Wie ben je en wat wil je?

Wie ben je en wat wil je? Lijkt zo eenvoudig, maar menigeen heeft er enig moment mee te maken. Hij of zij maakt een bewuste keuze of hij of zij weet het even niet meer. Dat is niet vreemd, want we gaan allemaal door bepaalde fases van het leven en daar hoort af en toe ook een onzeker moment als, wie je bent en wat je echt wil, bij. Wat kan je helpen in je zoektocht? Enkele handvatten.

De ontdekkingstocht

Voor diegene die echt die reis aan wil gaan zal hij of zij, behalve een spiegel voor (laten) houden, ook de diepte in moeten durven. Want wil je echt achterhalen wie je bent en wat je met je leven wil, ga je wat verder dan een beroepskeuze tijdens je studiejaren.
Je ontwikkelt je als mens mede gestoeld op de ervaring van het leven, wat er op je pad komt en waar je je voor interesseert. Bij veel mensen zie je dat dit in de beginfase een breed spectrum is en gaandeweg de jaren je een richting in slaat. Dit betreft meer de levensstijl dan individuele interesses.

Maar wat kan je nu helpen om de ontdekkingstocht door te maken?

Stap uit je comfortzone

Ervaring opdoen is wel heel algemeen, maar toch is het zo dat door dingen te doen, dingen te ondernemer, je een stuk van jezelf leert kennen. Daarmee loop je ook tegen zaken aan die uiteindelijk dus niet bij je passen, maar dat is ook ervaring opdoen.
Als je geen ervaringen buiten je comfortzone opdoet, mis je datgene wat mogelijk bij je past. Daarnaast kan het je wereld verkleinen en ook dat levert geen ervaring op over wie je bent en wat je wilt (en niet wilt). Die stap zetten is soms een grote stap, maar wel een die bijdraagt aan het verrijkingsproces waar je eerder ‘ja’ tegen gezegd hebt. Een heel belangrijke eerste zet.

Informatie verzamelen

Informatie verzamelen kan een aanzienlijke bijdrage leveren aan je ontwikkelingsproces over wie je bent en wat je wilt. Informatie verzamelen in meest brede zin van het woord en dat wil zeggen dat je informatie van internet kan halen, de aloude boeken over allerlei onderwerpen als naslagwerk kunt gebruiken, maar ook workshops en cursussen volgt. Als je een grote diversiteit aan onderwerpen oppakt, vallen er vanzelf enig moment een aantal af waar daadwerkelijk niet je interesse naar uit gaat en een aantal waar je mee de diepte in gaat. Gaandeweg een dergelijk proces leer je, behalve iets over het onderwerp, ook iets over jezelf. Denk hierbij aan het feit of je een generalist of een specialist bent. Organiseer je graag en gooi je alles graag ‘open’ of blijf je liever dicht bij jezelf. Allemaal kleine dingen die onderdeel van de ontdekkingsreis vormen.

Reizen, de wereld ontdekken

Het zit er niet altijd voor iedereen in om verre reizen te maken, maar andere culturen kunnen je juist veel over jezelf zeggen. Als ‘de wereld’ te groot voor je is, beperk het dan tot gebieden dichter bij huis. Iedere cultuur heeft, zodra je je er in verdiept, specifieke zaken waar je iets mee kunt of juist niet. Behalve dat je er een leuke trip aan overhoudt, verrijkt het je ook als mens. Je hoeft er niet weken voor weg, maar als je enkele dagen gaat, verdiep je dan vanaf het eerste moment in de cultuur, in de mensen, de natuur etc.

Levenskeuzes

Levenskeuzes zijn belangrijk, maar voordat je je helemaal goed in je vel zit, je kunt gedijen in dat wat je als prettig ervaart en bij je past, is het goed je breed te oriënteren. Ga uit van het gegeven dat niets vanzelfsprekend is, lang niet is wat het lijkt en je als individu weer je uitwerking hebt op je omgeving.

Mensen in je directe omgeving

Dat je directe leefomgeving qua partner, vrienden en familie daar ook deel van uitmaken is inherent aan het proces. Natuurlijk kan je deze mensen betrekken in het proces en dan is spiegelen wellicht goed, maar de kans zit er in dat je je laat beïnvloeden. Niet op te pakken als negatief en vaak zeker niet bewust, beinvloed je omgeving je wel.
Probeer in je ontdekkingsreis naar wie je echt bent en wat je uit het leven wilt halen zoveel mogelijk iedere keer opnieuw naar binnen te kijken. De kans dat je dan beïnvloed wordt is dan beduidend kleiner.

Tot slot

Voor de een ligt een dergelijke ontdekkingsreis al klaar als je ergens in de twintig bent en voor de ander moet je misschien wel vijftig jaar worden om deze reis te maken. Is dat erg? Ik denk het niet, het is nooit te laat om die ontdekkingsreis te maken. Laat alleen je verleden achter je en heb nergens spijt van, je leven tot dusver is leven tot dusver. Daar heb je ongetwijfeld je leuke en minder leuke momenten in gehad … maar dat geldt voor iedereen.
Maar de deuren open zetten naar het leven kan ieder moment van de dag, ieder moment van het jaar en ieder moment van het leven.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Positieve psychologiePositieve psychologieGeluk? Wanneer ben je nu precies gelukkig? Komt dit door wat je meemaakt, wat je voelt, hoe je denkt of wat je bezit? Di…
Psychologie studeren, UniversiteitPsychologie studeren, UniversiteitVeel studenten kiezen ervoor om psychologie te gaan studeren. Meer kennis over de beweegredenen van mensen is vaak de re…
Wat is psychologie?Psychologie is een veel besproken onderwerp de laatste jaren, maar wat houdt het nou eigenlijk in? Definitie: Psychologi…
Wat is positieve psychologie?Wat is positieve psychologie?Positieve psychologie wordt vaak verward met het ontkennen van negatief gedrag en wordt vaak bezien in een zweverige sfe…

Faalangst in de praktijkFaalangst in de praktijkFaalangst is de angst of vrees om fouten te maken, en de angst voor mislukkelingen. Hoe ontstaat faalangst en hoe herken…
De instructietheorie van GagnéDe instructietheorie van GagnéGagné (VS: 1916-2002) was een experimenteel psycholoog die zich bezighield met instructiemethoden, condities voor leren…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 06-05-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.