Poltergeist of klopgeest verschijnselen

Het Duitse woord 'poltergeist' zou vertaald kunnen worden met 'een luidruchtige, boosaardige geest'. Moderne parapsychologische onderzoekers zijn echter tot de conclusie gekomen dat poltergeist of klopgeest-verschijnselen niets te maken hebben met geesten, maar met onvrijwillige psychokinetische effecten.

Vreemde gebeurtenissen in een magazijn

Op 14 januari 1966 werd de politie van Miami gevraagd een onderzoek in te stellen naar enkele vreemde gebeurtenissen in een magazijn. Het magazijn was eigendom van Tropication Arts (een bedrijf dat handelde in snuisterijen en souvenirs). De vreemde gebeurtenissen ontstonden door een geest die in het magazijn ronddwaalde en asbakken brak. Dit terwijl die asbakken op de vloer stonden. De asbakken werden door een onzichtbare kracht opgetild en op de grond aan diggelen gegooid.

Bevindingen van de dienstdoende agent

De eigenaar van het warenhuis vertelde de dienstdoende agent dat het breken van de asbakken ongeveer een maand tevoren was begonnen. Aanvankelijk werd het toegeschreven aan slordigheid van het personeel, maar naarmate de weken verstreken werd er hoe langer hoe meer breuk ontdekt. De eigenaar van de zaak geloofde dat er iets bijzonder vreemds en onnatuurlijks aan de hand was. Daarom besloot de agent een kijkje in het magazijn te nemen. Hij liep door de gangpaden, hield af en toe stil, stampte op de vloer of schudde aan de rekken om te zien of er daardoor iets van zijn plaats kwam. Maar alles scheen normaal te zijn en de rekken stonden vast op hun plaats. De agent was al drie paden doorgelopen en stond op het punt een vierde gangpad in te gaan, toen hij iets zag waardoor hij plotseling stilstond. Hij zag een whiskyglas (dat tussen andere glazen op een plank had gestaan) de lucht ingaan, ongeveer een halve meter door de lucht vliegen en toen aan scherven op de vloer vallen. Er was niemand anders in de buurt en toen de agent de plank heen en weer schudde, viel geen van de andere glazen op de grond. Het was duidelijk dat het geen zaak voor de politie was.

Parapsychologische onderzoekers

De hulp van de parapsychologische onderzoekers, dr. J.G. Pratt (van het Parapsychologische Laboratorium aan de Duke Universiteit) en dr. W.G. Roll (van de 'Psychical Research Foundation') werd ingeroepen. Deze onderzoekers waren een soort vliegende brigade geworden voor het onderzoeken van meldingen van klopgeest-verschijnselen. Met een team van assistenten brachten zij enige weken door in het magazijn van Tropication Arts, noteerden iedere gebeurtenis zeer nauwgezet en bestudeerden de gegevens. Uiteindelijk bleek de gemeenschappelijke oorzaak een 19 jarige werknemer te zijn, de Cubaanse vluchteling Julio Vasquez.

Emotionele crisis

In de meeste verslagen over klopgeest-gebeurtenissen die in de loop van de jaren waren verzameld, is er telkens sprake van de aanwezigheid van een jong persoon. Meestal is dat iemand die de een of andere emotionele crisis doormaakt. Uit de uitgebreide notities van het team parapsychologische onderzoekers in deze magazijn-zaak bleken nog enige andere interessante, nieuwe ontdekkingen. Het breken van de asbakken vond steeds plaats als Julio in het magazijn was, maar hij bevond zich dan niet altijd in de buurt van de voorwerpen. Bovendien vonden de gebeurtenissen bijna allemaal plaats als hij met zijn rug naar het voorwerp stond dat verplaatst werd. Daarbij ontdekte men dat als de voorwerpen zich van Julio af bewogen, ze niet in een rechte lijn maar in een boog door de lucht vlogen. Na bestudering van alle gegevens kwam men tot de conclusie dat het geen geesten waren die de vreemde verschijnselen veroorzaakten, maar dat Julio de 'poltergeist' was. De energie die het breken van de voorwerpen veroorzaakte, kwam bij deze jongeman vandaan.

Opmerking
De psychokinetische of klopgeest effecten worden dus veroorzaakt door het vrijkomen van opgekropte geestelijke energie. Het blijft echter een raadsel hoe die geestelijke energie omgezet wordt in fysische energie, die in staat is om voorwerpen te bewegen.

Diverse vormen van inwerking van de geest

De meeste mensen kunnen lastiger een standpunt innemen over het begrip psychokinese (fysieke verschijnselen, zoals teleportatie, levitatie, psychisch genezen, materialisatie en dematerialisatie alsmede uittreding) dan over het begrip Extra Sensory Perception of buitenzintuiglijke waarneming (zoals telepathie, helderziendheid, psychometrie, precognitie en retrocognitie). Het valt voor hen al niet mee om te aanvaarden dat een geest op een andere geest kan inwerken zonder enig duidelijk communicatiekanaal. Het is voor hen echter nog ongeloofwaardiger te bedenken dat de geest op materie kan inwerken. Toch wordt de idee van psychosomatische (door de geest ingebeelde) ziekten en psychische genezen tegenwoordig in wijde kring aanvaard. Tegenwoordig realiseren we ons in het algemeen dat deze medische verschijnselen een wisselwerking inhouden tussen geest en materie, waarvoor geen van de bestaande wetten een verklaring heeft. Tegenstanders zouden kunnen aanvoeren dat psychosomatische ziekten en psychisch genezen een wisselwerking inhouden tussen geest en materie in hetzelfde lichaam. Maar moeilijk te aanvaarden is dat de geest kan inwerken op de materie die zich buiten het lichaam bevindt. Dat iemand dus gebeurtenissen in de uitwendige, stoffelijke wereld kan beinvloeden door pure wilskracht.
© 2010 - 2024 Emfkruyssen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Duivelse klopgeestactiviteiten rond wonderkind EleonoreEleonore Zuegun was een Roemeens meisje van boerenafkomst, dat op twaalf jarige leeftijd voor het eerst geconfronteerd w…
Parapsychologisch onderzoek uit vervlogen tijdenIn vroeger tijden kreeg het wetenschappelijk parapsychologische onderzoek geen kans zich te ontwikkelen omdat men geloof…
Wie was William Stainton Moses?William Stainton Moses was een dominee in ruste. Hij was afgestudeerd aan de Universiteit van Oxford en stond bekend als…
Franck Klusky, grootste fysieke medium van de 20ste eeuwDe effecten die Eva Carriere (Eva C.) produceerde waren bijna kinderspel vergeleken bij de door Franck Klusky voortgebra…

Angst en het negatieve egoAngst en het negatieve egoWie door het negatieve ego overheerst wordt zal geen gelukkig mens kunnen worden. Ja, hooguit kortstondige bevredigende…
De effecten van verliefdheid op het breinDe effecten van verliefdheid op het breinVerliefdheid is een prettig gevoel dat meestal opgeroepen wordt door een bepaalde persoon waarmee een liefdesrelatie wor…
Emfkruyssen (338 artikelen)
Gepubliceerd: 07-10-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.