Diagnose: Borderline persoonlijkheidsstoornis
De borderline persoonlijkheidsstoornis(BPS) is een stoornis die zich uit in extreem gedrag en zwart-wit denken bij mensen. Tegenwoordig is borderline een modebeeld geworden en roepen mensen (waaronder veel jongeren) heel snel dat ze borderline hebben. In dit artikel heb ik zo goed mogelijk beschreven wat borderline inhoud en wanneer u dit herkent bij een ander of bij uzelf is het verstandig om professioneel hulp te zoeken voor een diagnose.
Wat is een borderline persoonlijkheidsstoornis?
De letterlijke vertaling van borderliners “grens”. Personen die lijden aan deze stoornis hebben sterk de neiging tot zwart-wit denken. De persoon vertoont manipulatief gedrag, heeft extreme oordelen en vaak is het in de omgang met mensen alles of niets. Ze vinden het moeilijk om ergens een tussenweg in te vinden. Woede en angst uiten zich extreem en kan zelfs lijden tot automutilatie. Ze hebben een laag gevoel van eigenwaarde en extreme verlatingsangst. Ze gaan vaak hun eigen grenzen voorbij en gaan tot het extreme als het gaat om sex, verslavingen, roekeloos en impulsief gedrag en eetproblemen. Er zijn personen met borderline die ook vaak lijden aan dissociatie, wat inhoud dat ze de realiteit even verliezen. Ook psychoses en depressies komen voor. Let wel, geen
borderliner is hetzelfde en het verstoring kan van redelijk tot ernstige aard zijn.
Symptomen
De diagnose van een borderline persoonlijkheidsstoornis kan worden vastgezet als er sprake is van vijf of meer van de onderstaande situaties.
- Pogingen om uit alle macht te voorkomen dat hij/zij in de steek gelaten wordt. Denk hierbij aan manipulatief gedrag als dreigen met zelfmoord en extreem claimen.
- Relaties met mensen zijn vaak onstabiel. Het ene moment is iemand geweldig en het andere moment waardeloos. Mensen met een borderline persoonlijkheidsstoornis zijn geneigd om relaties te verwaarlozen uit angst voor verlating.
- Identiteitsstoornis: Het beeld dat de persoon van zichzelf heeft en de manier waarop hij/zij over zichzelf oordeelt is opvallend gestoord, vervormd of onevenwichtig.
- Impulsief: Een persoon met borderline doet bijna alles impulsief. Denk hierbij aan seksuele relaties, gevaarlijke situaties opzoeken, alcohol en drugsgebruik.
- Roekeloos gedrag: Een persoon met borderline vertoont roekeloos gedrag op het gebied van sex, drugs, gokken, autorijden etc.
- Suïcidaal of automutilerend gedrag
- Stemmingswisselingen: Stemmingen kunnen van het ene op het andere moment extreem veranderen van vrolijk naar verdrietig.
- Woedeaanvallen
Oorzaken en factoren
- Volgens het DSM is de kans op het ontwikkelen van deze persoonlijkheidsstoornis 5 keer zo groot wanneer deze voorkomt bij naaste familieleden. Algemeen word aangenomen dat deze factoren in combinatie met de sociale omgeving bepalend zijn voor het ontstaan van deze stoornis.
- Seksueel misbruik of emotionele verwaarlozing in de jeugd kunnen zorgen voor een ontwikkeling van de borderline persoonlijkheidsstoornis.
Behandeling
Wanneer iemand gediagnosticeerd is met de borderline persoonlijkheidsstoornis zal deze persoon er nooit meer vanaf komen maar door middel van intensieve therapie kan een persoon heel goed leren omgaan met zijn of haar borderline persoonlijkheidsstoornis. Denk hierbij aan psychotherapie, dialectische gedragstherapie en schema-therapie.
Er worden tegenwoordig ook vaker medicijnen toegepast i.c.m therapie zoals angstremmers (Citaloprham) en antidepressiva.