Sjamanisme en Soul Retrieval

Wat is sjamanisme? Uit het sjamanisme is een ritueel afkomstig dat bekend staat onder de naam 'Soul Retrieval'. Door dat ritueel kan een sjamaan de achtergebleven delen van de oorspronkelijke ziel van deelnemers terughalen en deze ziel weer compleet maken (healing).

Sjamanisme

Het sajmanisme is een godsdienstig geloof van bepaalde volksgroepen in:
 • Noord- en Centraalazië (Siberische mongolen);
 • Groenland;
 • Melanesië;
 • alsmede van Noord- en Zuidamerikaanse Indianen.

Opmerking
In de volkenkunde wordt de term 'sjamaan' in algemene zin gebruikt.

Siberisch sjamanisme

Het Siberisch sjamanisme is al meer dan een millennium oud. De priesters (ook wel sjamanen genoemd) zijn de bewaarders van de kennis over het menselijk geluk. Ook kunnen deze priesters er voor zorgen dat hun klanten of patiënten het verleden loslaten en geestelijk helen. De tak van het sjamanisme dat tot ontwikkeling kwam in Siberië is ontstaan en tot bloei gekomen door de sjamanen die al die tijd in Siberië gewoond en gewerkt hebben.

Sjamaan

De priester (tovenaar, medicijnman) van het sjamanisme is de sjamaan. De sjamaan staat in verbinding met hogere krachten en brengt zichzelf in een toestand van extase, waardoor hij in contact kan treden met goden, geesten, demonen en doden. Om in trance te raken worden meditatie, concentratie, narcotica, dans, tromgeroffel en dergelijke gebruikt. Door magische en ceremoniële handelingen kan de sajmaan de onzichtbare wereld beheersen en tot daden dwingen. De kennis van de sjamanen is niet aan tijdgebonden maar universeel en altijd in beweging. Daardoor zijn de rituelen ook te combineren met en te integreren in andere geloofsovertuigingen, religies of volksgebruiken. Het sjamanisme past eveneens in onze moderne tijd.

Taak van de sjamaan

De taak van de sjamaan is:
 • het genezen van zieken;
 • verdrijven van demonen die ziekten veroorzaken;
 • het geleiden van de ziel van doden naar haar toekomstige woonplaats;
 • het afweren van gevaren, enz.

Typische sjamanen

Typische sjamanen zijn de medicijnmannen van de Noordamerikaanse Indianenstammen, maar ook van stammen uit Siberië. In een trancetoestand kunnen zij met geesten spreken en dromen uitleggen.

Lotsbestemming of levenstaak

Volgens verscheidene spirituele stromingen (waaronder de Noordamerikaanse Indianenstammen en het Siberisch sjamanisme) wordt ieder mens geboren met een lotsbestemming (ook wel levenstaak of voorbestemming genoemd). Echter ieder mens is een eigen individu, verschillend van alle anderen. Daarbij staat voorop dat geen mens beter is dan een ander en ieder zijn eigen waarde heeft. Zo is de ene mens daadkrachtig, weet precies wat hij wil en heeft een duidelijk doel voor ogen. Een ander daarentegen lijkt met alle winden mee te draaien en geen eigen wil te bezitten. Zo'n mens lijkt geen grip te hebben op zijn leven. Algemeen bezien lijkt het dat de mens die de grip op het leven verloren heeft het moeilijker heeft dan de doelbewuste persoon. De laatst genoemde is degene die verbonden is met zijn lotsbestemming. Hij lijkt het wat gemakkelijker te hebben in het leven, trekt positieve krachten aan en zit daardoor beter in zijn vel.

Verbonden aan het levenslot

Wanneer een mens geboren wordt krijgt hij vooral het instinct mee om te overleven. Dit instinct gaat boven de eveneens meegekregen gedachten, emoties en lichameljke prikkels. De strijd om te overleven vergt een goede lichaamsverzorging, voldoende en kwalitatief goed voedsel, deugdelijke kleding, een veilige woonplaats en mogelijkheden (zoals arbeid) om in deze basisbehoeften te kunnen voorzien. Echter overleven kan stress, irritaties en zorgen met zich meebrengen. Gevoelige en kwetsbare (of kwetsbaar geworden) personen kunnen door een overmaat van dergelijke negatieve factoren vervreemd raken van hun lotsbestemming en daarmee vervreemden van zichzelf. Algemeen kan worden gesteld dat overmatig negatieve elementen een persoon kunnen wegvoeren van zichzelf en van het contact met zijn levensdoel.

Levensbestemming

Goddelijke deeltjes

De Allerhoogste (God, Het Licht, De Bron, Tengri) zendt deeltjes van zichzelf naar de aarde. Deze goddelijke deeltjes zijn met behulp van een fysiek lichaam in staat om op aarde te leven. Moeder Aarde (Gea, Umai) krijgt van de Allerhoogste te horen wat het levensdoel is van desbetreffende wezen (mens, dier, plant of steen). Wanneer het wezen sterft laat Moeder Aarde het los en samen met de nieuw opgedane ervaringen stijgt het wezen weer op naar de Allerhoogste.

Levenslot

De Allerhoogste (Tengri) schiet een pijl af met aan het uiteinde daarvan een energetisch stempel. Dat stempel noemen we ook wel het levenslot of de blauwdruk van het leven. Deze stempel bevat informatie over het wezen, zoals onder andere:
 • wat het wezen al eerder heeft meegemaakt;
 • wat het nieuwe levensdoel is;
 • welke kwaliteiten het wezen in zich heeft;
 • voor welke elementen het wezen gevoelig is.

Conclusie
Hieruit volgt dat een aantal zaken al vaststaat voor de geboorte van het wezen, doch dat het wezen zelf bepaalt hoe het op die factoren zal reageren.

Foutjes in het levenslot

Soms gaat er iets niet helemaal goed bij de cyclus van het leven. Dan kan er een stukje van de oorspronkelijke ziel vast blijven zitten, zoals omdat:
 • er een trauma nog niet verwerkt is;
 • er een vloek op het wezen rust;
 • het wezen zich teveel heeft aangepast aan anderen.

Herstel van de oorspronkelijke ziel

Wanneer het niet helemaal foutloos loopt bij een levenscyclus kan dat in een volgend leven problemen opleveren. Het herstellen van de oorsponkelijke ziel (Soul Retrieval) kan dan uitkomst bieden. De sjamaan kan dan door rituele handelingen de achtergebleven delen van de ziel terughalen. Het is heilzaam om de ziel van het wezen weer compleet te maken.
© 2011 - 2024 Emfkruyssen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is sjamanisme?Wil jij ook reizen door verschillende dimensies? Dan is het handig om eens kennis te maken met een sjamaan. Hij is de do…
De waarde van sjamanisme voor de Westerse mensAls je een sjamaan vraagt of iedereen sjamaan kan worden is het antwoord steevast 'nee'. Tegelijkertijd vinden steeds me…
Sjamanisme – het eerste geheim genootschapSjamanisme – het eerste geheim genootschapDe sjamaan uit vervlogen tijden was een bemiddelaar tussen de mens en de mythische wereld waarin hij leefde. Een mediato…
Sjamanisme en boeddhisme in MongoliëEen bezoek aan het ongerepte Mongolië zal voor veel reizigers nog steeds een unieke ervaring zijn. Veel van de nog steed…

Piramide van MaslowIn dit artikel word de werking van de piramide van Maslow uitgelegd en in welke verschillende situaties deze economische…
Wat is intuïtie?Je hoort vaak dat mensen afgaan op hun ‘intuïtie’ om keuzes te maken of om op een bepaalde situatie te reageren. Wat is…
Bronnen en referenties
 • Bouteiller 'Chamanisme et guérison magique'
 • Friedrich und Budruss 'Schamanengeschichten aus Sibirien'
Emfkruyssen (338 artikelen)
Gepubliceerd: 20-03-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.