Wat is intuïtie?

Je hoort vaak dat mensen afgaan op hun ‘intuïtie’ om keuzes te maken of om op een bepaalde situatie te reageren. Wat is intuïtie eigenlijk, en hebben we het allemaal?

Wat is intuïtie?

Intuïtie wordt gezien als een soort van directe ingeving, iets wat men meteen weet zonder erover te denken of het te beredeneren. Als iemand zijn intuïtie volgt om een keuze te maken, maakt hij doorgaans geen doordachte keuze, maar een keuze die gebaseerd is op een gevoel dat moeilijk te verklaren valt.

Intuïtie wordt wel eens gedefinieerd als “de directe perceptie van waarheid of feiten onafhankelijk van enig redeneerproces”. In filosofische middens wordt intuïtie gebruikt om kennis aan te duiden die niet uit eerder vergaarde kennis afgeleid kan worden.
Het woord intuïtie is afkomstig van het latijn en betekent letterlijk “innerlijk zien”.

Wie heeft intuïtie?

In principe heeft iedereen zijn eigen intuïtie. Men beweert wel dat intuïtie verder ontwikkeld kan worden door ervoor open te staan. Psychologen stellen dat intuïtie gevormd wordt als een vorm van automatische verwerking van eerder aangeleerde informatie, kennis of vaardigheden.
Ingewikkelde handelingen zoals bijvoorbeeld autorijden, vergen in het begin een zeer grote concentratie. Wie echter veel met de auto rijdt en veel ervaring heeft opgedaan, zal in bepaalde situaties intuïtief handelen omdat hij misschien eerder in die situatie is terechtgekomen of de situatie door zijn ervaring beter kan inschatten zonder erbij te hoeven nadenken.

Men hoort vaak dat iemand spreekt over “vrouwelijke intuïtie”. Men zou dus kunnen vermoeden dat vrouwen een sterkere en juistere intuïtie hebben dan mannen. Dit blijkt echter niet te kloppen. Wel is het zo dat vrouwen sneller openstaan voor een intuïtief gevoel en er vaker naar luisteren.
Mannen zullen eerder afgaan op hun logisch verstand en beredeneerde keuzes maken, terwijl vrouwen hun ‘buikgevoel’ durven volgen.

Het kan wel eens zijn dat men iets toewijst aan zijn intuïtie, terwijl het gevoel in feite te wijten is aan minimale signalen die men ‘ongemerkt toch merkt’ en dus toch te verklaren is.

Kiezen op basis van intuïtie

Keuzes gebaseerd op intuïtie zijn niet altijd de juiste keuzes. Als de intuïtie gebaseerd is op eerder opgedane kennis en ervaring kan ze vaak tot een juiste beslissing leiden. Als ze echter ‘uit het niet’ ontstaat, vanuit een innerlijk gevoel dat onverklaarbaar is, kan men wel eens een keuze maken die men niet zou gemaakt hebben als men logisch had geredeneerd.
© 2011 - 2024 Juliedr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rationeel redeneren en irrationaliteitRationeel redeneren en irrationaliteitRationeel redeneren is een manier van denken waarbij niet enkel het nadenken over iets op de voorgrond staat, maar ook d…
Wat is methodisch handelen?Methodisch handelen wordt ook in de verpleegkunde gebruikt. Dit wordt volgens een vaste manier zodat je zo goed en snel…
Wat is intuïtie en hoe verbeter je het?Wat is intuïtie en hoe verbeter je het?Wat is intuïtie? Er zijn verschillende manieren om dit begrip uit te leggen, en er bestaan ook meerdere uitdrukkingen vo…

Sjamanisme en Soul RetrievalWat is sjamanisme? Uit het sjamanisme is een ritueel afkomstig dat bekend staat onder de naam 'Soul Retrieval'. Door dat…
Het DISC model: omgaan met groene types of S-typesHet DISC model is een veelgebruikt model in de verkoopwereld dat klanten in 4 types of kleuren onderverdeelt. Hoe ga je…
Bronnen en referenties
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Intu%C3%AFtie_(psychologie)
  • http://ylia.be/Ylia/2010/01/wat-is-intuitie/
Juliedr (165 artikelen)
Gepubliceerd: 19-03-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.