Persoonlijkheidsstoornissen

Je persoonlijkheid is je 'eigen aard,' waarmee je je in de omgang herkenbaar onderschiedt van anderen. Dat is iets anders dan je identiteit. Je identiteit is namelijk het subjectieve beeld dat je van jezelf hebt of aan anderen over jou zelf voorhoudt. In zowel de identiteit als de persoonlijkheid kan iets 'verkeerd' zitten, daar gaat dit artikel over.

Persoonlijkheidsstoornissen

Een persoonlijkheidsstoornis kenmerkt zich door langdurige starre en onaangepaste denk- en gedragspatronen bij iemand. Deze denk- en gedragspatronen veroorzaken thuis en op het werk problemen. Mensen met een persoonlijkheidsstoornis zijn zich vaak niet bewust van hun problematisch functioneren. De kenmerken van een persoonlijkheidsstoornis kunnen zowel in de persoonlijkheid zitten (dus datgene waarmee je je herkenbaar onderscheidt van anderen) en in de identiteit (hoe je jezelf ziet en welk beeld je van jezelf aan anderen voorhoudt).

Persoonlijkheidsveranderingen ten gevolge van hersenletsel noem je geen persoonlijkheidsstoornis, maar een psycho-organische stoornis.

Verschillende persoonlijkheidsstoornissen

Er bestaan een heleboel verschillende persoonlijkheidsstoornissen die door hun kenmerken kunnen worden opgedeeld in 3 afzonderlijke groepen;
1. Paranoïde, schizoïde en schizotypische persoonlijkheidsstoornissen,
2. Antisociale, borderline, theatrale en narcistische persoonlijkheidsstoornissen,
3. Vermijdende, afhankelijke en dwangmatige persoonlijkheidsstoornissen.

Paranoïde, schizoïde en schizotypische persoonlijkheidsstoornissen

Deze persoonlijkheidsstoornissen worden gekenmerkt door vreemde of excentrieke gedragingen.

Schizoïde persoonlijkheidsstoornis mensen met deze persoonlijkheidsstoornis hebben geen intieme relaties en kennissen buiten de familiekring en willen het liefst alleen zijn en weinig of geen contact met anderen hebben.
Schizotypische persoonlijkheidsstoornis deze mensen hebben grote moeite bij een onderwerp van gesprek te blijven en praten op een abstracte, vage manier. Ze hebben dikwijls hele wondelijke gedachten(gangen).
Paranoïde persoonlijkheidsstoornis mensen met deze persoonlijkheidsstoornis hebben veel wantrouwen, dat de oorzaak is van de moeizame contacten die ze hebben met anderen. Ze hebben een achterdochtige en afstandelijke houding

Antisociale, borderline, theatrale en narcistische persoonlijkheidsstoornissen

De mensen met een persoonlijkheidsstoornis in deze categorie hebben vaak dramatische, emotionele of onvoorspelbare gedragingen.

Antisociale persoonlijkheidsstoornis deze mensen vertonen vanaf hun jeugd onverantwoordelijk gedrag, waarbij ze niet of nauwelijks rekening houden met anderen. Ze handelen impulsief en reageren snel geïrriteerd.
Borderline persoonlijkheidsstoornis mensen met deze stoornis zijn onzeker en instabiel over hun zelfbeeld. Ze hebben weinig contacten, veel conflicten met andere mensen en last van verlatingsangst. Bovendien wisselen hun stemmingen vaak heel erg.
Theatrale persoonlijkheidsstoornis mensen met deze persoonlijkheidsstoornis vertonen dramatisch gedrag met overdreven emotionele reactie. Vooral hun aandachttrekkend gedrag is een opvallend iets.
Narcistische persoonlijkheidsstoornis deze mensen vinden zichzelf helemaal fantastisch en heel belangrijk.

Vermijdende, afhankelijke en dwangmatige persoonlijkheidsstoornissen

Dit type persoonlijkheidsstoornissen wordt gekenmerkt door angst.

Vermijdende persoonlijkheidsstoornis deze mensen zijn overgevoelig voor de mening van anderen. Ze hebben een laag gevoel van eigenwaarde en vermijden sociale contacten, doodsbang om afgewezen te worden. Ze presenteren zichzelf als timide, onzeker en bang.
Afhankelijke persoonlijkheidsstoornis mensen met deze persoonlijkheidsstoornis trekken anderen naar zich toe, durven zelfstandig geen beslissingen te nemen. Ze vragen voortdurend advies en bevestiging en zijn overgevoelig voor kritiek. Ze hebben een gebrek aan zelfvertrouwen.
Dwangmatige persoonlijkheidsstoornis deze mensen zijn perfectionisten. Ze zijn koppig, weinig flexibel, overdreven gewetensvol, nauwgezet en stellen irreëel hoge eisen aan zichzelf.
© 2007 - 2024 Lobke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Angst en Vrees als persoonlijkheidsstoornissenAngst en Vrees als persoonlijkheidsstoornissenVerhandeling over persoonlijkheidsstoornissen die worden gekenmerkt door angst en obsessie. Deze persoonlijkheidsstoorni…
Excentriek en Vreemd als persoonlijkheidsstoornissenExcentriek en Vreemd als persoonlijkheidsstoornissen10 tot 15 procent van de mensen om ons heen lijdt in meer of mindere mate aan persoonlijkheidsstoornissen. Een heel klei…
Emotioneel en grillig: als persoonlijkheidsstoornissenEmotioneel en grillig: als persoonlijkheidsstoornissen10 tot 15 procent van de mensheid heeft last van persoonlijkheidsstoornissen. Lang niet elke persoonlijkheidsstoornis wo…
Theatrale persoonlijkheidsstoornis: Psychische aandoeningTheatrale persoonlijkheidsstoornis: Psychische aandoeningEen theatrale (histrionische) persoonlijkheidsstoornis is een psychologische aandoening waarbij een persoon grillig en e…

Psychiatrie bij kinderen en adolescentenPsychiatrie bij kinderen en adolescentenPsychiatrische stoornissen komen niet alleen bij volwassenen voor, maar ook bij kinderen en adolescenten. Er zijn stoorn…
Omgaan met probleemgedragAls je in de zorg werkt krijg je te maken met probleemgedrag. Of je nou met jonge kinderen werkt, met pubers of bejaarde…
Lobke (154 artikelen)
Gepubliceerd: 16-03-2007
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.