Iemand opvrolijken doe je zo!
Zit je beste vriendin, broer of buurvrouw of in een dip? Ziet diegene de wereld even wat somberder in? En weet je misschien niet zo goed wat je moet zeggen of doen? In dit artikel staan tips en trucs om je maatje op te vrolijken. Van praten tot 'er-even-lekker-op-uit'. Pas de tips toe en de zon zal zich in de meeste gevallen weer laten zien.
Complimenten geven
Het klinkt wellicht een beetje cliché maar het geven van een compliment werkt nog altijd positief op iemands humeur. Het compliment moet natuurlijk wel gemeend zijn, anders werkt het averechts. Spreek dus uit je hart. Complimenten zijn goed voor het humeur omdat ze iemand het gevoel van erkenning geven. Dit blijkt uit onderzoek van de bekende psycholoog Maslow. Dus zeg het gewoon als je iemand er goed uit vindt zien of een lief persoon vindt. En wees niet zuinig met het waarderen van zijn of haar kookkunsten. Succes gegarandeerd.
Knuffelen
Een knuffel blijkt nog altijd een hele goede remedie tegen een sombere stemming, zo blijkt keer op keer uit onderzoek. Als je iemand een knuffel geeft maakt diegene het hormoon oxytocine aan. Het vermindert stress, bevordert genezing en groei en geeft een rustig gevoel. En relaxte mensen zien de zon beslist sneller schijnen. Sommige wetenschappers beweren zelfs dat knuffelen nog belangrijker is dan eten of drinken omdat aanraking een helende werking heeft. Veel knuffelen dus! (mits de persoon in kwestie dat op prijs stelt).
Praten en lachen
Mensen die in een dip zitten hebben vaak iets op hun hart: van liefdesverdriet tot problemen op het werk. Laat de persoon in kwestie altijd zijn verhaal doen en toon begrip en inlevingsvermogen. Zo kan diegene even 'ontladen'. Maar keer het gesprek op tijd! Anders blijven jullie allebei in het probleem hangen. Relativeer de kwestie, maak er ook wat luchtige opmerkingen over en als het moment daar is zelfs een grap. Humor werkt ontnuchterend en kan gevoelens zoals angst en onzekerheid sterk doen afnemen. Doe dit uiteraard wel op gepaste wijze en pas dit niet toe bij iemand die net een ernstig verlies heeft geleden.
Afleiding is de beste remedie
Uit onderzoek blijkt dat afleiding vaak de beste remedie is tegen een sombere stemming. Een simpele wandeling kan al wonderen doen omdat je van beweging endorfines -het zogenaamde gelukshormoon- aanmaakt. Heb je tijd over en heb je ook zin in luchtige dingen en afleiding in je leven dan kun je je maatje opvrolijken door iets vernieuwends te gaan doen. Door nieuwe dingen te ondernemen verandert het brein letterlijk. Het maakt nieuwe paden in de hersenen aan: deze hebben een positieve invloed op het humeur.
Enkele tips:
- Boek een Salsales en ga helemaal op in de muziek
- Ga samen nieuwe gerechten koken en uitproberen
- Boek een middagje sauna- dit doet wonderen voor lichaam en geest
- Organiseer een meeting met oude bekenden van je maatje en haal herinneringen op aan die goeie ouwe tijd (positieve herinneringen werken oppeppend)
- Maak eens een kanotocht bij maanlicht.
Kortom: doe, leer of organiseer iets nieuws samen. Iedereen vrolijkt hier gegarandeerd van op!
Naar de dokter
Als iemand langer dan twee weken aaneengesloten somber is (en de stemming zwaarder is dan wat we gewoonlijk een dip noemen) is het beter die persoon naar de dokter te sturen. Er kan dan een depressie gaande zijn. Deze moet behandeld worden door een goede coach of psycholoog. Het goede nieuws is dat depressies- mild of zwaar- over het algemeen goed te behandelen zijn mits dit professioneel gebeurt. Blijf hiernaast natuurlijk betrokken bij de persoon. Vriendschap en goede familiebanden blijken immers van essentieel belang voor het welzijn en dus geluk van een mens.