Hoe stevig sta jij in je schoenen?

Hoe stevig sta jij in je schoenen? Menigeen zal zeggen dat dat wel oké is, maar de praktijk wijst vaak anders uit. Veel mensen doen alsof of lijken stevig in de schoenen te staan, maar vallen geestelijk bij het minste of geringste toch echt om. Hoe kan je je zelfvertrouwen een boost geven?

Mannen en vrouwen verschillend

Mannen en vrouwen die allebei stevig in de schoenen staan, worden toch nogal eens anders beoordeeld en hoewel we allemaal weten dat dit niet goed is, is het wel de praktijk. Veel vrouwen die stevig in de schoenen staan, worden nogal eens als “bitch” of “kenau” betiteld, zeker in de zakelijke setting. Terwijl er naar een man met dezelfde eigenschappen opgekeken wordt en als “echte kerel” en “leider” te boek staat bij velen.

Vrouw onterecht negatief beoordeeld

Onterecht? Dat zeker, maar wel de praktijk. De vrouw die stevig in de schoenen staat, doet er goed aan wel gewoon vrouw te blijven. Want menig vrouw die carrière gaat maken, vormen zich langzaam tot “one of the boys” en dan maakt het niet uit of ze een kokerrok draagt of een driedelig pak. De kunst voor de vrouw die stevig in de schoenen staat, is dus ook gewoon vrouw te blijven. De kwaliteiten van de vrouw goed uit te nutten en vooral geen mannelijk gedrag te vertonen. Niet alleen mannen vinden dit niet prettig, vrouwen vinden het ook onprettig en de “bitch” of “kenau” is snel geboren. Bovendien ben je als vrouw niet als man geboren en het is dus nooit natuurlijk gedrag wat je vertoond. De balans is niet eenvoudig, maar DE kunst van de zelfverzekerde vrouw.

Weinig zelfvertrouwen?

Maar heb je niet dat zelfvertrouwen wat je wel graag zou willen hebben, dan zijn er wel wat zaken waar je aan kunt werken om het een boost te geven. Begin met jezelf de vraag te stellen of je vind dat je er mag zijn. Geef eerlijk antwoord, want als je echt vind dat je er mag zijn, dan kan de volgende vraag zijn, wat jij uit het leven wilt halen en wilt brengen. Een derde vraag is of je actief met je leven aan de slag bent of dat zaken je overkomen. Als je vind dat je er niet mag zijn, is het goed eens met een professioneel iemand te spreken. Mogelijk zijn er dan meerdere zaken aan de hand waar een professional je bij kan helpen.

En anders…

Er vanuit gaande dat je wel vind dat je er mag zijn. Bekijk de antwoorden dan goed, want het is belangrijk voor het vervolg. Immers, hoe ver ben je met datgene wat je als mens uit het leven wil halen en wil brengen. De mensen die aangeven dat hen zaken overkomen, nemen over het algemeen geen controle over het eigen leven. Als mens heb je een ding altijd en dat is een keuze maken in het leven.

Je kiest ergens voor en die richting ga je heen, dat wil dus ook zeggen dat als je vind dat je alles overkomt, je geen controle neemt. Je kiest niet, maar laat het gebeuren, het je laten overkomen. Kiezen kan gaan over lichamelijke processen, maar hier gaat het over geestelijke processen. Je kiest voor het leven en dat te doen wat je graag wil … of niet. Daarmee niet gezegd dat alles altijd een succes is, maar je gaat wel een bepaalde richting heen die jijzelf gekozen hebt. En daar kunnen best wat hobbels op de weg zijn, maar hobbels zijn er voor om deze te nemen en er vervolgens sterker uit te komen. En dat is een belangrijk begin om je zekerder te voelen.

Lichamelijk proces

Wat kan helpen in dit proces is hoe je lichaam zich gedraagt, dat helpt vaak – zeker naar de buitenwereld toe – aanzienlijk. Enkele tips:
  • Maak geen schokkerige bewegingen, maar beweeg altijd rustig en vloeiend en handel niet onverwacht. Neem hetzelfde ritme aan als je iets zegt en geef jezelf per saldo alle tijd voor wat je ook doet.
  • Neem meer ruimte in dan je lichaam nodig heeft. Ga lekker breed zitten, neem die plaats. Schuif wat met de stoel etc. Sommige mensen blijven zelfs staan als andere gaan zitten, maar dit is niet altijd even handig.
  • Als je er voor kiest om te gaan staan, ga dan breeduit en stevig op je benen staan, zet de benen net iets uit elkaar. Let maar eens op bij met name mannen die met de benen ietwat uit elkaar staan.
  • Lach hartelijk mee, maar alleen als er echt iets amusants aan de hand is. De zenuwlachjes zijn namelijk bij de meeste mensen erg herkenbaar.

Tot slot

Als je niet al te stevig in de schoenen staat kan het lichamelijke proces zeker helpen, maar maak een begin met het geestelijke proces. Dit heeft niets te maken met extravert of introvert zijn, maar puur hoe je jezelf ziet. Mag je er zijn, sta je voor wat je zegt … handel er dan ook naar. Bedenk ook wat minder op voorhand of men wel op je mening zit te wachten. Als jij je mening ergens over wilt geven … doe het dan ook. Rustig spreken, met vloeiende bewegingen en doordacht.
Toch nog wat hulp nodig? Bijvoorbeeld www.core-coaching.nl is een verantwoord adres.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kenau Simonsdochter HasselaerWie zich afvraagt waar de naam Kenau, voor een bazige vrouw of manwijf, vandaan komt, zal hier het antwoord vinden. Er i…
Tips voor meer zelfvertrouwenTips voor meer zelfvertrouwenVele mensen krijgen te maken met een tekort aan zelfvertrouwen. Weinig zelfvertrouwen kan je niet alleen belemmeren in j…
Zelfrespect: voel jij je onzeker?Zelfrespect: voel jij je onzeker?Wat is zelfrespect? Heb je zelfrespect als je een laag zelfvertrouwen hebt? Heb jij een laag zelfbeeld over jezelf? Heb…
Oordelen; je kind gaat geloven dat het zo isOordelen; je kind gaat geloven dat het zo isAls ouders en professionals nemen we gedrag van kinderen waar. Als gedragingen zich herhalen koppelen we er vaak een oor…

Met balans haal je het meeste uit je levenMet balans haal je het meeste uit je levenHet leefritme, de levensbalans ook daadwerkelijk in balans hebben is niet zo eenvoudig als we onze omgeving vaak willen…
Dwangneurose: test en herkennenDwangneurose: test en herkennenDwangneurose: herkennen, test en dwangneurose bij kinderen. Een dwangneurose is het uitvoeren van dwangmatige handelinge…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 08-10-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.