Wat maakt je wereld mooier?

Wat maakt je wereld mooier? Deze vraag is aan een aanzienlijk aantal mensen voorgelegd en behalve sommige uitspraken blijkt ook dat men het überhaupt moeilijk vindt om te spreken over iets wat de wereld mooier maakt. Of eigenlijk, men kan het zo niet opnoemen.

Wereldvrede en meer geneuzel…

De geijkte miss uitspraak over wereldvrede houdt al helemaal geen stand, want als de daarop volgende vraag is hoe jij je steentje bijdraagt, dan blijft het stil. En dat is typerend voor de westerse maatschappij (m.n. de industriële grootmachten). We willen alles en we willen het nu, dat daar iets minder van wordt, is dan helaas maar het geval. Wellicht ietwat gechargeerd, leven we nog steeds in een maatschappij waar we niet echt bezig zijn met structurele zaken als het gaat om de wereld een beetje mooier en beter maken. Maar dat neemt niet weg dat we er positief over moeten zijn en op tijd tot inzicht komen. Voordeel is wel dat we een eerste stappen dicht bij onszelf kunnen houden.

Verbeter de wereld en begin bij jezelf…

Een veelgehoorde uitspraak, maar heeft wel een duidelijke kern van waarheid. We zijn nu eenmaal niet in staat om datgene aan de wereld te veranderen wat het meteen goed maakt. Dus begin bij jezelf, straal het uit en vergroot zo de ketting of olievlek.

Er zijn een aantal zaken waar je relatief eenvoudig aan kunt voldoen en die toch in je directe omgeving al impact hebben.

Persoonlijk

Als mensen kritiek hebben op andere mensen, voelen de meeste mensen dit als een directe aanval. Maar meestal gaat het niet om de persoon, maar om de functionaris, diens gedrag, een afgeleverd product of dienst. Accepteer dat kritiek je verder kan brengen en als het niet opbouwend gebracht wordt, vraag dan om opbouwende kritiek in plaats van in je schulp te kruipen of in de tegenaanval te gaan.
Het acceptatieproces in deze is van belang, want iedereen kan in zijn/haar leven groeien. Groeien doe je door je opleiding, de ervaring die je ergens in opdoet, je nieuwsgierig die je bevredigd wilt hebben en dus ook kritiek die je gratis gegeven wordt.

Het feit dat je in staat bent de kritiek in je op te nemen en er iets mee te doen, en dat kan ook naast je neerleggen betekenen, is al een eerste belangrijke stap. Met deze eerste stap heb je namelijk ook een stap naar persoonlijke vrijheid gezet, ook al lijkt dat niet zo. Jij volgt je levenspad en alles wat een toevoeging is, neem je in je op en andere zaken leg je naast je neer. Je gedachten laten gaan op alles wat op je af komt in deze is erg belangrijk. Je past het in om persoonlijk te groeien.

Woorden

Uitgesproken en niet uitgesproken woorden zijn van belang om het communicatieproces gaande te houden. Want zolang we communiceren, is alles mogelijk en dat geeft dan weer een rijk gevoel.

Maar dit alles wil ook zeggen dat we, bij een fronsende wenkbrauw van iemand, niet onze eigen gedachten het antwoord laten zijn. Als je een antwoord verwacht vraag je erom in woorden en soms komt het antwoord niet. Als iemand daar een duidelijke reden voor heeft, is dat prima. Echter, als iemand je niet die uitleg geeft over het uitblijven van een antwoord, kan dit allerlei redenen hebben. Belangrijk is altijd te beseffen dat iemand wellicht nog niet communicatief zover is, om wat voor reden dan ook, om dit goed onder woorden te brengen. Accepteer het en ga vooral niet van het meest negatieve scenario uit, iedereen heeft immers een eigen groeipad.
Wil je toch een poging doen, stel dan vanuit een open houding vragen. Vragen die bij de andere persoon mogelijk de gedachtegang stimuleren en kunnen helpen bij het formuleren van een antwoord.

Goed doen

Voortvloeiend uit het vorige punt kunnen we stellen dat als je je best doet, men niet meer van je kan vragen. In alles wat je doet kan je stellen dat als je je best doet, je het goed doet. Dat dit niet altijd honderd procent is, is niet relevant. Er kunnen allerlei redenen voor zijn dat je even niet die honderd procent te geven hebt. Verontschuldig jezelf er niet voor, zolang het op dat moment is wat je te bieden hebt, heb je immers gedaan wat binnen je mogelijkheden van dat moment liggen.

Het bewustzijnproces in deze is belangrijk en wordt enig moment een tweede natuur, als je het je regelmatig blijft beseffen. Maar dat wil ook zeggen dat je langzaam dingen buitensluit die niet in “goed doen” passen. Lelijke woorden over iemand die je een keer vanuit een vervelende ervaring uit, het kan ons allemaal overkomen. Maar als je bewust bent van hetgeen er gebeurd en je de focus legt op het “goed doen” dan zul je merken dat je die lelijke woorden enig moment niet meer uitspreekt. Zonder dat je het je beseft zijn dit soort zaken uit je systeem. Echter, dat wil niet zeggen dat je nooit meer boos bent. Boos zijn is ook niet erg, want het is een uitingsvorm die je ook iets oplevert. Zolang het iets is wat je uit je systeem wilt krijgen en niet op de man of vrouw gespeeld wordt, is er niets aan de hand. Ook weer een leerproces.

Het leven is leren...

Dit zijn geen processen die je, als ze niet in je systeem zitten, even doet. Maar je begint met het bewust zijn hoe je reageert op zaken en langzaam ga je werken aan je reactie. Relativeer je en leer je het proces te buigen. Natuurlijk kunnen allerlei mensen je erbij helpen, maar je kunt het ook alleen proberen. Enkele voorbeelden wie je, als je hulp nodig hebt, kunnen helpen. Zakelijk werkt de stichting Legatio hier nadrukkelijk aan, persoonlijke groei en toepassing in het zakelijke leven. www.stichtinglegatio.nl. Voor particulieren werkt de dame die Niiraja vormgeeft hier nadrukkelijk aan. www.niijraja.nl. Voor de een is de buitenstaander degene die je op zaken kan wijzen en voor de ander geldt dat deze het leerproces zelf in stapt.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips voor Draw SomethingDraw Something is het snelst groeiende mobiele spel aller tijden. Ben jij benieuwd hoe het mogelijk is dat anderen van d…
Afvallen? Slanker? Mooier? Gelukkiger? Eet vers voedsel!Afvallen? Slanker? Mooier? Gelukkiger? Eet vers voedsel!Afvallen? Eet zo vers en gebalanceerd mogelijk is het advies van voedingsdeskundige Amber Albarda. Zij schreef een boek…
De kracht van het bewustzijnBewustzijn kan zowel helen als vernietigen. De manier waarop we denken, reageren, overtuigingen hebben en bepaalde houdi…
Welke make-up past bij je ogen?Welke make-up past bij je ogen?Als je de goede kleur en vorm oogschaduw gebruikt laat het je ogen veel beter uitkomen. En het maakt de kleur en vorm va…

Orgaandonatie: Hindoeisme en karma en de verkoop van organenIemand die zijn organen niet wil afstaan lijkt een egoïst. Althans als je de fora over dit onderwerp leest. Maar orgaand…
Orgaandonatie Ja of nee: Boeddhisme en orgaandonatieIemand die zijn organen niet wil afstaan en daar ook voor uitkomt, lijkt een egoïst. Maar orgaandonatie is niet voor ied…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 05-11-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.