De autopyromaan: wat bezielt een autopyromaan?

Zo nu en dan worden wijken, dorpen of steden opgeschrikt door een autopyromaan. De ene na de andere auto gaat in vlammen op. Maar waarom steekt iemand voortdurend auto’s in de brand. Wat bezielt een autopyromaan. En als een autopyromaan wordt opgepakt, wat is dan zijn straf?

Auto’s branden heel snel en daarom vindt een autopyromaan ze interessant

Of autopryromanen nu werkelijk zijn gefascineerd door auto’s is nog maar de vraag. Het is waarschijnlijk eerder zo dat auto’s snel branden. Bovendien is de pakkans bij het in brand steken van een auto klein. De pyromaan steekt de wagen aan en kan er vervolgens snel vandoor gaan, terwijl de auto uitbrandt. Daar komt bij dat er bijna nooit gewonden vallen omdat autopyromanen auto’s uitzoeken die leeg zijn. Maar de aandacht achteraf is er wel, want meestal staat er de volgende dag wel een foto in de krant van de pyromaans daad. En daar is het een pyromaan om te doen: ze willen aandacht.

Vaak is het stichten van autobranden een manier om woede te uiten

Vaak zijn autopyromanen boos. Dat kan boosheid over van alles en nog wat zijn: een grotere algehele boosheid op de wereld, maar ook het feit dat hij een blauwtje heeft gelopen bij een vrouw. Brandstichters dragen een ongerichte boosheid bij zich tegen de hele wereld die hen oneerlijk behandelt. Door het stichten van brand en het verwoesten van persoonlijke eigendommen zonder gepakt te worden denkt de pyromaan dat hij iedereen te slim af is en superieur is.

Is het stichten van een autobrand door een pyromaan persoonlijk?

Vaak is de boosheid die een pyromaan voelt niet gericht tegen een bepaalde persoon. Als er een auto in de fik wordt gestoken dan is dat onwillekeurig en gewoon een auto die voorhanden is. Welke eigenaar daar bij hoort, kan de autopyromaan meestal niet schelen.

Een autopyromaan gaat door

Een autopyromaan steekt bijna nooit maar een enkele wagen in de brand. Het is vaak een hele reeks en stopt omdat de persoon in kwestie wordt opgepakt of omdat ze hulp gaan zoeken voor het feit dat ze steeds brand willen stichten. Overigens steekt een autopyromaan ook vaak andere zaken in de brand als containers en andere spullen. Het plegen van de daad geeft de autopyromaan een gevoel van macht. Dit komt ondermeer omdat alleen de autopyromaan zelf weet dat hij het vergrijp heeft gepleegd. Vaak zijn brandstichters eenzame mensen met een minderwaardigheidsgevoel. Vaak steken ze de auto’s pas in de hens als ze wat drank hebben gehad of andere middelen. Ze voelen zich eigenlijk altijd verongelijkt en boos en komen zo tot hun daad.

Therapie kan helpen om een pyromaan te stoppen

Een pyromaan of autopyromaan die zelf wil stoppen of die wordt gedwongen te stoppen omdat hij wordt gepakt, kan geholpen worden met therapie. Brandstichters kunnen leren om anders met hun eigen gevoelens om te gaan door negatieve gevoelens die ze hebben uit te leren spreken. Ook moeten ze leren dat ze niet minder waard zijn dan de rest en ze moeten werken aan hun zelfvertrouwen. Bovendien leren ze via therapie om hun leven weer op de rails te krijgen. Wel vallen ze vaak in herhaling als het leven toch weer even tegenzit. Het recidivegevaar (kans op herhaling) is erg groot bij pyromanen en autopyromanen.

Schaamt een autopyromaan of pyromaan zich voor het feit dat hij alles in de brand steekt en mensen soms in gevaar brengt?

Pyromanen en autopyromanen hebben vaak wat antisociale trekken, die maakt dat ze niet altijd even veel spijt hebben van hun daden. Ook is hun geweten vaak veel minder groot dan dat van andere mensen.

Wat voor straffen krijgen autopyromanen voor het in de brand steken van auto’s?

De straffen voor het stichten van brand liegen er niet om. Op grond van artikel 157 van het Wetboek van Strafrecht kan iemand die opzettelijk brand sticht maximaal levenslang krijgen of een geldboete van 76.000 euro. De straf is het hoogst als de brand gevaarlijk is voor goederen of mensen. Pyromanen krijgen ook wel tbs opgelegd als ze aan een psychische stoornis lijden. Overigens blijkt uit de praktijk dat de meeste pyromanen bijna nooit zo’n hoge straf krijgen opgelegd. Wel moeten ze vaak een lichte behandeling in een kliniek ondergaan om van hun vreemde impuls af te komen.

Hoeveel auto’s worden per jaar door autopyromanen in brand gezet?

Per jaar worden tientallen auto’s door pyromanen in brand gestoken. Alle soorten, maten, typen en jaartallen worden daarbij het slachtoffer, want het gaat de pyromaan niet om een bepaalde soort auto. De pyromaan is wat dat betreft erg onberekenbaar.

Als je auto door een pyromaan in de brand wordt gezet, krijg je dan een vergoeding van de verzekering?

Het hangt van de polisvoorwaarden af of iemand de dagwaarde of nieuwwaarde van zijn auto vergoed krijgt bij brandstichting. Bovendien is niet iedereen voor brandschade verzekerd. Ongeveer 80 procent van de 7,5 miljoen auto’s in Nederland is voor brandschade verzekerd.

Plaatsen waar een pyromaan branden stichtte

  • In Almelo werden in 2010 twintig auto's in brand gestoken. Ook waren er branden in afvalcontainers en prullenbakken.
  • In de eerste helft van 2010 gingen bijna dertig auto's, motoren en caravans in vuur op.
  • In het Friese Drachten zijn sinds augustus 2010 acht verschillende auto's in de brand gestoken.
  • IN het Friese Lemmer worden in de zomer van 2010 maar liefst 43 branden aangestoken. Containers waren vooral het doelwit, maar ook andere objecten. Ook een garage en een auto werden aangestoken.
  • In Lisserbroek werden in 2010 maar liefst 17 auto's in vlammen gezet. Bijna alle branden werden gesticht in de nacht van vrijdag op zaterdag.
  • In Vught werden in 2010 zeker 12 auto's in de brand gestoken.
  • In Weert werden vanaf 2010 zeker 30 auto's in de brand gestoken.
© 2011 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een pyromaan, wat is dat eigenlijk?Een pyromaan, wat is dat eigenlijk?Stel iemand vraagt zich af hoe het zou zijn om een bepaald gebouw eens te zien branden. Bij een gezond persoon zal dit o…
De wetsartikelen over brandstichting en brand door schuldDe wetsartikelen over brandstichting en brand door schuldWat zeggen de wetsartikelen over brandstichting en brand door schuld uit het wetboek van strafrecht (sr)? Wat motiveert…
De seriebrandstichter: gevaarlijker dan de pyromaanDe seriebrandstichter: gevaarlijker dan de pyromaanIn de volksmond wordt bij een serie branden nog steeds als eerste aan een pyromaan gedacht. Dat blijkt in de praktijk ma…

Gestaltpsychologie (waarnemen)Gestaltpsychologie (waarnemen)Mensen registreren niet, maar construeren een werkelijkheid. Waarnemen is een actief proces. Soms treden er waarnemingsf…
Misbruik door geestelijken: schandalen in de kerkMisbruik door geestelijken: schandalen in de kerkSteeds vaker wordt duidelijk dat geestelijken kinderen misbruiken of hebben misbruikt. Waarom wachten mensen zo lang met…
Bronnen en referenties
  • ARS
  • Leeuwarder Courant
Singalees (1.216 artikelen)
Gepubliceerd: 28-10-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.