Diagnose: Afhankelijke persoonlijkheidsstoornis

Mensen met een persoonlijkheidsstoornis lopen op langer termijn vaak vast op sociaal, emotioneel en persoonlijk gebied. In dit artikel ga ik in op de afhankelijke persoonlijkheidsstoornis waarmee u kunt bekijken of u dit bij een ander of u zelf herkent en hiermee hulp kunt zoeken zodat de ander of u zelf zo goed mogelijk kan leren omgaan met deze stoornis.

Wat is een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis?

De afhankelijke persoonlijkheidsstoornis wordt grotendeels gekenmerkt door een psychologische afhankelijkheid naar andere mensen toe. De persoon die lijdt aan deze persoonlijkheidsstoornis heeft erg veel behoefte aan bevestiging, goedkeuring en verzorging.

Relaties met deze mensen zijn vaak moeilijk en instabiel omdat de persoon die lijdt aan deze stoornis veel aandacht vraagt, zelfonderwerping, verlatingsangst, constant vraagt om goedkeuring, zoekt naar bevestiging en erg aanhankelijk kan zijn.

Wanneer een relatie wordt beëindigd zal de persoon zich erg wanhopig voelen en vaak niet in staat zijn om fatsoenlijk voor zichzelf te zorgen. Dit laatste kan zich zowel uiten op lichamelijk als op psychisch gebied.

Symptomen

Wanneer u meer dan 5 onderstaande situaties herkent is er mogelijk sprake van een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis.
 • De persoon legt de verantwoordelijkheid van zijn/haar leven op de mensen om zich heen.
 • De persoon vraagt bij het nemen van beslissingen altijd hulp, advies en geruststelling van anderen.
 • De persoon durft niet zijn/haar mening te geven uit angst voor afwijzing en verlating.
 • De persoon zorgt bij beëindiging van een relatie zo snel mogelijk voor een nieuwe relatie.
 • De persoon heeft angst om voor zichzelf te zorgen.
 • De persoon kan angstig en ongemakkelijk gedrag vertonen wanneer hij/zij alleen is.
 • De persoon doet alles voor anderen om waardering, goedkeuring en aandacht te krijgen. Ook wanneer het gaat om dingen die hij/zijn eigenlijk niet wilt doen.
 • De persoon stelt zich vaak passief op wanneer er bijvoorbeeld iets georganiseerd moet worden uit angst voor afwijzing, gebrek aan zelfvertrouwen en twijfel aan inzicht.

Oorzaken en factoren

Hieronder staat een lijst met oorzaken en factoren die kunnen leiden tot een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis.
 • Opvoedingsstijl waarin een kind zich onderdanig leert gedragen en waarin het kind tegen word gehouden om onafhankelijk te worden.
  • Het kind mag geen eigen keuzes maken.
  • Het kind wordt misbruikt, zowel mogelijk lichamelijk als geestelijk.
  • Gebrek aan verschillende vormen van algemene ontwikkeling wat wordt veroorzaakt door de thuissituatie.
  • Autoritaire stijl van opvoeding.
  • Overbeschermende opvoeding.
 • Verstoorde relatiepatronen in de opvoeding van het kind. Denk hierbij aan aanhoudende conflicten in het gezin, emotionele stress en crimineel gedrag, verwaarlozing.
 • Verlating door de vader en/of moeder bij een kind.
 • Neuro-psychiatrische risicofactoren zoals afwijkingen voor de geboorte, vertraagde ontwikkeling zoals de motorische ontwikkeling na de geboorte.

Behandelingen

Het is zeker mogelijk om te leren omgaan met een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis. Er zijn verschillende therapie vormen zoals gedragstherapie, psychotherapie, assertiviteitstraining, gezinstherapie en relatietherapie. Deze therapieën zijn al vaak met succes toegepast. In combinatie met therapie kunnen er ook medicijnen worden toegepast om bepaalde symptomen te verlagen zoals verlatings(angst), paniekaanvallen, somberheid en onrust. Het is aan te raden om medicatie te gebruiken onder begeleiding van een psychiater.
© 2011 - 2024 Ditiseenoveral, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
PersoonlijkheidsstoornissenJe persoonlijkheid is je 'eigen aard,' waarmee je je in de omgang herkenbaar onderschiedt van anderen. Dat is iets ander…
PersoonlijkheidsstoornissenPersoonlijkheidsstoornissenPersoonlijkheidsstoornissen zijn psychische aandoeningen die gekenmerkt worden door een star en duurzaam patroon van ged…
Persoonlijkheidsstoornis borderlineBorderliner wat houd dat nou precies in?Is het erg om er mee te leven?HOe kun je er mee leven. Lees het hier en vind de…
Afhankelijke persoonlijkheidsstoornis: Psychische aandoeningAfhankelijke persoonlijkheidsstoornis: Psychische aandoeningPersonen met een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis zijn afhankelijk van anderen om aan hun emotionele en fysieke beh…

Zijn al die informatiestromen nodig?Zijn al die informatiestromen nodig?De informatiestromen die ons op dagbasis bereiken zijn gigantisch en we laten het min of meer (gelaten) over ons heenkom…
Opladen met de zonOpladen met de zonOpladen voor weer een hectisch, mogelijk stressvol jaar, is het voorland voor menigeen. En we doen dan ook onze uiterste…
Bronnen en referenties
 • www.epsychiater.nl
 • http://www.puzzle-head.com/overzicht_persoonlijkheidsstoornissen/afhankelijke/
Ditiseenoveral (29 artikelen)
Laatste update: 15-07-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.