Vergroot je zelfvertrouwen

Het geheim van een leven vol zelfvertrouwen, zit hem erin te beseffen dat je de manier waarop je je presenteert, volledig in eigen hand hebt. In totaal zijn er vier manieren waarop je je zelfvertrouwen drastisch kunt verhogen: de Vier Voor Vertrouwen. Onzekerheid weerhoudt je ervan om risico's te nemen. Het is een emotie die je ervan weerhoudt om situaties op te zoeken waarin je contact hebt met mensen. Als je je onzeker voelt, kan dat twee dingen betekenen. Ten eerste kunt bezorgd zijn over de mening die anderen over je zouden kunnen hebben. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je onzeker bent over je uiterlijk of over je klunzigheid, of dat je soms de juiste woorden niet snel kunt vinden. De tweede mogelijkheid is, dat je bang bent voor negatieve consequenties die een bepaalde gebeurtenis kan hebben. Bijvoorbeeld als je op het punt staat een beslissing te nemen en de mogelijke gevolgen niet goed kan overzien.

De twee belangrijkste behoeften van de mens, zijn een gevoel van connectie met andere mensen en de waardering van anderen. Als je situaties uit de weg gaat omdat je bang wat anderen van je zullen denken, werk je jezelf eigenlijk tegen. Je geeft jezelf minder mogelijkheden om waardering van anderen te krijgen, en een gevoel van connectie werk je op die manier ook niet in de hand. Mensen kunnen jarenlang in zo'n cirkel vast blijven zitten. Zoek je darentegen enge situaties juist op, dat merk je dat je daar ontzettend veel aan hebt. Hoe vaker je jezelf hebt laten zien dat je je in een enge situatie staande hebt weten te houden, des te sneller groeit je zelfvertrouwen.

Het geheim van een leven vol zelfvertrouwen, zit hem erin te beseffen dat je de manier waarop je je presenteert, volledig in eigen hand hebt. Heb je jezelf tot doel gesteld serieus aan je presentatie te werken, dan merk al snel dat je daar ongelooflijk veel voor terug krijgt. Bijvoorbeeld meer aandacht, meer feedback, meer draagvlak en meer steun van anderen. Naast de manier waarop je je presenteert, zijn er nog twee andere, cognitieve factoren van invloed op je zelfvertrouwen. Cognitief betekent dat het te maken heeft met wat je denkt en hoe je denkt. In totaal zijn er vier manieren waarop je je zelfvertrouwen drastisch kunt verhogen: de Vier Voor Vertrouwen. Maak ze een onderdeel van je dagelijkse functioneren, en je zult al snel veel verschil merken in de reacties van anderen!

Zelfvertrouwen vergroten


Hieronder ga ik in op de specifieke details van de Vier Voor Vertrouwen en geef ik concrete tips die je direct kunt toepassen. Als je het moeilijk vindt om alles tegelijk aan te pakken, kun je per dag een onderdeel nemen om aandacht aan te besteden.

1. Verander je houding

Je houding en de fysieke toestand van je lichaam bepaalt is jouw visitekaartje voor anderen. Uit onderzoek blijk dat mensen gemiddeld tien seconden nodig hebben om zich een oordeel te vormen over een onbekende, en dat dit eerste oordeel daarna urenlang bepalend blijft voor de manier waarop ze met die ander communiceren. Het is misschien niet zoals het zou horen, maar mensen doen het toch onbewust: ze stoppen mensen al op basis van een eerste indruk in een hokje. Op basis hiervan bepalen ze of je de moeite waard bent om energie en aandacht aan te besteden. En je bent juist uit op die aandacht en energie, omdat waardering en connectie met anderen een positief effect hebben op je zelfvertrouwen. Volg je me nog?

Maar dat is niet het hele verhaal. Naast de invloed die je houding op anderen heeft, bepaalt je toestand van je lichaam voor een belangrijk deel je eigen gedrag en gedachten. Probeer het volgende maar eens uit: Ga ineengezakt op een stoel zitten met je rug gebogen. Laat je schouders en je hoofd naar voren zakken. Ontspan je lippen en frons je wenkbrouwen alsof je boos bent. Adem niet te snel in of uit. probeer je terwijl je zo zit nu eens opgewekt en blij te voelen... Lastig? Probeer dan eens het volgende: Ga stevig staan en schud je armen los. Trek je schouders naar achter en trek je kruin naar boven, alsof er een touwtje aan zit dat nar boven wordt getrokken. Adem diep in en uit en zet een glimlach op van hier tot Barcelona. Probeer je nu eens bedroeft of depressief te voelen... Ook lastig, he? Je emoties zijn niet alleen van invloed op je houding en gezichtsuitdrukking, andersom zijn je lichaam en houding ook van invloed op je emoties.

2. Verbeter je stemgebruik

Het lijkt een klein detail, maar je stem heeft een geweldige invloed op je uitstraling en presentatie naar anderen. Je kunt je vast wel situaties bedenken waarin je trots was op de manier waarop je iets zei, een situatie waarin je door een stevige en stellige toon, precies duidelijk maakte waar je voor stond. Zo'n situatie versterkt je zelfvertrouwen op langere termijn doordat je jezelf op een effectieve manier hebt horen praten. Onbewuste processen in je hersenen zorgen er voor dat je direct na zo's zituatie niet meteen kunt terugvallen in een zwakke, verlegen manier van communiceren. Er zijn een aantal facetten aan je stemgebruik die je bij jezelf kunt onderzoeken en verbeteren. Ik adviseer je om er mee te experimenteren, het zijn eenvoudige aandachtspunten uit de praktijk van professionele sprekers en zangdocenten.

Ademhaling

Effectieve sprekers hebben een diepe ademhaling. Hierbij wordt alleen de middenrifspier gebruikt, dat is de manier van ademhalen waarbij je buik op en neer beweegt. De borstkas beweegt hierbij niet. Op deze manier kost het ademhalen de minste energie. Neem eens iemand uit je omgeving waarvan je vindt dat die op een zelfverzekerde toon spreekt. Observeer zijn of haar ademhaling, en je zult merken dat dit lange, diepe halen zijn en dat de adempauzes zorgvuldig zijn gepland.

Resonantie

Kleine kinderen hebben soms een erg schel en hard stemgeluid. Dat komt niet doordat ze harder ademhalen of expres proberen te schreeuwen, maar door het fenomeen resonantie. Resonantie heeft te maken met de vorm van de keel en neusholte. Bij kinderen hebben deze holtes een bepaalde vorm, waardoor het bijna geen moeite kost om de stem te laten resoneren (schel te laten klinken). Bij volwassenen is het ook mogelijk, maar die moeten er wat meer moeite voor doen. Met de volgende oefening leer je hoe je je stem kunt laten resoneren: Doe je mond een klein stukje open en houd de achterkant van je tong tegen je gehemelte. Begin te neuriën op één toonhoogte. Probeer te spelen met de vorm van je keel en neusholte en met de vorm of plaats van je tong, totdat je het botje in je neus harder voelt trillen. De trilling in je neusbotje is een teken van een goede resonantie. Als je hier verder mee oefent, kun je proberen de trilling ook te ervaren tijdens het uitspreken van woorden, en later zinnen.

Articulatie

Binnensmonds praten en woorden half inslikken worden gezien als tekenen van onzekerheid. Als je probeert je woorden zo duidelijk mogelijk uit te spreken, laat je zien dat je niet bang bent om je kwetsbaar op te stellen. Je laat zien dat je letterlijk en figuurlijk niet verlegen bent om je tanden te laten zien. Een beter articulatie bereik je door grotere bewegingen te maken met je lippen en je tong en accenten te leggen op bepaalde belangrijke woorden.

Glimlachen

In de callcenter wereld gebruikt men het gegeven al jaren. telefonisten (m/v) die glimlachen tijdens telefoongesprekken zorgen voor meer verkoopomzet dan telefonisten die dat niet doen. Lachen heeft onbewust invloed op de manier waarop je je stem gebruikt. Gedurende de experimenten bij een Engels onderzoek moesten mannen telefoongesprekken voeren met vrouwen die ze niet te zien kregen. Een deel van de vrouwen kreeg de opdracht om gedurende het hele gesprek een glimlach op het gezicht te houden. De andere groep vrouwen kreeg geen opdracht om te lachen. De instructies over de inhoud van de gesprekken waren voor beide groepen vrouwen gelijk. Aan de mannen werd na het gesprek gevraagd hoe aantrekkelijk ze dachten dat hun vrouwelijke gesprekspartner was, op een schaal van 1 tot 10. Wat bleek: De vrouwen die glimlachten weren gemiddeld aantrekkelijker gevonden dan vrouwen die dat niet deden. Het verschil was zelfs 1,8 punten. Glimlach daarom. Niet alleen door de telefoon, maar in al je dagelijkse gesprekken.

3. Bepaal je doelen

Je doelen bepalen is de meest effectieve metode om je motivatie en zelfvertrouwen te verhogen. Door je doelen te verwoorden bepaal je waar je naartoe wilt in je leven. Je kunt vervolgens je doelen ontleden in kleinere, meetbare tussendoelen. Als je deze haalt, bepaal je weer nieuwe doelen, en als je die ook weer haalt, heb je jezelf duidelijk gemaakt dat je steeds weer bepaalde resultaten kunt behalen. Je zelfvertrouwen krijgt hierdoor een boost. Door het steeds weer voltooien van kleine tussendoelen krijg je ook het geloof in jezelf om hogere, moeilijkere doelen te bereiken. Naarmate je jezelf op deze manier ontwikkeld, groeit je zelfvertrouwen mee.

Voor het vaststellen van je doelen kun je op een makkelijke manier beginnen. Ik vraag mensen altijd om te beginnen met het eind. Dat wil zeggen, Omschrijf eerst kort wat je ultieme doel is in het leven, wat het grootste eindresultaat is dat je wilt bereiken. Vervolgens kun je deze opsplitsen in kleinere doelen, bijvoorbeeld dingen die je over een jaar bereikt wil hebben. Deze doelen kunnen dan ten slotte weer worden ontleedt in kleine, meetbare doelen voor de komende paar weken. Je zult er even voor moeten gaan zitten, maar het zal niet teveel tijd in beslag nemen om op deze manier een overzicht te maken van kleine stapjes naar je einddoelen. Als ik je één tip zou moeten geven om je zelfvertrouwen voor de rest van je leven te verbeteren, dan zou het zijn dat je vandaag begint met het gedetaileerd op papier zetten van je doelen en je tussendoelen.

4. Zorg voor een goede voorbereiding

Als je je eigen onzekerheid wilt aanpakken, dan is het belangrijk om te luisteren naar de boodschap die het voor je heeft. Die boodschap is kort maar krachtig: Bereid je voor om toekomstige gebeurtenissen - of de negatieve consequenties ervan - aan te kunnen. Ga situaties niet uit de weg omdat je onzeker bent, maar bereid je erop voor. Een van de belangrijkste reden waarom bepaalde mensen succesvol zijn in het leven en andere niet, is dat succesvolle mensen nieuwe situaties niet uit de weg gaan. In plaats daarvan zorgen ze ervoor dat ze voorbereid zijn. Succesvolle mensen zorgen dat ze weinig kansen en mogelijkheden missen. Situaties waarin ze contact hebben met anderen zien ze bijvoorbeeld als kansen om iets te leren, kansen om te netwerken, kansen om iets te verkopen of kansen om een bijdrage te leveren aan het plezier van andere mensen.

Een goede voorbereiding , en daardoor een groter vertrouwen in jezelf, bereik je door gebruik te maken van visualisaties. De term visualisaties lijkt heel abstract, maar is makkelijk te verduidelijken. Visualiseren is niets meer dan jezelf in gedachten dingen zien doen. Net alsof je terugdenkt aan een film die je hebt gezien, maar dan door de ogen van de hoofdrolspeler. Je kunt je bijvoorbeeld verbeelden dat je op straat loopt en auto's voorbij ziet rijden. Of bijvoorbeeld dat je struikelt in een winkel terwijl iedereen staat te kijken, en vervolgens opstaat en hardop met een brede glimlach roept dat je niks mankeert. Als je je goed inleeft in je eigen film, dan kun je hem zo gedetailleerd maken als je wilt.

Jezelf in je eigen film dingen laten doen en zien doen, is een van de beste manieren om je zelfvertrouwen te vergroten. Door het jezelf in te beelden kun je alvast 'oefenen' hoe je op een bepaalde situatie wilt reageren. Stel dat je wordt uitgenodigd voor een feest waar je niet veel mensen kent. Heb je eigenlijk geen zin om te gaan omdat je niet goed weet wat je te wachten staat, of omdat je bang bent voor de indruk die je maakt? Oefen dan in gedachten alvast hoe je de ruimte binnenkomt. Beeld jezelf in dat je op het punt staat de vreemde ruimte te betreden waar het feest aan de gang is. Trek in gedachten je schouders naar achteren, ga rechtop staan en zet een brede glimlach op. Stap dan zelfverzekerd de ruimte binnen en kijk ver voor je uit. Bepaal direct een doel om op af te lopen en hoor jezelf onderweg op een stoere toon "hallo" tegen iemand zeggen. Het maakt dan niet eens uit of je die persoon kent of niet. Je kunt je verder verbeelden dat iemand iets tegen je zegt, of beter nog, dat je zelf een gesprek met iemand begint. Het leuke is dat je in je eigen film niets kunt gebeuren. Je kunt jezelf zelfs naar het midden van de ruimte laten lopen en met met stellige toon laten vragen "waar is de jarige?".

Deze methode van inbeelden bereidt je voor op mogelijke gebeurtenissen in de toekomst. Het is gemakkelijk om voor jezelf op te komen als je jezelf dat ooit van tevoren al eens hebt horen doen. Op dezelfde manier komen topprestaties in de sport tot stand. In een interview tijdens het ABN-AMRO tennistoernooi, werd Richard Krajicek gevraagd wat zijn geheim is om zich een wedstrijd lang te concentreren en sterk te blijven overkomen tegenover tegenstanders. Hij vertelde dat hij zich een paar uur voor een wedstrijd op een stille plaats terugtrekt, en zich inbeeldt dat hij zijn tegenstander "volledig van de baan mept". Zelf gebruik ik deze methode nu vaak om me voor te bereiden op verkoopgesprekken of functioneringsgesprekken met werknemers. Door alles van tevoren als een film door te nemen, zijn 'onverwachte' argumenten tijdens zo'n gesprek eigenlijk niet meer onverwacht.
© 2007 - 2024 Mike, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is zelfvertrouwen?Wat is zelfvertrouwen?Wat is zelfvertrouwen? Wat doet zelfvertrouwen met u? Heeft zelfvertrouwen een nut? Waar is zelfvertrouwen goed voor? Le…
Meer zelfvertrouwenMeer zelfvertrouwenMaar liefst acht op de tien mensen zou graag meer zelfvertrouwen willen hebben. Zij verlangen naar meer zelfvertrouwen.…
Wat houdt zelfvertrouwen in?Wat houdt zelfvertrouwen in?Wat is relevant als het om zelfvertrouwen gaat? Hoe zit het met de relatie met je capaciteiten? Aan welke gedachten en g…
Het belang van zelfvertrouwenHet belang van zelfvertrouwenHet klinkt gemakkelijk, zelfvertrouwen is belangrijk. Maar als je niet echt blaakt van zelfvertrouwen kan dit verstrekke…

Test je Emotionele GevoeligheidTest je Emotionele GevoeligheidEmotionele Gevoeligheid Test. Ben jij emotioneel snel geraakt? Ben je emotioneel gevoelig voor sfeer en de ander? Laat j…
Afweermechanismen - Beschermingsmechanismen (Freud)Afweermechanismen - Beschermingsmechanismen (Freud)Afweermechanismen (Sigmund Freud). Afweermechanismen, ook wel beschermingsmechanismen genoemd, staan globaal gezegd in v…
Mike (2 artikelen)
Gepubliceerd: 30-08-2007
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.