Diagnose: Dissociatieve identiteitsstoornis

De Dissociatieve identiteitsstoornis word herkend als een psychische aandoening waarbij personen verschillende persoonlijkheden aan kunnen nemen. In dit artikel geef ik u zo volledige mogelijke informatie over deze aandoening op het gebied van symptomen, oorzaken en de behandeling.

Wat is een Dissociatieve identiteitsstoornis (DIS)?

Dit is een psychische aandoening waarbij iemand afwisselend twee (of meer) persoonlijkheidstoestanden kan aannemen. Deze persoonlijkheidstoestanden lijken elkaars verleden vaak niet te kennen. Ten minste twee van deze deelpersoonlijkheden nemen regelmatig het gedrag volledig over. Ook heeft de persoon "gaten in het geheugen" die niet door vergeetachtigheid te verklaren zijn.

Symptomen

De diagnose van een DIS kan volgens het DSM-IV worden gesteld als er sprake is van de volgende situaties:
 • De aanwezigheid van twee (of meer) duidelijk onderscheiden persoonlijkheden of persoonlijkheidsaspecten.
 • Minimaal twee van deze persoonlijkheden nemen regelmatig het gedrag van de persoon over.
 • De persoon kan zich geen belangrijke informatie van den andere persoonlijkheid herinneren.
 • Depersonalisatie:Het gevoel van een afstand naar zichzelf te kijken, dingen doen zonder daar een gevoel bij te hebben. Het contact met het lichaam lijkt verbroken.
 • Derealisatie:Geen contact hebben met de werkelijkheid. De persoon beleeft de dingen om zich heen, alsof deze niet echt gebeuren. Hij/zij kan zijn eigen omgeving niet meer herkennen.
 • Identiteitsstoornis: Het horen van stemmen van andere persoonlijkheden en de strijd tussen deze persoonlijkheden.
 • Identiteitswisselingen: Als de persoonlijkheid veranderd kan de persoon zich alleen dingen herinneren die persoonlijkheid X heeft meegemaakt. De andere herinneringen zijn verdwenen of naar de achtergrond geschoven.
 • Suïcidale neigingen of automutilatie (zelfverwonding)
 • Extreme haatgevoelens
 • Stemverwisselingen: De stem of het taalgebruik van de ene persoonlijkheid is vaak anders dan van de andere. De verschillende ego’s kunnen ook verschillende namen hebben maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn.

Oorzaken en factoren

 • De persoon is (meestal) voor zijn/haar 5e levensjaar mishandeld of (seksueel) misbruikt. Het kind vlucht in zijn/haar eigen wereld waardoor een deel van het bewustzijn het trauma meekrijgt maar het andere deel maakt iets anders mee. Dit word ook wel dissociatie genoemd. Zo kunnen, wanneer dit vaker gebeurt, verschillende deelpersoonlijkheden zich ontwikkelen.
 • De persoon is opgegroeid in een vijandig milieu.
 • De persoon heeft een ernstig oorlogstrauma meegemaakt.

Behandeling

Als u in uw omgeving een persoon kent met DIS dan is het belangrijk in de omgang om alle persoonlijkheden er te laten zijn, ze te waarderen en niet te negeren. Elk persoon is een eigen individu. Daarbij moet u er ook rekening mee houden dat elke persoonlijkheid een andere leeftijd kan hebben, dus ook anders aangesproken moet worden. De behandeling van DIS is een langdurig proces en wat erg moeilijk is. Er zijn altijd veel terug vallen en bij elke sessie kan er een andere persoonlijkheid naar voren komen. Vaak worden er ook interne opnames toegepast en mogelijke ambulante opnames.
© 2011 - 2024 Ditiseenoveral, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dissociatieve identiteitsstoornis betoogDissociatieve identiteitsstoornis betoogIn 4 havo heb je een kans dat je voor het vak Nederlands onderzoek moet doen naar een onderwerp, ik heb voor het onderwe…
Dissociatieve fugue: vluchten door geheugenverliesDissociatieve fugue: vluchten door geheugenverliesIemand met dissociatieve fugue verliest van het ene op het andere moment zijn geheugen. De persoon weet even niet meer w…
Depersonalisatiestoornis: Verstoorde perceptie van lichaamDepersonalisatiestoornis: Verstoorde perceptie van lichaamEen depersonalisatiestoornis is een psychische aandoening waarbij een patiënt perioden ervaart waarin hij los is van het…
Conversiestoornissen en dissociatieve stoornissenConversiestoornissen en dissociatieve stoornissenEen conversiestoornis is een psychisch aandoening waarbij een patiënt neurologische of fysieke symptomen ervaart die nie…

Diagnose: Antisociale persoonlijkheidsstoornisIn dit artikel geef ik u informatie over de antisociale persoonlijkheidsstoornis (APS). Deze stoornis wordt vaak moeilij…
Diagnose: Borderline persoonlijkheidsstoornisDe borderline persoonlijkheidsstoornis(BPS) is een stoornis die zich uit in extreem gedrag en zwart-wit denken bij mense…
Bronnen en referenties
 • www.e-psychiater.nl
 • www.puzzle-head.com
Ditiseenoveral (29 artikelen)
Laatste update: 31-10-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.