7 meest voorkomende fobieën

Er zijn ontzettend veel fobieën in de wereld. Voor alles wat er op de wereld bestaat kan er een fobie ontwikkeld worden. Voor de meeste is er nog geen naam, omdat deze zelde voorkomen of nog niet eens bekend zijn. Bijna iedereen heeft wel ergens angst voor, de een erger dan de ander. Wanneer dit beperkingen in je leven brengt kun je het een fobie noemen. Wat zijn nou de meest voorkomende fobieën?

Fobieën


Arachnofobie

De bekendste en meest voorkomende fobie is die voor spinnen en spinachtige. De helft van de vrouwen lijdt eraan en van de mannen is dit 10%. Het gaat niet zozeer om hoe gevaarlijk de spin is, maar meer om hoe deze eruit ziet. Mensen die hier erg last van hebben zullen tropische oorden vermijden, maar ook zolders en andere donkere hoekjes. Ze zullen constant overal om zich heen kijken en ook nepspinnen van plastic kunnen paniekaanvallen veroorzaken.

Sociale fobie

Mensen met deze fobie zijn erg onzeker, verlegen en angstig voor sociale gelegenheden en interacties. Iedereen heeft hier een milde vorm van. Veel mensen hebben bijvoorbeeld moeite met presentaties geven en iedereen vraagt zich weleens af hoe andere je zien en beoordelen.

Aerofobie

Angst om te vliegen. Dit ontstaat meestal door een slechte ervaring met vliegen. Dit kan een eigen ervaring zijn, maar ook een film op tv. Deze fobie wordt gezien als meerder fobieën bij elkaar, zoals angst voor donkerte, controleverlies, hoogten, water, geen vertrouwen in techniek en kunde van de vliegers en cabinepersoneel, engtevrees, sociale angst, etc. Vliegen is voor vele makkelijk te vermijden, toch heeft 30% van de mensen die wel vliegen deze angst.

Agorafobie

Dit is angst voor onbekende omgevingen waarin er weinig tot geen controle uit te oefenen is. Het is een soort angst voor angstaanvallen. Het wordt ook wel pleinvrees genoemd. Er wordt gezegd dat het drinken van cafeïne de angstaanvallen erger maken. Mannen die hieronder lijden gaan eerder en vaker alcohol drinken, waardoor ze onder de alcoholisten vallen en niet meer onder de agorafobie.

Claustrofobie

Angst om vast te zitten in een kleine ruimte. Gemiddeld 6% van de wereldbevolkong lijdt aan deze fobie. Niet alleen een kleine ruimte speelt een rol, wanneer een ruimte moeilijk te verlaten is wekt dit ook angst op. Een auto en een lift kunnen problemen veroorzaken, maar ook een grote loods wanneer deze helemaal vol staat met mensen.

Acrofobie

Dit is de bekende hoogtevrees. Ieder mens heeft hier in bepaalde mate last van. Wanneer dit extreem is valt deze angst onder de acrofobie. Deze fobie gaat gepaard met bathofobie, de angst voor diepte. Bij beide gaat het om de angst voor vallen. Het lijkt ongevaarlijk, maar deze kan dodelijk zijn. Er zijn mensen die zich niet meer in de hand hebben door de paniekaanval, waardoor ze zich naar beneden laten vallen.

Emetofobie

De emetofobie is een fobie voor overgeven. In Nederland en België zijn er zeker 115.000 mensen die aan deze fobie lijden. Bij alles wat een emetofoob doet, vraagt die zich af 'kan ik hierdoor geconfronteerd worden met overgeven?'. Alle confrontatie zal deze vermijden.

Het kan zich uiten in verschillende vormen. Er kunnen smetvrees, straatvrees en paniekaanvallen ontstaan. Sommigen letten ontzettend goed op de houdbaarheidsdatum van voedsel en zullen nooit uit eten gaan. Emetofoben vermijden ook vaak cafés en discotheken, zodat ze niet in aanraking komen met dronken mensen.
© 2011 - 2024 Jikkes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fobie: grote angstFobie: grote angstSoms ontstaat een fobie zonder dat er een duidelijke verklaring voor is. In principe kan iedere situatie of handeling zi…
Angststoornis, de fobieAngststoornis, de fobieEen van de bekendste angststoornissen is wel de fobie. Er zijn honderden verschillende fobieën, sommige zijn zo moeilijk…
Acrofobie / hoogtevreesHoogtevrees is een fobie waarbij men angst heeft voor hoogtes of dieptes. In ernstige mate kan deze fobie het leven erns…
Cibofobie: angst voor etenCibofobie: angst voor etenEén van de onbekendere fobieën is de angst voor eten, we noemen dit Cibofobie. Wat is Cibofobie en waar ben je bang voor…

De toegevoegde waarde van de (dag)droomDe toegevoegde waarde van de (dag)droom“Dromen zijn bedrog” is een uitspraak die we her en der nogal eens horen. Terecht of onterecht, zijn (dag)dromers niet d…
Omgaan met schuldgevoelensOmgaan met schuldgevoelensDe mens kan behoorlijk last hebben van een schuldgevoel. Wat is het verschil tussen gezond en ongezond schuldgevoel? Hoe…
Bronnen en referenties
  • http://www.scientias.nl/top-10-meest-voorkomende-fobieen/1778
  • Wikipedia
Jikkes (15 artikelen)
Gepubliceerd: 12-10-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.