Totale ontspanning ... je kunt het leren

Totale ontspanning ... je kunt het leren Totale ontspanning is eigenlijk wat het woord ook zegt... even helemaal niets doen. Je realiseren en bewust er op aansturen dat je met lichaam en geest even met helemaal niet bezig bent. Hoe moeilijk is dat proces?! De westerse maatschappij is ingesteld op presteren, combineer dat met de calvinistische inslag en het “niets doen” past niet in het vocabulaire.

Bezinning

Want een “rustdag” wordt binnen het geloof gezien als een dag die voor een groot deel aan het geloof “gespendeerd” wordt. Maar echte bezinning is niet binnen in de kerk volgen wat “iemand” ooit gepredikt heeft, maar terugkijken op de processen die in je leven spelen. Hoe heb je het gedaan, hoe voelt de ervaring, wat kan je er van leren etc. etc.

Geef “niets doen” een plaats

Daarnaast is het van belang om je te realiseren dat “niets doen” niet verkeerd is. We verlangen onderling vaak van elkaar dat we moeten presteren, laten zien wat we waard zijn en bij voorkeur beter zijn dan de “concurrentie”. Maar feitelijk is er geen concurrentie en dus ook geen competitie . Pas wanneer je je dit beseft is die competitie er ook niet meer. Een dag dat je alleen, voor sommige als heel egoïstisch betiteld, met en voor jezelf bezig bent, is een dat die je helpt in het proces tot “heel wording”. Heel wording staat boven de processen die ons dagelijks bestaan bezighouden.

Heel wording

Heel wording is naar jezelf kijken, doorlopend in een leerproces jezelf ontwikkelen, leren van gemaakte fouten en langzaam beseffen wat “heel zijn” is. Je weet pas wat dit wil zeggen, als je (bijna) zover bent. Geen issues meer hebben die je belemmeren in je besluitvorming, geen status of egoproblemen, en je beslissingen baseren op het totale proces. Dat wil dus ook zeggen dat je je niet laat leiden door emoties. En laten weten eerlijk zijn, dit is zo ongeveer het moeilijkste proces wat er is. Voor sommige zelfs hun “mens zijn” uitschakelend.

Wanneer ben je zover?

Dat is een heel moeilijke vraag, want wanneer weet je dat je je beslissingen baseert op die volledig rationele beslissingen. Geen emotie die een proces beïnvloed of persoonlijke gevoeligheid. Op het moment dat je, als je eerlijk bent, geen factoren mee laat spelen die iets van jezelf in zich hebben, zoals:
  • Een uitkomst heeft effect op mensen, wat zegt dat over mij?
  • Een uitkomst heeft effect op mensen, hoe denkt men over mij?
  • Een uitkomst heeft effect op mensen, heb ik alle kanten van het proces mee laten wegen? Zo ja, welke?
  • Een uitkomst heeft effect op mensen, wat doet dat met mij?
  • Een uitkomst heeft effect op mensen, zou ik de besluitvorming volgende keer weer zo laten verlopen?

Spreekt voor zich dat de vragen eerlijk beantwoord moeten worden. Dit geeft langzaam een beeld van hoe eerlijk je in je besluitvorming zit. Of en zo ja, welk belang speelt nog mee in de besluitvorming.

Rust…

Als een dergelijk proces eerlijk verloopt en er geen andere scenario’s in je hoofd spelen, kan je je hoofd echt leeg maken. Je hoofd leeg maken wil zeggen dat er ruimte is voor rust. Want eerlijk is eerlijk de rust waar we het over hebben, is geen fysieke rust. Met slapen rust je lichaam immers fysiek uit. Het gaat meer nog om het geestelijke proces. Want als je daar ruimte maakt, is er ook ruimte voor andere zaken … of niets. Even nergens aan denken, heerlijk ontspanning in een prettige omgeving geeft totale rust van lichaam en geest. Dat is de ultieme ervaring die lang niet iedereen ervaart. Immers, er speelt bij de meeste mensen altijd wel iets in het hoofd.

Tot slot

Een dergelijk proces afdwingen werkt niet, maar langzaam de ruimte laten komen werkt wel. Enig moment ben je zover dat je het toelaat … pas dan spreken we over totale ontspanning. Een ultiem moment.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontspan met behulp van meditatieOntspan met behulp van meditatieMet drukke werkzaamheden is regelmatig ontspannen belangrijk. Gelukkig realiseren we ons dit meer en meer. Maar niet all…
Waarom zou je gaan mediteren?Waarom zou je gaan mediteren?De titeltekst is voor veel mensen veelzeggend. We worden langzaam maar zeker steeds spiritueler en dat wil ook zeggen da…

Aanranding en intimidatieAanranding en intimidatieHet komt vaak voor dat de eerste intieme ervaring van jonge meiden niet uit vrije wil is, maar een geval van aanranding.…
Rollen binnen vriendschappenRollen binnen vriendschappenEr zijn nogal wat verschillende soorten vriendschappen en sommige zijn voor het leven en andere hebben een korter leven.…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 17-11-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.