De toegevoegde waarde van de (dag)droom

De toegevoegde waarde van de (dag)droom “Dromen zijn bedrog” is een uitspraak die we her en der nogal eens horen. Terecht of onterecht, zijn (dag)dromers niet degene die succesvol zijn. En toch ligt dat wat genuanceerder … want de dagdromer kan wel degelijk iets hebben aan zijn/haar dromen. Dit is inmiddels door een onderzoek vastgelegd.

Dagdromen

Een droom kan je zien als een film van je gedachten, je hersenen verwerken in de nacht alle indrukken van de dag. Maar dagdromers worden gezien als zwevers en staan niet in de realiteit. Toch men heeft nooit eerder onderzocht of dagdromen ook iets op kunnen leveren, behalve een berg aan kritiek. Maar dat is wel zo.

Realiteit?

Inmiddels heeft onderzoek, psycholoog Paul Suddenack heeft jaren een vaste groep mensen gevolgd, uitgewezen dat de dagdromer zijn/haar droom steeds concreter kan maken in de realiteit. Dit proces helpt in het realiseren van dromen. Je te volgen pad wordt concreter door een betere focus en het maakt dat je beter op je doel af kunt gaan.

De onderzoekscijfers zijn natuurlijk subjectief, want het heeft ook nog iets met de mens zelf te maken. Hoe hij/zij zich als mens ontwikkelt, karakter etc. Toch heeft Suddenack mensen met vergelijkbare karakters en toekomstperspectieven bij elkaar gezet en hier vergelijkingen getroffen. Wat in ieder geval opmerkelijk is, is het veel sneller concreet kunnen maken van de doelen. Alsof het pad al uitgestippeld is en een deel van het denkproces reeds gedaan is.

Hoe werkt het?

Als je absoluut geen dagdromer bent, is het moeilijk om plots een dagdromer te worden. Als het niet in je natuur zit, gaat het waarschijnlijk niet werken. Maar proberen kan altijd. Ben je wel een beetje een dagdromer of gaat je het gemakkelijk af je op een soort meditatieve manier weg te laten zinken in dagdromen … dan kunnen specifieke situaties je sterken .

Dagdromen is dus niet verkeerd - wel in perspectief zien uiteraard - en zoek je moment dat je even wegzakt in je eigen gedachten. Een comfortabele plek op de bank, een lekkere stoel of in je bed, tegen de tijd dat je wilt gaan slapen.
Voor sommige mensen lijkt het veel op meditatiemomenten.

Wat kan je helpen met je dagdromen?

Trots

Trots zijn op jezelf, je prestaties, is niet verkeerd. Maar wordt door menig nuchtere Hollander afgedaan als ‘niet naast je schoenen lopen’ of ‘doe maar gewoon, doe je al gek genoeg’. En toch is trots zijn goed (en dit ook uitspreken), je kunt dit stimuleren door het onder woorden te brengen in je droom. Bijvoorbeeld door te doen alsof je in een bekend praatprogramma geïnterviewd wordt. Spreek eerlijk uit hoe trots je bent op … vul maar in … je stem, je laatste prestaties op het werk, een gewonnen wedstrijd, je haar etc. etc.
Herhaal deze dagdroom regelmatig en verfijn hetgeen je antwoord waarom je trots bent. Denk ook goed na, waar je nog meer trots op kunt zijn en ervaar hoe prettig dit voelt.

Knap

Mensen die wat onzeker zijn over hun uiterlijk kunnen meestal de negatieve zaken van zichzelf wel benoemen, maar in je dagdromen kan je wegzakken en naar de mooie dingen kijken en deze benoemen.
Maar wat maakt je mooi? Droom lekker weg en bedenk een lekker zonnetje in de tuin of op het strand … en bekijk jezelf maar. Je stapt deze prettige omgeving binnen en plots zie je de mooie dingen van jezelf. Je haar glanst, de warmte voelt lekker en je voelt je begeerlijk. Geniet er van en laat het gevoel wat het met je doet, toe. Tijdens het herhalen neem je iedere keer een andere prettige omgeving waar je binnenstapt en waar je dit gevoel hebt. Zowel vanuit jezelf als de mensen die je pad kruisen in je droom. Zie iedere keer andere mooie aspecten van jezelf.

Boos

Iedereen is wel eens boos, maar veel mensen spreken niet of nauwelijks uit dat ze boos zijn. Dan is het waarom al helemaal een taboe. En toch is dat niet goed. We weten het, maar slikken het vaak in. Door rustig op een stoel te gaan zitten en iemand anders je te laten vragen waarom je boos bent (onredelijk, jaloers, teleurgesteld etc.). Je begint te vertellen waarom je boos bent en wat het met je doet. Dit schrijft de interviewer op en gaat in een lade. Iedere keer als je boos bent, herhaal je dit en als je enkele van deze situaties gehad hebt, label je de lades en zie je waar je boosheid over het algemeen vandaan komt. Plots wordt het helder rond je boosheid. Eventueel kan je de interviewer nog laten vragen hoe terecht of niet deze boosheid is. Relativeer!

Creëer

Veel mensen houden hun creativiteit binnenshuis en waarom? Omdat het niet voldoet aan de kwaliteit van de mensen die als succesvol op dit vlak gezien worden? Omdat de familie of vrienden zeggen dat het goedbedoelde amateuristische dingen zijn? Je voor jezelf de lat dusdanig hoog legt dat het de buitenwereld niet haalt?
Allerlei redenen om het niet aan de wereld te laten zien, maar droom maar eens weg en laat je script, je schilderij, je zangstem, je ….. maar zien … zien aan de buitenwereld. Bekijk de verwondering in de ogen, ervaar dat mensen het leuk vinden, erom lachen, bewonderen, verbaasd zijn etc. Niet iedereen vindt je creativiteit leuk, maar dat geldt voor iedereen die creatief is. Maar je zult zien dat er een groep is die het waardeert, geniet daar van en focus je op deze mensen. Wat zijn het voor mensen, kan je ze typeren? Herhaal het met andere kunst, andere creativiteit die in je zit maar die tot op heden het daglicht nog niet heeft mogen zien. Het een zal je beter afgaan als het ander en hoewel dit wel in je zit, kan het op deze manier langzaam duidelijk worden.

Tot slot

Kan het kwaad? Nee, zolang je dat moment regelmatig pakt. Gewoon een moment voor jezelf wat je kan sterken richting de realiteit. Je focus wordt sterker en dat kan je prima gebruiken in het nu. Een kwestie van uitproberen en volhouden.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat doet een psycholoog?Wat doet een psycholoog?Psychologen bestuderen het menselijk gedrag. Ze proberen het gedrag te begrijpen, te verklaren en te voorspellen en daar…
Droomsoorten en hun betekenisDroomsoorten en hun betekenisDromen doen we allemaal. Misschien herinner je ze niet wanneer je wakker wordt, maar weet dat een gemiddeld mens zo'n 4…
Positieve psychologiePositieve psychologieGeluk? Wanneer ben je nu precies gelukkig? Komt dit door wat je meemaakt, wat je voelt, hoe je denkt of wat je bezit? Di…
Alles over dagdromenAlles over dagdromenHé hallo, zit niet zo te dromen! Je schrikt wakker en je hebt geen idee wat er aan de hand is. Je hebt zitten dagdromen,…

BetrekkingswaanBetrekkingswaanBetrekkingswaan: gebeurtenissen of feiten die men op zichzelf betrekt. Betrekkingswaan is een waandenkbeeld dat vaak voo…
7 meest voorkomende fobieënEr zijn ontzettend veel fobieën in de wereld. Voor alles wat er op de wereld bestaat kan er een fobie ontwikkeld worden.…
Bronnen en referenties
  • Paul Suddenack
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 13-10-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.