Relaties vanuit het perspectief van de ziel

Relaties vanuit het perspectief van de ziel Er is nogal een verschil tussen hoe wij tegen relaties aankijken en ermee omgaan en hoe onze ziel het ziet. Dr. Joshua David Stone heeft er in zijn boek: Seelen Psychologie/Soul Psychology een heel hoofdstuk aan gewijd. Hierdoor geïnspireerd is dit artikel ontstaan. Relaties, vooral liefdesrelaties spelen een hoofdrol in ons leven. Relaties kunnen ons breken of verrijken en alles ertussen in. U vindt hier een andere kijk op dit thema.

Tweelingzielen

Onze ziel heeft haar thuis in een Monade (een soort Eenheid of familie in een bepaald deel van het universum). Elke Monade heeft twaalf zielen en elke ziel splitst zich weer op in twaalf zieledelen, die in de materiële wereld gaan incarneren. Met andere woorden, ieder van ons is een zielendeel/persoonlijkheid van een van de twaalf zielen uit een Monade. Een zogenaamde tweelingziel is een zielendeel uit dezelfde ziel waar je ook in thuishoort. Een relatie met een tweelingziel komt relatief weinig voor omdat een dergelijke relatie te krachtig kan zijn waardoor de zieledelen zich in elkaar kunnen verliezen.

Een zielendeel tegenkomen uit dezelfde Monade komt daarentegen vaker voor. Ook dit zijn meestal krachtige verbindingen die zich vaker meer spiritueel als psychisch of fysiek manifesteren. Het hoeft ook niet altijd een romantische relatie te zijn; het kan een diepere relatie zijn met je moeder, vader, broer, zus, dochter, kleinzoon, vriend, buurvrouw. Alles is mogelijk.

Nu is het zo dat de planeet Aarde niet de enige bewoonde planeet is en dat alle zielen steeds tegelijkertijd op dezelfde planeet in een fysiek lichaam zitten. Er zijn miljoenen andere planeten waarop wij zielen kunnen incarneren. Het universum is tenslotte oneindig.

Wie op zoek is naar zijn tweelingziel en denkt alleen met hem of haar gelukkig te worden, kan beter afscheid nemen van die zoektocht.

De belangrijkste relatie in je leven

Dit is niet de relatie tot je partner, je kind of je ouders. De belangrijkste relatie in je leven is de relatie met jezelf. Wanneer je niet voldoende van jezelf kunt houden, zal dat weerspiegeld worden in al je andere relaties. Iemand anders kan je niet gelukkig maken als jij met jezelf overhoop ligt. Te geloven, dat iemand anders je wel gelukkig kan maken terwijl je diep in jezelf ongelukkig bent over je innerlijk, je uiterlijk of je leven, is een illusie. Als je enigszins depressief bent of in een dip zit, kun je beter geen dates hebben; de kans dat je de verkeerde partner aantrekt is niet gering.

De tweede belangrijke relatie in je leven is die met je Schepper, God, Bron, Oorsprong of hoe je het ook wilt noemen. Als je niet in God of het goddelijke gelooft, is het nog belangrijker in jezelf te geloven, van jezelf te houden en jezelf te waarderen. Want op jezelf kun je altijd terugvallen als alles andere wegvalt. Hoewel God natuurlijk nooit weg zal vallen. God en jezelf zijn er altijd; andere mensen kunnen op de een of andere manier uit je leven verdwijnen. Daarom is het ook zo belangrijk om vriendschap met jezelf en je Schepper te sluiten. Vanuit het perspectief van de ziel komt de liefdesrelatie met een partner pas op de derde plaats.

Gelukkig zijn

Geluk is een toestand van het bewustzijn en niet van een romantische relatie. In essentie zit het geluk zit in jezelf en zou niet afhankelijk van het doen en laten van je partner moeten zijn. Jouw geluk is jouw verantwoordelijkheid en niet die van iemand anders. Al veel te lang hebben we met het misverstand geleefd dat een ander ons gelukkig moet maken, of dat wij de macht hebben iemand anders gelukkig te maken. Dit heeft allemaal te maken met voorkeuren en hechtingen. Geven we de voorkeur aan een persoon of zijn we er op een afhankelijke manier aan gehecht? Met elke vorm van afhankelijkheid geven we onze ware kracht weg, en dan ontstaat er pijn in plaats van geluk.

Liefde

Voor de ziel bestaat er slechts een soort liefde en dat is de onvoorwaardelijke liefde. Er bestaat dan ook geen enkele rechtvaardiging om een partner in welke vorm dan ook, aan te vallen. Wie een ander aanvalt, valt op spiritueel niveau altijd zichzelf aan. Eerlijkheid en respectvolle open gesprekken met elkaar verdienen altijd de voorkeur. Ook al lijkt het soms nog zo moeilijk.

Communicatie is voor een relatie dat wat de adem voor het leven is (Virginia Satir)

Homoseksualiteit

Vanuit de ziel gezien is er geen enkele veroordeling gerechtvaardigd met betrekking tot dit soort relaties. Het is geen zonde, zoals veel traditionele religies ons willen doen geloven. Wij weten niet waarom homo's en lesbiennes voelen wat ze voelen. Het is niet aan ons daarover te oordelen. Wie daar problemen mee heeft zou kunnen mediteren op de woorden van Jezus:"Oordeelt niet opdat gij niet geoordeeld zult worden."

Seksualiteit

Vanuit het perspectief van de ziel is seksualiteit heerlijk, wonderbaarlijk en goddelijk. Wel bestaat er een groot verschil of het ego de drijfveer in het liefdesspel domineert of dat we vrijen uit Liefde. Het ego behandelt andere mensen in dit opzicht puur fysiek (als een stuk vlees, zeg maar) en erkent niet dat er ook een ziel in het lichaam woont. Het ego gebruikt de seksualiteit om zelfzuchtige redenen en om zichzelf te bevestigen. Voor de ziel is de seksualiteit een middel om uitdrukking te geven aan de liefde en vertrouwdheid op fysiek niveau. Vrijen wordt dan genot en plezier voor beide partners en is niet gericht op slechts de eigen bevrediging. Voor de ziel is het wenselijk om seksualiteit met mate tot uitdrukking te laten komen en niet te laten overheersen in een relatie.

Tantra

Tantra oefeningen zijn een weg naar spirituele seksualiteit. Het is de kunst van de lichamelijke liefde waarbij de energieën gelijktijdig op meditatieve wijze omhoog geleidt worden. Als het aan de ziel ligt heeft zij liever niet dat seks of het lichamelijke aspect het leven van een relatie overheerst, maar dat de seksualiteit een hoger doel mag dienen: de liefde.

Je partner als leraar

Spirituele mensen weten dat elke relatie een spiegel is. Elke partner weerspiegeld een aantal aspecten van jezelf. We zijn hier op aarde geïncarneerd om te leren en te groeien. Feitelijk komt het erop neer dat we hier komen om onze zwakke plekken te versterken. Onze partner helpt ons in grote mate deze zwakke plakken te herkennen en eraan te werken. Hij geeft je de gelegenheid om je bewuster te worden van jezelf en de kwaliteiten van de ziel te demonstreren die je reeds hebt ontwikkelt.

Je partner leert je continu:

 • in je kracht te blijven
 • liefdevol te zijn
 • te vergeven
 • deemoed te oefenen
 • je andere wang toe te keren
 • de oorzaak van je eigen gevoelens te zijn
 • lessen in geduld
 • emotionele bescherming
 • oprechtheid
 • bereidheid tot communicatie
 • egoloosheid
 • onvoorwaardelijke liefde
en nog veel meer; vul zelf maar in.

Vergeet dus nooit dat je partner in alles wat hij/zij doet, je meester-leraar is; ook al lijkt het vaak niet zo.

In een relatie is het van groot belang om te leren elkaar zo min mogelijk te veroordelen, dat is misschien nog wel de grootste uitdaging in de huidige relaties. Minpunten bij je partner kun je ook op een liefdevolle en respectvolle manier ter sprake brengen of deze gewoon accepteren. Ook moeten we binnen een relatie leren, een 'dikkere huid' te krijgen en minder sensibel te zijn.

Misschien nog belangrijker in een relatie is het om te leren inzien, dat niet onze partner de oorzaak is van onze realiteit, maar dat wij zelf de oorzaak ervan zijn. Wij zijn ten allen tijde verantwoordelijk voor onze eigen gevoelens en emoties. Hoe vaak geven we onze partner niet de schuld als wij ons rot of depri voelen. Het is best mogelijk dat de partner iets in ons getriggerd heeft waardoor wij ons zo voelen. Hij heeft als het ware een aspect in jezelf geraakt waar je liever niet naar kijkt en dat veroorzaakt onvrede en pijn. Jij op jouw beurt raakt weer gevoelige snaren bij je partner of anderen. En zo helpen we elkaar om steeds dichter bij ons ware zelf te komen.

Je relatie met je ouders

Vanuit het perspectief van de ziel is het van groot belang de relatie met onze ouders in het reine te brengen. Wanneer we dat niet doen dan is de kans groot dat we negatieve aspecten uit die relatie gaan projecteren op onze partner. Ook dit is een kwestie van in je eigen kracht gaan staan en proberen je ouders te vergeven, onvoorwaardelijk van hen te houden en ze niet meer te veroordelen om hun fouten in hun opvoeding. Want ook onze ouders zijn grote leraren voor ons die in de meeste gevallen alleen hun best deden om (meestal onbewust) ons onze lessen te laten leren.
Als ziel heb je je eigen ouders uitgezocht omdat zij het beste pasten bij wat jij hier wilde komen leren in dit leven.

Meer over Dr. Joshua David Stone kunt u hier lezen.
© 2010 - 2024 Minga, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Rebound-relatieJe bent gedumpt, wanhopig ga je opzoek naar een schouder om warmte en liefde te vinden. Naast het voetbalveld, in de clu…
Verliefd, wat verwacht jij van een nieuwe relatie?Verliefd, wat verwacht jij van een nieuwe relatie?Interessante vraag: je bent verliefd en je wilt je leven met de ander delen. Maar, wat verwacht jij eigenlijk van een re…
Kenmerken van een sterke en goede relatieKenmerken van een sterke en goede relatieWat zijn de kenmerken van een goede relatie? Hoe herken je een goede relatie? Wanneer is een relatie sterk en niet kapot…
Als de relatie te goed is om te gaan scheidenAls de relatie te goed is om te gaan scheidenNa jaren van relationele twijfel - blijven of scheiden - kan je met gemengde gevoelens achterblijven als je je realiseer…

Vreemde ontdekkingen bij ESP proevenEen van de onderzoekers die zeer afwijzend stond tegenover het verslag van dr. Rhine (parapsychologisch onderzoeker) en…
Iemand opvrolijken doe je zo!Zit je beste vriendin, broer of buurvrouw of in een dip? Ziet diegene de wereld even wat somberder in? En weet je missch…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: AdinaVoicu, Pixabay
 • Boek: Seelenpsychologie van Dr. Joshua David Stone R.Lippert Verlag, Wald, Tel. 07578-2229
Minga (63 artikelen)
Laatste update: 29-09-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.