Cibofobie: angst voor eten

Cibofobie: angst voor eten Eén van de onbekendere fobieën is de angst voor eten, we noemen dit Cibofobie. Wat is Cibofobie en waar ben je bang voor als je dit hebt?

Cibofobie, angst voor eten

Wanneer je cibofobie hebt ben je bang voor bepaalde voedingsmiddelen, of bang om te eten in het algemeen. Een fobie voor eten wordt vaak veroorzaakt door een negatieve ervaring met eten. Daarnaast kunnen mensen die te maken hebben met slikklachten of mensen die door een of andere oorzaak bijna zijn gestikt bang zijn om te eten. Er is een aantal voedingsmiddelen en oorzaken te benoemen waar mensen bang voor zijn. Hieronder een weergave van de bekendste angsten voor eten.

Angst voor pindakaas

Een fobie voor pindakaas klinkt gek, maar er is wel degelijk een oorzaak voor. Pindakaas kan nogal aan het gehemelte blijven kleven. Veel kinderen vinden dit niet prettig. Voor sommige mensen is de ervaring van aan het gehemelte plakkend pindakaas traumatisch geweest, doordat zij de pindakaas niet wegkregen en daardoor een benauwd gevoel hadden. De angst kan zulke ernstige vormen aannemen, dat men in de winkel niet eens in staat is langs de potjes met pindakaas te lopen.

Angst om ziek te worden

Een fobie om ziek te worden van eten ontstaat vaak nadat iemand één of meerdere voedselvergiftigingen of buikgriepaanvallen heeft gehad. De angst gaat vaak gepaard met angst om over te geven. Veel mensen vinden misselijkheid en overgeven erg naar, maar er kan bij mensen een traumatische ervaring zijn ontstaan door herhaaldelijk overgeven. Bij een fobie om ziek te worden van eten vindt men alle voedingsmiddelen eng. Zo'n fobie is erg problematisch, men gaat het eten van voedsel vermijden met alle schadelijke gevolgen van dien.

Angst voor alcohol

Mensen die ooit een traumatische ervaring hebben gehad die met alcohol te maken had, kunnen bang zijn dat er alcohol in hun eten zit. Hoewel men weet dat er geen alcohol in kan zitten is er toch steeds weer de angst aanwezig dat het voedsel toch alcohol bevat. Mensen die last hebben van een fobie voor alcohol zullen vele malen het eten checken voordat ze overgaan tot consumptie van het voedsel.

Angst voor vergiftiging

Bang zijn dat er gif in het voedsel zit is ook één van de angsten die vallen onder Cibofobie. Men zal liever eerst iemand anders laten eten of proeven en vervolgens zelf aan het eten gaan. Angst voor gif in het voedsel kan iemand ernstig beperken in de voedselinname, waardoor schadelijke gevolgen voor de gezondheid kunnen ontstaan.

Angst voor voedingsmiddelen waar men allergisch voor is

Mensen met een ernstige voedselallergie kunnen een angst opbouwen voor de voedingsmiddelen waar zij allergisch voor zijn. Soms is een allergische reactie op voedsel zo ernstig dat men in kritieke toestand in het ziekenhuis belandt, of zelfs overlijdt. Ook kan er na het eten van het voedsel waar men allergisch voor is, ernstige benauwdheid optreden, wat de angst voor het betreffende voedsel kan versterken. De angst voor bepaald voedsel kan zo sterk zijn dat zelfs de geur van dat voedsel zeer beangstigend en misselijkmakend is.

Angst om te eten in het algemeen

Mensen die ooit bijna gestikt zijn of die problemen hebben met slikken, kunnen een fobie voor het eten zelf ontwikkelen. Men is bang vast voedsel tot zich te nemen. Vloeibaar voedsel wordt meestal wel verdragen. Ook bij deze fobie is de voedselinname vaak dermate beperkt dat er gezondheidsproblemen kunnen ontstaan.

De beperkingen van iemand met een voedselfobie

Iemand met een angst voor voedsel of eten zal zeer beperkt zijn in zijn dagelijks doen en laten. Bij een fobie voor één voedingsmiddel is het nog goed mogelijk zich aan te passen aan de fobie. In de andere gevallen zal de fobie zo'n impact hebben op het dagelijks leven, dat men niet meer van het leven kan genieten. Hulp om de fobie te overwinnen is dan hard nodig.

Hulp zoeken om van een fobie af te komen

Wanneer men van een fobie af wil komen, dan heeft men professionele hulp nodig. Raadpleeg je huisarts, wanneer je te maken denkt te hebben met een fobie. De huisarts zal je naar een in fobieën gespecialiseerde hulpverlener, zoals bijvoorbeeld een psycholoog, verwijzen.
© 2009 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fobie: grote angstFobie: grote angstSoms ontstaat een fobie zonder dat er een duidelijke verklaring voor is. In principe kan iedere situatie of handeling zi…
Leven met een sociale fobieLeven met een sociale fobieEen sociale fobie is een grote angst voor normale en alledaagse sociale situaties zoals iemand aanspreken, naar een fees…
Angststoornis, de fobieAngststoornis, de fobieEen van de bekendste angststoornissen is wel de fobie. Er zijn honderden verschillende fobieën, sommige zijn zo moeilijk…
7 meest voorkomende fobieënEr zijn ontzettend veel fobieën in de wereld. Voor alles wat er op de wereld bestaat kan er een fobie ontwikkeld worden.…

Een pyromaan, wat is dat eigenlijk?Een pyromaan, wat is dat eigenlijk?Stel iemand vraagt zich af hoe het zou zijn om een bepaald gebouw eens te zien branden. Bij een gezond persoon zal dit o…
Cognitieve Vaardigheidstraining (CoVa) Eerst denken dan doenCognitieve Vaardigheidstraining (CoVa) Eerst denken dan doenDe Cognitieve Vaardigheidstraining (CoVa) 'Eerst denken, dan doen', is een training van 12 bijeenkomsten van 2,5 uur met…
Ceetee (242 artikelen)
Gepubliceerd: 09-02-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.