Angst en het negatieve ego

Angst en het negatieve ego Wie door het negatieve ego overheerst wordt zal geen gelukkig mens kunnen worden. Ja, hooguit kortstondige bevredigende momenten beleven, maar die zijn snel weer vergeten. Want het ego is constant op zoek naar meer bevrediging, het is onverzadigbaar. In ons denksysteem hebben wij de keuze tussen het luisteren naar het (negatieve) ego of naar onze (goddelijke) ziel. Zij maken de dienst uit van onze denkgeest.

Wat is het negatieve ego?

Het negatieve ego is de oorzaak van alle problemen. Wie dat eenmaal heeft begrepen heeft veel gewonnen. Voordat je het negatieve ego kunt overwinnen, moet je wel weten wat het eigenlijk is. Dr. Joshua David Stone schrijft in zijn boek: 'Wie man sich vom negatieven Ego befreit'/'How to Clear the Negative Ego', het volgende:

Helemaal in het begin, nog voor de Schepping en vlak erna, was de geest van het negatieve ego er nog niet. God heeft deze niet geschapen, het is een creatie van de mens. Het ego ontstond daardoor dat de zonen en dochters van God hun intrede deden in de materie (het duale universum) en het fysieke menselijke lichaam en zich er vervolgens veel te sterk mee identificeerden.
Vanaf het moment dat de zonen en dochters van God (wij dus) dachten dat zij een lichaam zijn in plaats van een kind van God dat slechts tijdelijk in een fysiek lichaam verblijft, ontwikkelde zich het negatieve ego.


In de Bijbel staat in het verhaal van Adam en Eva de slang symbool voor het negatieve ego. Men kan het ego en de ziel ook vertalen in het lagere zelf en het hogere zelf.

Gedachtekracht

De gedachten creëren onze realiteit. In feite ben je wat je denkt. Ieder mens heeft een ego en een ziel waar hij naar luistert en naar leeft. Bijna niemand luistert uitsluitend naar het ego of naar het hogere zelf. Dag in, dag uit worden wij heen en weer geslingerd tussen beide. Ervaren wij meer angst, onzekerheid, depressie, stress en strijd in ons leven dan hebben we ons in de regel teveel door het negatieve ego laten leiden. Ervaren wij meer groei, harmonie en evenwicht in ons leven dan hebben we meer naar de innerlijke hogere filosofieën van onze ziel geluisterd. Dat luisteren gaat natuurlijk niet met onze fysieke oren, je hoort geen stem. Het zijn de gedachten die zowel het ego als de ziel ons toezenden en die we dan als waar of onwaar aannemen.

Dit is grotendeels een onbewust proces. Is er eenmaal meer bewustzijn bereikt, dan weten we dat we bewust kunnen kiezen om steeds minder naar het ego te luisteren. Dan ontstaat er steeds meer behoefte om ons op onze ziel af te stemmen. Het is aan ons; door welke lens willen we het leven aanschouwen.

Psychologe en schrijfster Joan Ocean omschrijft de invloed van onze gedachten op ons leven op een heel begrijpelijke manier. Ervan uitgaande dat aan elk uitgesproken woord, elke emotie en elke daad een gedachte ten grondslag ligt, zegt ze:

Ik beïnvloed mijn gezondheid door de gevoelens en emoties te kiezen die er een positieve uitwerking op zullen hebben. Dit doe ik door me bewust te worden van wat ik voel, een moment ervoor uittrekken om naar mijn lijf te luisteren, of te ervaren. Dan neem ik een rationeel besluit of dit gevoel goed voor mijn gezondheid is, en vervolgens maak ik de keuze om het gevoel te laten bestaan of te veranderen wat ik voel. Ik heb gemerkt dat dit mogelijk is.
Als psycholoog ben ik me ervan bewust dat het dwaas is om gevoelens te ontkennen en emoties te blokkeren. Als ik moet huilen, huil ik. Als ik wil schreeuwen, schreeuw ik. Als ik wil lachen, lach ik, enzovoorts. Wat ik echter niet langer doe, is negatieve gedachten steeds opnieuw in mijn hoofd te laten ronddraaien. Ik leer om ze sneller los te laten. Wanneer het moeilijk is gevoelens eenvoudig los te laten en dat lijkt vaak het geval te zijn, neem ik een bewust besluit om de energie te herkanaliseren.


Vervolgens geeft ze aan dat lichamelijke inspanning een goede manier is om jezelf af te leiden (herkanaliseren). Hard zwemmen is voor haar bijvoorbeeld een manier om haar energie te verleggen. In plaats van energie te besteden aan negatieve gedachten (ego) leidt zij haar energie naar iets nuttigs.

Angst

Simpel uitgedrukt ontstaan angsttoestanden daardoor dat het negatieve ego de controle overneemt. Want de basis van het negatieve ego is angst. De mens wordt te pas en te onpas, of, wanneer hij moeilijke tijden doormaakt, door het negatieve ego met angst en zelfs paniekaanvallen overrompeld. Het is een constante innerlijke strijd, wie de overhand (of controle) heeft: het ego of de ziel. Of beter gezegd: angst of liefde.

Om dit dilemma op te lossen is het nodig om vanuit persoonlijke kracht bewust te kiezen voor de filosofie van de ziel (ook wel het Christusbewustzijn genoemd). Dat heeft niets met soft, zacht of zoet te maken. In tegendeel, je persoonlijke kracht zal toenemen als je voor liefdevolle en vreedzame oplossingen kiest in plaats voor strijd en lijden.
In principe zijn er maar twee hoofdemoties: angst en liefde - alle andere emoties komen voort uit deze twee hoofdcategorieën. Wanneer een mens ervan overtuigt is dat alleen aanval de beste verdediging is, zal hij voortdurend in angst leven.
 • Angst verdwijnt wanneer men van zichzelf en anderen houdt en continu op liefde gefocust blijft. Daar kan iedereen zich in trainen. Het zal aan het begin niet makkelijk zijn om die focus te houden.
 • Angst verdwijnt wanneer men bereid is de aanval los te laten.
 • Angst verdwijnt door bidden, affirmaties en de ontwikkeling van persoonlijke kracht.
 • Angst verdwijnt wanneer je kiest voor je ziel in plaats voor het ego.

Paranoia is een angsttoestand in extreme vorm. Hier wordt de angst op alles en iedereen geprojecteerd. De wereld en de mensen zijn niets anders als een spiegel en een projectiescherm voor het eigen denken. Een van de belangrijkste levenslessen is om op dit projectiescherm uitsluitend op liefde en vrede gebaseerde gedachtes te projecteren. Ongeveer 1% van alle gedachtes bestaat uit realistische angsten die een beschermende functie voor ons fysieke lichaam hebben en ons voor werkelijk gevaar waarschuwen. 99% van alle angsten daarentegen worden geboren uit illusie en verkeerd denken, die het ego ons influistert.

Opnieuw kiezen

Het is aan ons; door welke lens willen we het leven bekijken. Een ieder heeft het management over zijn karakter en het is onze beslissing in hoeverre wij meegaan met de negatieve stroom. Wanneer wij weigeren om negatieve gedachtes toe te laten en er niet meer mee in dialoog gaan, maar in plaats daarvan steeds weer een positievere gedachtestroom op gang te brengen, zullen de negatieve gedachtes uit gebrek aan energie tenslotte opdrogen en te gronde gaan. Dan kan er een nieuwe positieve houding in het onderbewustzijn ontstaan en wordt het steeds makkelijker om voor gezonde gedachtes te kiezen.

Spirituele en andere mogelijkheden

Mensen die bekend zijn met spiritualiteit en al over een zekere mate van bewustzijn beschikken zouden zich bij een energetische healer kunnen laten reinigen. Negatieve gedachtevormen zetten zich vast in onze lichamen waar zij niet alleen angsten, stress en depressies kunnen veroorzaken maar ook lichamelijke klachten en ziektes. Behalve ons fysieke lichaam hebben wij ook nog een aantal etherische lichamen. Een energetische healing/reiniging kan o.a. helpen om:
 • de aura te reinigen
 • de chakra's in balans te brengen
 • implantaten laten verwijderen
 • negatieve elementalen laten verwijderen
en nog veel meer.

Energetische reiniging is niet alleen fysiek mogelijk. Je kunt ook je woon- en werkruimte laten reinigen van negatieve energie ophopingen.

Mindfulness is ook een goede methode om het negatieve ego in te perken en angst te overwinnen. Door middel van mindfulness oefeningen leer je om steeds meer in het hier en nu te zijn in plaats van in de verleden of toekomstige tijd. Een definitie van angst is: zich een gevaar voor te stellen, die noch niet bestaat maar misschien zou kunnen plaatsvinden.

Affirmaties zijn ook erg behulpzaam. Dit zijn schriftelijke herhalingen voor een mentale omprogrammering. Het is heel simpel, je koopt een schrift en schrijft elke dag 10 of 20 keer dezelfde zin(nen) op. Je plakt overal in je huis briefjes met een positieve affirmatie om je te helpen herinneren het negatieve malen in je hoofd om te buigen.
Een tegenhanger van angst is de liefde voor jezelf (als je bang bent kun je niet van jezelf houden).
Hier vindt u een aantal affirmaties van Dr. Joshua David Stone om meer van jezelf te houden.

 • Ik hou van mezelf en vergeef me alle fouten die ik heb ik gemaakt. In principe waren het geen fouten maar vergissingen.
 • Ik zie mezelf nu als waardevol.
 • Mijn zelfwaarde is onveranderlijk positief omdat ik door God geschapen ben. Ze is niet afhankelijk van mijn succes of falen.
 • Als mens ben ik heel waardevol of ik mijn lessen in het leven leer of niet.
 • Ik leef hier en nu en stop ermee mezelf dingen uit het verleden te verwijten.
 • Ik verdien liefde, want God heeft mij geschapen. Hij zal me nooit mijn fouten verwijten.
 • Ik erken dat alles wat in mijn leven gebeurt, een les is en een uitdaging en gelegenheid om te groeien.
 • Ik kies ervoor om van mezelf te houden, omdat God van me houdt - onvoorwaardelijk.
 • Ik ben de Meester van mijn leven en besluit nu, om vriendschap met mezelf te sluiten.

Bachbloesems kunnen ook ter ondersteuning worden gebruikt. Er zijn diverse remedies tegen verschillende soorten angst. Het beste is het om een Bachbloesem therapeut te consulteren. De volgende bloesems worden bij angsten ingezet:
 • Agrimony
 • Aspen
 • Cherry Plum
 • Larch
 • Mimulus
 • Red Chestnut
 • Rescue Remedy
 • Rock Rose

Edelstenen hebben hun werking bewezen. Wie het prettig vindt om zo'n steentje bij zich te dragen, zou een kristallenexpert op kunnen zoeken en advies vragen, welke steen het beste bij hem past. Bij angsten komen de volgende stenen in aanmerking:
 • Amethist
 • Apofyliet
 • Azuriet
 • Barnsteen
 • Bergkristal
 • Chiastoliet
 • Citrien
 • Lithiumkwarts
 • Magnetiet
 • Preniet
 • Rhodochrosiet
 • Rhodoniet
 • Rookkwarts
 • Sodaliet
 • Spinel
 • Tanzaniet
 • Toermalijn

Aromatherapie tenslotte kan ook mentale ondersteuning bieden. Een paar druppels etherische olie in een aromabrander verspreiden niet alleen een (meestal) lekker geurtje maar hebben ook invloed op ons gemoed. Om angstgevoelens te verlichten kunnen de volgende oliën worden gebruikt:
 • Bergamot
 • Cederhout
 • Cipres
 • Geranium
 • Hysop
 • IJzerhard
 • Jasmijn
 • Jeneverbes
 • Kamille
 • Marjolein
 • Melisse
 • Neroli
 • Patchouli
 • Roos
 • Sandelhout
 • Wierook
 • Ylang-ylang

Ook hier geldt: laat je adviseren door iemand met kennis van zaken.
Het allerbelangrijkste is en blijft je binnenwerk. Onderzoek je mind en blijf alert wat betreft je gedachtes. Ondersteuning van buitenaf kan behulpzaam zijn maar biedt geen blijvende oplossing. Duurzaam geluk en ware vrede vindt je niet buiten jezelf maar in jezelf.

Lees verder

© 2010 - 2024 Minga, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat een paniekaanval isWat een paniekaanval isPaniekaanvallen kunnen verschillende oorzaken hebben. Gelukkig kun je paniekaanvallen voorkomen en de symptomen onderdru…
Therapie tegen angst en stress: biofeedbackTherapie tegen angst en stress: biofeedbackMet je eigen bewustzijn angst en stress onder controle krijgen! Na 7 sessies met de biofeedback zou in principe iedereen…
Agorafobie / pleinvreesPleinvrees is een psychische aandoening die het functioneren van het dagelijkse leven ernstig belemmert. Men heeft angst…
Cognitieve gedragstherapie bij paniekstoornis met agorafobieCognitieve gedragstherapie bij paniekstoornis met agorafobieVeelvuldig wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat cognitieve gedragstherapie de meest effectieve vorm van psychotherap…

Affirmaties als psychologisch hulpmiddelAffirmaties kunnen behulpzaam zijn wanneer men voornemens is bepaalde gewoontes, gedrag, overtuigingen en gevoelens te v…
Poltergeist of klopgeest verschijnselenHet Duitse woord 'poltergeist' zou vertaald kunnen worden met 'een luidruchtige, boosaardige geest'. Moderne parapsychol…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: GDJ, Pixabay
 • Boek: Wie man sich vom negativen Ego befreit, van Dr. Joshua David Stone
 • Boek: Seelenpsychologie, van Dr. Joshua David Stone
 • Boek: In dialoog met dolfijnen, van Joan Ocean
 • R.Lippert Verlag, Wald, Tel. 07578-2229
Reactie

Roopram, 29-05-2013
Beste lieve mensen,
Ik heb alles gelezen en ik voel me heel goed en wil dit in mijn leven gaan toepassen.

Heel hartelijk dank,
Luna Roopram Reactie infoteur, 30-05-2013
Beste Luna,

Dank voor je reactie en heel veel succes met de veranderingen die je toe wilt passen.

Met vriendelijke groet,
Minga

Minga (63 artikelen)
Laatste update: 20-10-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.