Orgaandonatie: Hindoeisme en karma en de verkoop van organen

Iemand die zijn organen niet wil afstaan lijkt een egoïst. Althans als je de fora over dit onderwerp leest. Maar orgaandonatie is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Vooral voor boeddhisten, hindoes en anderen die in reïncarnatie geloven is orgaandonatie niet vanzelfsprekend. In dit artikel of Hindoes en Jehova's Getuigen hun organen mogen afstaan. En de andere kant: er zijn ook mensen die hun organen niet weg willen geven, maar wel willen verkopen voor veel geld.

Hindoes en orgaandonatie

Het afstaan van organen is voor Hindoes een kwestie. Hindoes vinden dat ze hun lichaam in zijn volledigheid hebben gekregen van God en het daarna ook weer moeten inleveren bij Hem na de dood. Daar komt bij dat binnen het Hindoeïsme karma en wedergeboorte (of de oorzaak en het effect) zeer belangrijk zijn. Hindoes geloven dat de ziel eeuwig is en daarmee onsterfelijk. Het karma is een optelsom van de dingen die mensen in hun verschillende levens opbouwen. Door organen af te staan zou dat proces verstoord worden en zou zowel het karma van de persoon die zijn organen afstaat als dat van de persoon die de organen ontvangt veranderen.

Vriendelijkheid en de helpende hand

Daar staat tegenover dat uit Hindoegeschriften ook blijkt dat het tonen van vriendelijkheid en het bieden van een helpende hand aan degenen die lijden van groot belang is. Hoewel het lijden een kermis effect is, moeten Hindoes toch proberen om voor de medemens ziekten en lastige zaken in het leven te laten verdwijnen. Medeleven, liefdadigheid en schenkingen van het orgaan zijn de praktische aspecten van Hindoeïsme. Vanuit die gedachte zijn er volgens bepaalde Hindoegeleerden geen bezwaren voor Hindoes om orgaandonor te worden.

Een Hindoe moet zelf bepalen of hij wel of niet orgaandonor wil worden na zijn dood

Of een Hindoe dus wel of niet orgaandonor wil worden, zou volgens bepaalde geleerden gewoon aan hen zelf overgelaten moeten worden. Wel zijn er verwijzingen in Hindoegeschriften die orgaanschenking volgens Hindoeïstische overtuigingen steunen. In de lijst van tien Nijkamps (of positieve handelingen) in Hindoegeschriften, is: ‘Daan’ (of het schelfjes geven) de derde positieve handeling. Eén van de Veda’s van het Hindoeïsme, de Sushruta, bekijkt orgaan- en lidmaattransplantaties positief.

Orgaandonatie door Jehova’s Getuigen: als er maar geen donorbloed bij te pas komt

Volgens Jehova’s Getuigen is de Bijbel niet duidelijk over orgaantransplantatie, mogelijk ook omdat in de tijd dat de Bijbel werd geschreven dat ook nog niet mogelijk was. Jehova’s Getuigen kunnen dus zelf beslissen of ze voor of tegen orgaandonatie zijn. Wel is daarbij altijd de voorwaarde dat er tijdens de operatie geen (donor) bloed wordt gebruikt.

Betalen voor organen bij orgaandonatie

Wie rondneust op het internet, vindt ook mensen die vinden dat er voor hun organen geld betaald moet worden. In het buitenland gebeurt dat al op grote schaal. In arme landen als India krijgen mensen voor hun organen bijna geen geld, terwijl de nazorg vaak slecht is. In de wat rijkere landen is er goud geld mee te verdienen. Toch lijkt er in Nederland ook een grote markt te zijn. Op www.wordorgaandonor.nl/plein/forum bijvoorbeeld wordt een groot aantal organen aangeboden voor geld. De argumenten zijn daarbij uiteenlopend. Zo stellen mensen dat zij hun organen alleen ter beschikking stellen mits zij worden vergoed volgende de marktprijs, omdat er veel geld wordt verdiend aan de handel in organen. Zij vinden dat hun nabestaanden dan ook nog iets overhouden aan het verlies en aan het feit dat hun geliefde een deel van hen weggeeft. Op de site worden overigens ook organen aangeboden die nu direct gekocht kunnen worden zoals een nier of een deel van een lever. Een mens kan namelijk als hij twee gezonde nieren heeft ook op eentje verder leven. Een lever van de mens groeit weer aan en dat betekent dat een deel gedoneerd kan worden en het andere deel gewoon in het lichaam van de donor blijft.

Orgaan aanbieden om schulden af te lossen

Sommige mensen zeggen daar eerlijk bij dat ze hun schulden moeten aflossen en daarom een deel van hun lichaam willen afstaan. Anderen willen gewoon tussen de 6000 en 100.000 euro omdat ze een gezond deel van hun lichaam afstaan. Anderen zeggen dat dit bedrag nodig is voor de operatie en dat ze geen winst willen maken.

Niertransplantatie in Bulgarije

Op de site wordt ook melding gemaakt van het feit dat mensen in Bulgarije een transplantatie hebben ondergaan. Goedkoop is ook dat niet, want voor een niertransplantatie moest bijvoorbeeld een bepaald geval in dat land ook al 80.000 euro betaald worden.

Organen verkopen is strafbaar

Overigens mag je in Nederland je organen niet verkopen, het is zelfs strafbaar. Daarom laten veel mensen op dit forum weten dat ze het bedrag dat ze vragen voor hun organen cash afgerekend willen zien. Dat betekent natuurlijk ook dat de belasting er niets van kan zien en de nabestaanden of de persoon zelf niet gaat aanslaan. Op de site zijn overigens wel veel vragen over hoe de operatie dan geregeld moet worden. Normaal gesproken wordt iemand op een lijst gezet die een orgaan nodig heeft en de persoon die het meest dringend een orgaan nodig heeft en waarvoor een match is (bloedgroep moet onder meer overeenkomen) krijgt dan dat orgaan. Wie buiten dat circuit om handelt, doet het dus op een andere manier en dat valt buiten de wettelijke kaders. Overigens mogen familieleden wel een orgaan afstaan aan hun geliefde en wordt daar in een ziekenhuis ook normaal mee omgegaan.
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Orgaandonatie Ja of nee: Boeddhisme en orgaandonatieIemand die zijn organen niet wil afstaan en daar ook voor uitkomt, lijkt een egoïst. Maar orgaandonatie is niet voor ied…
Orgaandonatie: argumenten voor en tegen doneren organenOrgaandonatie: argumenten voor en tegen doneren organenIn Nederland kun je in het donorregister laten vastleggen of je na je dood orgaandonor wilt zijn of niet. Je kunt de keu…

Depressie (DSM-5): symptomen, oorzaken en behandelingDepressie (DSM-5): symptomen, oorzaken en behandelingWat zijn de depressie-symptomen en kenmerken bij mannen en vrouwen volgens DMS-5, waardoor wordt een depressie veroorzaa…
Wat maakt je wereld mooier?Wat maakt je wereld mooier?Deze vraag is aan een aanzienlijk aantal mensen voorgelegd en behalve sommige uitspraken blijkt ook dat men het überhaup…
Bronnen en referenties
  • Hindoeisme en sterven
  • Orgaandonatie ja of nee
  • http://www.wordorgaandonor.nl/plein/forum/forum
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 06-11-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.