Persoonlijkheidsstoornis borderline

Borderliner wat houd dat nou precies in?Is het erg om er mee te leven?HOe kun je er mee leven. Lees het hier en vind de informatie wat je hier nodig hebt.

Wat is borderline?

Borderline is een soort van persoonlijkheidsstoornis. Deze persoonlijkheidsstoornis kan je hele leven beinvloeden. Het is een psychische aandoening, de mensen die dit hebben zijn instabiel en kunnen hele erge stemmingwisselingen hebben. Maar als iemand borderline heeft betekend nog niet dat deze persoon een stempel moet hebben.

kenmerken van borderline

  • Inpulsiviteit (iets beslissing maar achteraf het toch niet meer willen)
  • Stemmingswisselingen ( van blij naar boos van normaal naar verdrietig in een fractie van een paar secondes)
  • Zwart-wit denken ( mensen die vinden dingen echt te gek of het is waardeloos,maar nooit er ergens tussen in)
  • Angst voor verlating ( ze zijn vaak bang om alleen te zijn)
  • Psychotische en dissociatieve verschijnselen ( ze horen en of zien dingen die er niet zijn)
  • Woedend worden om niks ( ze hebben weinig controle over hun buien en worden kwaad om niks)
  • Zelfverwonding ( ze snijden zichzelf of knijpen zichzelf , dit doen ze meestal niet bewust)
  • Chronisch gevoel van leegte ( ze denken dat ze nergens bij horen en dat niemand om hun geeft)
  • Relaties of andere mensen zijn snel weer uit hun leven verdwenen ( deze mensen zijn slecht in het onderhouden van contacten)

Wat te doen als jij denkt borderline te hebben?

Als jij denkt dat je borderline hebt , licht je huisarts even in. Vraag om een gesprek en schakel eventueel andere hulp in.Praat er over met ouders/familie of praat met iemand die zelf borderline heeft.

Behandeling van een borderline

Er is na jaren nog steeds weinig bekent met borderline. Meestal kom je terecht bij een hulpverlener. Voor de rest zul je zelf moeten leren ermee om te gaan. Al lijkt het heel moeilijk en is het in het begin heel moeilijk na de jaren wordt het tussen makkelijk. Soms kun je medicatie ervoor krijgen maar dezen zullen het probleem niet wegwerken. Het zal het alleen verminderen. Een voorbeeld van deze medicatie is een bekende de antidepressia.

Verder zijn er nog wel drastische maatregelen maar niet echt aanraadbaar. Zoals elektroshocks en speciale instellingen ervoor.
© 2007 - 2024 Antrax, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Borderline, waar ligt de grens?Borderline is een erge stoornis die je leven heel erg kan beïnvloeden. Een laag gevoel van eigen waarde, moeilijk social…
Borderline test: Online checklist kenmerken en symptomenBorderline test: Online checklist kenmerken en symptomenBorderline is een complexe aandoening en heel erg vervelend voor de mensen, die eraan lijden evenals voor hun directe om…
Omgaan met borderline - leven met een borderlinerOmgaan met borderline - leven met een borderlinerAls je bekend bent met borderline persoonlijkheidsstoornis (BPD), dan weet je dat omgaan met borderline niet altijd gema…
Borderline, wat is het preciesBorderline, wat is het preciesBorderline is een persoonlijkheidsstoornis en wordt tegenwoordig ook wel emotieregulatie stoornis genoemd. Er zijn heel…

Invloeden op gedragHet gedrag van de mens wordt beinvloed door allerlei factoren. De belangrijkste invloeden zijn de fysische en geografisc…
Trichotillomanie: Letterlijk de haren uit het hoofd trekkenNeuspeuteren, aan korstjes pulken, nagelbijten. We kijken er niet van op. Anders wordt het als iemand zijn haren uittrek…
Reacties

L., 03-06-2010
Hoe oud is dit artikel?
Ik was borderliner maar ben volledig genezen. Geniet van het leven, geniet overal van. Studie, werken, relaties, alles is gewoon goed. Natuurlijk heb ook ik nog wel mijn downmomentjes, maar wie heeft dat niet in zijn of haar leven?
Woedeaanvallen zoals jullie in jullie artikelen beschrijven? Nooit gehad. Impulsiviteit? ook niet. Automutilatie? Ook niet.
Wat jullie doen is alle Borderliners en ex Borderliners over 1 kam scheren, maak wel even duidelijk dat dit in mate verschilt en dat iederen Borderliner anders is of was.
Bovendien is borderline tegenwoordig WEL te genezen, wel degelijk met instellingen en van de medicatie gaan we steeds meer over in therapie in instellingen. Daar zijn ik en 11 anderen in ieder geval het bewijs van ;)

Met vriendelijke groet. Reactie infoteur, 12-01-2011
Beste L,

Ik hoor inderdaad steeds meer succesverhalen door middel van therapie van borderline. Helaas heeft het bij mij erg weinig uitgehaald. Ik heb inmiddels een leven zonder medicatie en therapie. Maar altijd blijft het merkbaar op de achtergrond. Hobby en leuke dingen helpen mij er deels door heen te komen. Gefeliciteerd dat u genezen bent, hopelijk volgen er meer die er toch nog beter van worden.

Met vriendelijke groet,

Antrax

Juspol, 10-02-2010
Wellicht interessant te weten dat in onderzoek gewoonweg blijkt dat vele kinderen na scheiding, door daarna manipulatie door meest verzorgend ouder de moeder, een risico ook loopt op borderline.
Met name uiteraard in overlapping ook als een moeder borderlinesyndroom al heeft ook.
Doch ook als manipulatie voorkomt veelculdig zoals gezegd terwijl er geen sprake is van bl bij een moeder. Reactie infoteur, 12-02-2010
Klopt borderline kun je zowel erven van een van de ouders als dat het in je opvoeding wordt ontwikkeld, helaas is het per persoon toch heel moeilijk om te kijken hoe het zich ontwikkeld heeft. Zeker als de ouders weigeren mee te werken aan dergelijke onderzoeken. Maar niettemin maakt het niet uit hoe je het krijgt, het er mee moeten leren leven is wat wel uitmaakt.

Mvg Antrax

Antrax (44 artikelen)
Gepubliceerd: 25-04-2007
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.