Werk, scholing, info en geschiedenis in en van psychologie
Psychologie is een academische opleiding die veel eist van de persoon die hierin een beroep wilt uitoefenen. Het doel is om het gedrag van een mens in een groep of individueel in elke mogelijke situatie te bestuderen en evt. hulp aan te bieden. Er zijn vele mogelijkheden binnen dit beroep en zelfs vandaag de dag is de psychologie nog steeds aan erg veel veranderingen onderhevig. De weg naar een specialist is lang maar geeft meestal veel voldoening.
Wat is psychologie
Het woord psychologie is afkomstig van het griekse woord "psyche logos", "psyche" betekend ziel, "logos" betekend woord, gedachte en rede, in feite dus het analyseren en begrijpen van de menselijke ziel. Psychologie is de wetenschap die zich bezig houdt met het onderzoek naar menselijk gedrag in alle mogelijke situatie. Psychologie is een academische discipline die zich bezig houdt met het innerlijk wezen en gedrag van mensen volgens een wetenschappelijke methode.
Wat is een psychische stoornis
Een psychische stoornis kan het makkelijkst omschreven worden als buitensporig gedrag, gevoelens of emoties. Een psychisch probleem kan heel licht zijn (zoals bijvoorbeeld lichte straatvrees) tot echte angstaanvallen, waanbeelden, stemmen etc etc. De laatste drie voorbeelden vallen onder psychiatrie, het eerste voorbeeld kan meestal door middel van een psycholoog verholpen worden. Een psychische stoornis is in feite pas een psychische stoornis omdat één of meedere belangrijke symptomen psychisch zijn. Een handige steun in de rug daarbij is het
DSM-IV-TR, het handboek dat wereldwijd gebruikt wordt als hulp om de juiste diagnose te kunnen stellen m.b.t. welk psychisch probleem ter sprake is.
Naar schatting heeft ongeveer 50% van de wereldwijde bevolking ooit wel eens een psychische stoornis meegemaakt. 1/3e van de bevolking heeft het laatste jaar een psychische stoornis meegemaakt en/of heeft hier nog steeds last van. Dit is het jaarlijkse gemiddelde.
Wat is een psycholoog
Een psycholoog is een expert in de psychologie. In Nederland zijn er in feite twee soorten, hen die de opleiding gedeeltelijk hebben afgerond en hen die de opleiding volledig afgerond hebben. Een persoon kan zich al snel psycholoog noemen omdat de beroepsnaam niet wettelijk beschermd is. Daarom mogen volledig afgestudeerde psychologen zich NIP noemen, dit houdt in dat ze een universitaire opleiding hebben afgerond en een aanvullende specialisatie hebben gevolgd. Op deze manier kan met ten aller tijde zien of een psycholoog echt een specialist is of niet. Een psycholoog is geïnteresseerd in de achterliggende denk, voel, bekeef en hersenprocessen bij een persoon en analyseert dit. Denk vooral aan:
- Cognitieve processen (Kennis, idee, overtuiging).
- Neurologische processen (Neurologische (hersen) invloeden).
- Sociale psychologie (Omgang met anderen).
- Differentiële psychologie (b.v.b. Verschil van bevolkingsgroepen).
- Ontwikkelingspsychologie (Van bijv. kinderen).
- Gedragsgenetica (Welke onderdelen van gedrag is genetisch/erfelijk bepaald).
- Gedragsanalyse (Het analyseren van menselijk gedrag).
Het werkterrein van een psycholoog is vrij breed. Een greep uit de mogelijkheden:
- Onderwijs in de psychologie
- Gezondheidszorg
- Wetenschappelijk onderzoek
- Personeelsbeleid
- Privépraktijk
- Extern deskundige
- Rechtspsychologie
- Forensisch psycholoog
Welke stromingen zijn er
Er bestaat wetenschappelijke en
intuïtieve psychologie, in feite is men altijd bezig met intuïtieve psychologie, het is een simpel proces zelfs als je met je beste vriend aan het praten 'waarom zegt hij dit, wat is zijn motief, waarom gedraagt hij zich op deze manier, wat is zijn doel' zelfs bij de meest simpele zaken. Je werkt in een restaurant en een gast kijkt je aan, je weet onmiddellijk dat deze persoon waarschijnlijk wat wilt bestellen of wilt afrekenen. Intuïtieve psychologie is het nadenken over wat mensen beweegt en probeert het gedrag van zichzelf en anderen te begrijpen door lessen uit het verleden, karakter, positie en samenleving.
De
wetenschappelijke psychologie is psychologisch onderbouwd. Deze tak van de psychologie wordt onderwezen op universiteiten en wordt gebruikt in diverse beroepen zoals al eerder aangegeven.De verschillende soorten wetenschappen zijn als volgt:
- Gedragswetenschap en sociale wetenschap. (Leven, verzorging, opvoeding van soortgenoten).
- Sociale psychologie. (Gedrag in groepen).
- Persoonlijkheidsleer. (Verschil tussen individuen).
- Ontwikkelingspsychologie. (Voorheen kinderpsychologie, ontwikkeling, waarneming, denken en belevenis van kinderen.
- Cognitieve psychologie. (Waarnemen, denken, spreken, onthouden, vergeten, ook wel funcieleer genoemd).
- Psycholinguïstiek. (Psychologie specifiek voor taal).
- Klinische psychologie. (Stoornissen in gedrag, denken en beleven).
- Psychopathologie, neuropsychologie en psychotherapie. (Zie Klinische psychologie).
- Arbeids- , organisatie-, en sportpsychologie. (Het samenwerken op de werkvloer).
- Cultuurpsychologie. (Verschil in gedrag, denken en beleven tussen verschillende volken).
- Antropologie, etnologie, sociologie. (Zie Cultuurpsychologie).
- Biologische psychologie. (Erfelijke aanleg van egdrag en gedragsstoornissen).
Geschiedenis van psychologie
Psychologie is iets wat we al sinds het ontstaan van de mens al toepassen in de intuïtieve vorm. Echter staat de wetenschappelijke psychologie nog aardig in de kinderschoenen. Psychologie is tot na de 2e wereldoorlog onderdeel geweest van filosofie, verder terug in de tijd werden psychische stoornissen zelfs toegewezen aan goden en demonen met alle gevolgen van dien, van het uitdrijven van demonen tot het verbranden van heksen (Waar in veel gevallen, niet alle, slechts sprake was van een 'eigenaardig' persoon). Wel werd er in 1931 gepleid voor het objectief bestuderen van de psychologie, iets wat wetenschaptechnisch wel mogelijk is maar op psychologisch gebied niet functioneel. Een goed voorbeeld hiervan is het
DSM-IV-TR, een functioneel objectief handboek die symptomen omschrijft die mogelijk onderdeel kunnen zijn van een zeker ziektebeeld maar nooit volledig afdoende kan zijn. Psychologie hangt af van teveel factoren om mensen maar in een hokje te kunnen stoppen. Ook in de 19e en 20ste eeuw was een sprake van een vorm van bedrijfspsychologie, wegens het succes van de tests, die we vandaag de dag nog steeds terug vinden is in de 20ste eeuw de bedrijfspsychologie publiekelijk gemaakt.
Scholing in de psychologie
Er zijn verschillende scholen in zowel Nederland als Belgïe die opleidingen aanbieden in de psychologie. Er is een bachelor opleiding en een master opleiding. In Nederland duren beide opleidingen elk 4 jaar, in Belgïe duurt de bachelor opleiding 3 jaar en de master opleiding 5 jaar.
Master opleiding
- Universiteit van Amsterdam
- Vrije universiteit van Amsterdam
- Brussel
- Gent
- Groningen
- Leiden
- Leuven
- Maastricht
- Nijmegen
- Rotterdam
- Tilburg
- Twente
- Utrecht
- Open universiteit
Bachelor opleidingen
- Leiden
- Amsterdam
- Antwerpen
- Kortrijk
- Brugge
Tests
Vandaag de dag zijn er vele tests beschikbaar, de een betrouwbaarder dan de ander. Hieronder vind je een aantal sites met betrouwbare, interessante en leuke psychologische tests.