Het EQ, wat is emotionele intelligentie

Vroeger dacht men dat mensen met een hoog IQ meer kans hadden op succes. Uit onderzoek is gebleken dat je juist meer kans op succes en geluk hebt met een hoog EQ en in tegenstelling tot je IQ kun je het vermogen van je EQ wel ontwikkelen.

Wat is EQ?

De term EQ staat voor Emotionele Quotiënt oftewel emotionele intelligentie. In 1996 werd door de Amerikaan Daniel Goleman, psychologiehoogleraar te Harvard het begrip EQ geïntroduceerd. Hij bracht de bestseller uit, Emotionele intelligentie. Emotionele intelligentie staat voor de vaardigheid die een persoon heeft om met zijn emoties, en de emoties van zijn medemens om te gaan.

Er zijn 5 belangrijke aspecten die je EQ bepalen:

  • Inter-persoonlijk EQ, Je kunnen inleven in een ander. Het kunnen verplaatsen en begrijpen van de emoties van een ander.
  • Intra-persoonlijk EQ, Zelfbewustzijn, Het bewust zijn van jouw eigen ik. Wie je bent, wat je voelt en wat je denkt of doet en waarom. Weten hoe je in het leven staat.
  • Aanpassingsvermogen, ben je flexibel, realistisch.
  • Omgang met emoties, het herkennen en beïnvloeden van hoog oplopende emoties.
  • Algemeen gemoed, Heb je een optimistische kijk op de wereld of ben je vaak somber gestemd.

EQ ontwikkelen

Grotendeels is je EQ je aangeleerd, je hebt van huis uit normen en waarden meegekregen. Van je ouders en omgeving leer je als kind zijnde hoe je met bepaalde situaties om moet gaan en hierop te reageren. In tegenstelling tot je IQ die grotendeels wel erfelijk bepaald is kun je wel je EQ ontwikkelen en verbeteren. Zodra je bewust bent van je emotionele intelligentie kun je dit ontwikkelen en verbeteren. Heb je controle over je emoties en hoe ga je om met de emoties van anderen. Als je dit goed voor jezelf kunt benoemen en er bewust van bent hoe je hiermee omgaat dan ben je in staat om je EQ te ontwikkelen. Wel is het belangrijk om dit echt te willen en je er volledig voor in te zetten. De manier waarop mensen omgaan met emoties of situaties zitten vaak diepgeworteld. Het is aangeleerd van kinds af aan en is daarom moeilijk om te buigen. Maar met veel training en bewustwording is dit wel mogelijk. Vaak weet je wel wat een goede manier is om te reageren op een situatie maar bedenk je dat later pas, je reageert op de automatische piloot.

EQ en succes

Vroeger werd er gedacht dat een hoog IQ de belangrijkste factor was om succesvol te worden. Door vele onderzoeken en tests is gebleken dat het juist de mensen met een hoog EQ zijn die eerder succes bereiken. Mensen met een laag EQ waren voornamelijk de mensen met persoonlijke problemen, eetstoornissen, depressies, alcohol en/of drugsmisbruik. Tegenwoordig word er bij veel bedrijven gebruik gemaakt van de EQ test voor de personeelsselectie. Voorheen werd eerder het IQ getest.

EQ testen

Net als de vele IQ testen die er te vinden zijn op het internet zijn er ook veel EQ testen te vinden die jou score van emotionele intelligentie willen vaststellen. De mening over de betrouwbaarheid van deze testen is zeer verdeeld. Er zijn vele verschillende soorten testen die soms een andere manier van uitkomst berekenen hebben. Daar komt bij dat het vaak vragenlijsten zijn en men is niet altijd bewust van de manier van handelen en kan dus verkeerde antwoorden geven.
© 2011 - 2024 Marie897, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Emotionele volwassenheid een indicatie van volwassenheid?Emotionele volwassenheid een indicatie van volwassenheid?Wat is emotionele volwassenheid? Is emotionele volwassenheid een indicatie van volwassenheid in ons gedrag en emoties? O…
Wat heb je aan emotionele intelligentie?Wat heb je aan emotionele intelligentie?We kennen allemaal het traditionele IQ (intelligentiequotiënt) wel, waar door middel van tests - een groep gestandaardis…
Daniel Goleman; Emotionele IntelligentieDaniel Goleman; Emotionele IntelligentieDe Amerikaanse psycholoog Daniel Goleman bracht in 1995 het boek 'Emotionele Intelligentie' uit. Het boek laat zien waar…
SQ, spirituele intelligentieSQ, spirituele intelligentieSQ Spirituele Intelligentie is een begrip dat in opmars is, naast het IQ (Intelligentie), een begrip dat al geruime tijd…

Type D persoonlijkheidHebt je het gevoel dat je vaak pessimistisch bent of met negatieve emoties rond loopt? En heb je moeite dit met anderen…
Verkooptechnieken: Het DISC-modelIn de psychologie en de wereld van verkooptechnieken gebruikt men verschillende modellen om klanten in types onder te ve…
Marie897 (16 artikelen)
Gepubliceerd: 16-03-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.