Wat heb je aan emotionele intelligentie?

Wat heb je aan emotionele intelligentie? We kennen allemaal het traditionele IQ (intelligentiequotiënt) wel, waar door middel van tests - een groep gestandaardiseerde tests - de cognitieve vaardigheden van een persoon vastgesteld worden. Bij de EQ test, oftewel het testen van de emotionele intelligentie, worden verschillende emotionele vaardigheden onder de loep gelegd. Hoe werkt dat nu en wat heb je er aan?

Wat is het?

Emotionele intelligentie (EQ = Emotionele Quotiënt) is het vermogen om eigen én andermans gevoelens te herkennen en om te gaan met de eigen emoties én die van anderen. Empathie is het woord dat veelvuldig valt als we het over emotionele intelligentie hebben.
De grondlegger is Daniel Goleman van Harvard (VS) en in 1996 bracht hij onder de naam Emotionele Intelligentie zijn boek uit.

Emotionele intelligentie in de praktijk

Emotionele intelligentietests kunnen bijvoorbeeld worden gezien als aanvulling op IQ tests en kunnen op die wijze een waardevolle rol spelen bij het aannemen van personeel. Het is immers in iedere functie, soms vanuit verschillend invalshoeken, belangrijk te weten hoe iemand om gaat met zijn emoties of die van andere mensen en hoe gaat iemand om met ontstane situaties.

Het is lastig exact aan te geven hoe er gemeten wordt, maar uit als die tests ontstaat wel een bepaald beeld. Het beeld wat ontstaat, kan iets zeggen over hoe meegaand je bent of ben je eigengereid etc. Dit kan in een bepaalde functie geplaatst worden en dat kan in positieve zin of negatieve meegenomen worden in de afweging iemand een bepaalde functie te geven. De meningen lopen uiteen als het gaat om de toegevoegde waarde in de succesmeter.

"What really matters for success, character, happiness and life long achievements is a definite set of emotional skills - your EQ - not just purely cognitive abilities that are measured by conventional IQ tests." Daniel Goleman, Ph.D.

Verder is men er ook nog niet over uit of het aangeleerd gedrag is of dat het in je DNA zit. De meerderheid gaat er echter vanuit dat je de basis meekrijgt van huis uit (en dus niet dat het in je DNA zit). Denk ondermeer aan de bekende “normen en waarden”. Zodra je je er bewust van bent kan je het dus verder ontwikkelen en blijven onderhouden. Je emoties “trainen” is prima te doen en als je emoties bij anderen kunt herkennen, dan kan je dus ook leren hoe hierop goed te reageren. Het is wel iets waar ook diep voor in jezelf moet, omdat herkennen bij een ander pas kan optreden als je je eigen emoties herkent en kunt handelen.

Meting

De meting van emotionele intelligentie in de verschillende tests is gebaseerd op de 5 belangrijkste elementen, te weten:

De vijf belangrijkste EQ-eigenschappen zijn:
  • Zelfkennis eigen emoties
  • Toepassen zelfkennis
  • Zelfmotivatie
  • Herkenning andermans emoties
  • Sociale vaardigheden

Mensen met een hoog EQ hebben het vermogen om de eigen denkwijze en (on)mogelijkheden in te kunnen schatten en conclusies te trekken. Mensen met een Hoog EQ staan over het algemeen positiever in het leven en zijn in staat zich te kunnen verplaatsen in andermans emoties en “sociaal” te kunnen reageren.

Wat heb je er aan?

Zoals gezegd kan het je helpen bij een nieuwe functie, maar feitelijk werkt het in het hele leven door. Voor jezelf in je privéleven, maar ook met een partner, kinderen, familie en vrienden, de buren etc. Overal waar de mens met zichzelf en/of andere in contact is, kan een hoog EQ je verder brengen. Waarbij het overigens niet zozeer om “gewenst gedrag” gaat, maar echt invoelend zijn is anders. Voor jezelf maak je het ook gemakkelijker, want als je iets herkent bij jezelf kan je ook handelen en mogelijk vervelende situaties voorkomen.

Tot slot

EQ is inmiddels een ingeburgerd begrip en wordt op vele plaatsen toegepast. Omdat je er én voor jezelf én voor je omgeving wat aan hebt, kan het geen kwaad je er eens in te verdiepen (als je dat nog niet gedaan hebt). Op internet staan in ieder geval verschillende eenvoudige testjes die je op weg kunnen helpen.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Daniel Goleman; Emotionele IntelligentieDaniel Goleman; Emotionele IntelligentieDe Amerikaanse psycholoog Daniel Goleman bracht in 1995 het boek 'Emotionele Intelligentie' uit. Het boek laat zien waar…
Emotionele volwassenheid een indicatie van volwassenheid?Emotionele volwassenheid een indicatie van volwassenheid?Wat is emotionele volwassenheid? Is emotionele volwassenheid een indicatie van volwassenheid in ons gedrag en emoties? O…
Het syndroom van Asperger bij kinderenHet syndroom van Asperger bij kinderenLees hier alles over het syndroom van Asperger bij kinderen, de gevolgen voor hun motoriek en hoe je het syndroom kunt h…
Het EQ, wat is emotionele intelligentieVroeger dacht men dat mensen met een hoog IQ meer kans hadden op succes. Uit onderzoek is gebleken dat je juist meer kan…

Blue Monday: adviezen van de psycholoogBlue Monday: adviezen van de psycholoogBlue Monday, het is een trending topic elk jaar rond 20 januari. Maar er zijn meer dagen waarop een sombere bui mogelijk…
Piekeren over piekeren, hoe stop je ermee?Piekeren over piekeren, hoe stop je ermee?Piekeren is het steeds maar denken in kringetjes. Het maakt mensen angstig of somber. Het kan er toe leiden dat men gaat…
Bronnen en referenties
  • H. Berkman - psycholoog
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.