Het belang van zelfvertrouwen

Het belang van zelfvertrouwen Het klinkt gemakkelijk, zelfvertrouwen is belangrijk. Maar als je niet echt blaakt van zelfvertrouwen kan dit verstrekkende gevolgen hebben in je leven. Er kunnen allerlei redenen zijn dat iemand een tekort heeft aan zelfvertrouwen. Soms is het tijdelijk en soms is het van langere duur, maar heeft in meer of mindere mate altijd invloed op het leven.

Wat is het?

Zelfvertrouwen wil wat zeggen over de mate waarin je vertrouwen hebt in jezelf. Dat je zaken op eigen kracht kunt doen en hindernissen zelf kunt overwinnen. In het verlengde daarvan ligt natuurlijk ook de mate waarin je op realistische wijze kijkt naar hetgeen je kunt. Als je jezelf onder- of overschat en niet de invulling kunt geven wat je je denkt te gaan doen, kan dit frustreren en leiden tot een teruglopend zelfvertrouwen. Een realistisch beeld vergroot de kans op succes en zal de kans groeien dat je jezelf de moeite waard vindt.

Visueel

Met het eerder geschetste beeld wat in je hoofd ontstaat, gaat automatische gepaard dat het terug te zien is in je uiterlijk. Zelfvertrouwen zie je bij mensen en wordt ook wel eens verward met arrogantie. Maar vertrouwen in je kunnen, het doen, het jezelf gunnen én daarmee houden van jezelf is een gezonde basis. Het is geen arrogantie in de zin zoals we arrogantie meestal bedoelen én in een negatief daglicht plaatsen. Van jezelf houden is tevens een basis om van andere te houden.
Niet te verwarren met jezelf kleden naar vertrouwen. Je kunt jezelf nog zo zelfverzekerd kleden, maar als je hoofd én houding het niet uitstraalt zal daar een scherpe gesprekspartner doorheen prikken.

Oorzaken

Natuurlijk is zelfvertrouwen of het ontbreken daarvan een gevolg van iets. De oorzaken in deze zijn echter uiteenlopend en kan sterk variëren, te denken valt aan:
  • Een negatieve of zelf depressieve levensinstelling
  • Tegenslagen in gezondheid, relatie en / of carrière
  • Té kritisch op jezelf (mogelijk ook ingegeven door de directe omgeving)
  • Gemakkelijk beïnvloedbaar door de omgeving en jezelf afzetten tegenover de ideale omgeving (bijvoorbeeld op televisie, via internet en bladen)
  • Niet goed tegen kritiek kunnen (en dit eventueel terug laten slaan op jezelf)
  • Een neurologische en /of psychologische overgevoeligheid

Stimuleren van zelfvertrouwen

Als je van nature niet die man of vrouw vol zelfvertrouwen bent, maar je wilt het wel stimuleren, dan zijn er mogelijkheden om het proces stimuleren. Zo ga je langzaam maar zeker in jezelf geloven en je zelfvertrouwen stijgt, met alle andere gevolgen van dien.

Maak een begin…

De mens zit niet zo in elkaar dat als je zelf niet uitstraalt dat je er als persoon mag zijn, het overgenomen wordt door de omgeving. Begin met enkele gedachten en neem die in je op en probeer ze als zodanig te ervaren, te weten:
  • Je mag er als persoon zijn, je bent een uniek mens. Een kreet die je op iedereen kunt plaatsen en feitelijk is dat ook zo. Alleen gaat het pas werken als je het zelf zo ervaart en uitstraalt. Je kunt hiermee beginnen door het voor jezelf veelvuldig en regelmatig uit te spreken en te voelen dat het zo is.
  • Je bent verantwoordelijk voor je eigen daden. Alles wat je als volwassenen doet heeft gevolgen en die moet je accepteren en er goed mee omgaan. Dat wil meteen zeggen dat je bewust met het proces bezig bent en behaalde overwinningen, successen zullen op deze manier meer beklijven en ga je dit uitstralen.
  • Doe mee. Het spel van het leven is er aan mee te doen. Aan de zijlijn staan is van een afstand kijken en zelf niets ervaren (bijvoorbeeld uit angst). De kans dat je “overgeslagen” wordt vergroot op deze wijze dan ook. Meedoen kan ook onderuit gaan betekenen, maar ook dit sterkt je als mens. De kans op waardering van anderen vergroot ook als iets niet lukt. Het feit dat je actief in het leven staat is de grootste stap in dit proces en los van de omgeving, kan dit je al sterken in het vertrouwen in jezelf.
  • Kijk vooruit. Natuurlijk is het goed te leren van fouten, maar de man of vrouw die weinig zelfvertrouwen heeft, zal een mislukking eerder vertalen naar angst niet nog een keer onderuit te gaan, dan leren van de fout en de fout niet nog eens te maken. Dat maakt dat je een gemaakte fout moet afsluiten, vooruit kijken en bedenken dat het je niet nog een keer gaat gebeuren. Op het moment dat dat gevoel de boventoon gaat spelen, begin je krachtiger te worden en vergroot het je zelfvertrouwen (ook visueel).
Als je middenin het proces zit, kan je uiterlijk aanpassen naar die krachtige man of vrouw je wel helpen. Bijvoorbeeld in zaken zal een mooi kostuum, een goed kapsel en frisse uitstraling het totaalplaatje sterken. Laat het er alleen niet vanaf hangen, uiteindelijk is de binnenkant echt het belangrijkste!

Tot slot

In veruit de meeste gevallen kan je, als je echt wilt, actie ondernemen om je zelfvertrouwen op te krikken. Waar de een het zelf kan, heeft de ander (professionele) hulp nodig. Als je zover bent dat je aan jezelf wilt werken, moet iedereen zelf bedenken wat hij/zij wil … jij zet die stap én je bent ook de enige die dit kan doen.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zelfrespect: voel jij je onzeker?Zelfrespect: voel jij je onzeker?Wat is zelfrespect? Heb je zelfrespect als je een laag zelfvertrouwen hebt? Heb jij een laag zelfbeeld over jezelf? Heb…
Verlegen of onzeker? Tips om verlegenheid te overwinnenVerlegen of onzeker? Tips om verlegenheid te overwinnenAls je verlegen bent, kan dit erg vervelend zijn in het dagdagelijkse leven en in sociale situaties. Je kan rood worden,…
Wat is zelfvertrouwen?Wat is zelfvertrouwen?Wat is zelfvertrouwen? Wat doet zelfvertrouwen met u? Heeft zelfvertrouwen een nut? Waar is zelfvertrouwen goed voor? Le…
Tips voor meer zelfvertrouwenTips voor meer zelfvertrouwenVele mensen krijgen te maken met een tekort aan zelfvertrouwen. Weinig zelfvertrouwen kan je niet alleen belemmeren in j…

Verwerken heftige ervaringVerwerken heftige ervaringIedereen maakt in zijn/haar leven een aantal heftige ervaringen mee en waar de een er al op jonge leeftijd mee geconfron…
Koffiedik kijken kan iedereenKoffiedik lezen van de drap van Turkse koffie. Waarzeggerij of onzin van de bovenste plank? Hoe u er ook over denkt, het…
Bronnen en referenties
  • H. Hermans - mental coach
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 24-03-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.