Terroristen die in hun eentje opereren

Tijdens Koninginnedag 2009 werd Nederland opgeschrikt door een aanslag in Apeldoorn. Daar was de koninklijke familie aanwezig bij alle feestelijkheden. Karst Tates, waarschijnlijk een verwarde man, reed met zijn auto de menigte in om de koninklijke familie te raken. Hij opereerde alleen, net zoals steeds meer aanslagplegers dat doen. Zij vormen een groot gevaar voor de veiligheid. Terroristen die alleen aanslagen plegen. Wie zijn dat? En waarom plegen terroristen alleen aanslagen?

Karst Ten Koninginnedag 2009

Tates wilde de koninklijke familie raken, maar in plaats daarvan stierven er burgers die gewoon een dagje uit waren of die de feestelijkheden opsierden met muziek of dans. Tates is niet de enige terrorist die in zijn eentje opereerde. De geschiedenis bewijst dat meerdere personen in hun eentje in staat zijn geweest om gigantische schade aan de mensheid toe te brengen.

De eenling terrorist: erg gevaarlijk

De eenling terrorist is volgens de experts een erg gevaarlijk wezen. Niet alleen omdat ze bereid zijn om gewoon in hun eentje dood en verderf te zaaien, maar ook omdat er steeds meer hen komen. Bovendien is het merendeel van hen ook nog te sterven voor die zaak.

Drie types alleenstaande terroristen

Er wordt een onderscheid gemaakt in de personen die in hun eentje aanslagen plegen/ Dit onderscheid is:
 1. Verwarde mensen
 2. Gefrustreerde personen
 3. Mensen die zowel verward als gefrustreerd zijn

De meest gevaarlijke aanslagplegers die alleen zijn

Mensen die verward zijn of gefrustreerd kent iedereen wel. Zij zijn in dit kader het minst gevaarlijk. Anders wordt het als mensen zowel verward als gefrustreerd zijn. Zij kunnen geen onderscheid meer maken tussen wat goed is en wat niet en plannen vanuit beide emoties aanslagen die grote gevolgen kunnen hebben.

Syndroom van Herostratos

Sommige aanslagplegers komen tot hun daad omdat ze voor eeuwig bekend willen zijn. Dit heet met een mooi woord het Syndroom van Herostratos, afgeleid van de Griek Herostratos. Hij stak 365 jaar voor Christus de tempel van Artemis in Efese in brand. In die tijd werden plegers van delicten daar genadeloos voor gestraft en Herostratos liet weten dat hij tot zijn daad was gekomen om eeuwig beroemd te zijn. Volgens experts lijden veel mensen die alleen aanslagen plegen aan dit syndroom. Ook zijn sommige terroristen zijn overtuigd van het gelijk van een bepaalde zaak dat ze hun leven en dat van anderen daar voor opofferen. Voorbeelden daarvan zijn:
 • Aanhangers van een bepaald geloof die zelfmoordaanslagen plegen of moorden in de naam van het geloof
 • Schoolschutters die hun medeleerlingen of docenten neerschieten
 • Dierenactivisten die mensen bedreigen, graven openen, proefdieren loslaten of mensen vermoorden

Schoolschutters

Steeds vaker worden scholen opgeschrikt door moordenpartijen die hun weerga niet kennen. Eenzame of vernederde scholieren nemen het heft in eigen handen en vermoorden hun medeleerlingen. Zij willen vaak genoegdoening

Terroristen die in hun eentje opvallende aanslagen pleegden:

 • Mark David Chapman vermoordde in 1980 John Lennon door hem dood te schieten. De man wilde daarmee beroemd worden, maar noemde Lennon “De grootste iemand op aarde”.
 • John Hinckley pleegde in 1981 een aanslag op president Reagan. Ook hij wilde een beroemd persoon worden.
 • Theodore Kaczynski, of te wel de Unabomber. Deze voormalige hoogleraar wis- en scheikunde verspreidde 18 jaar lang bombrieven. Door zijn actie stierven 3 mensen en raakten 29 mensen gewond. Deze Poolse Amerikaan kwam tot zijn daden omdat hij het niet eens was met de steeds voortschrijdende technologieën. Hij werd in 1996 gearresteerd.
 • Timothy Mc Veigh. Deze extreemrechtse man maakt in 1995 met een bomaanslag een einde aan het leven van 168 mensen. De bommen plaatste hij in de gebouwen van de federale overheid in Oklahoma City.
 • Volkert van der G. doodde in 2002 Pim Fortuyn.
 • Mohammed B doodde op 2 november 2004 cineast Theo van Gogh met 8 schoten. Daarna sneed hij hem de keel bijna door en stak hij een mes in de borst van Van Gogh met daaronder een uitgebreide tekst waarin het westen, Hirsi Ali en de joden werden bedreigd. Of Mohammed B alleen opereerde is nog steeds niet helemaal duidelijk. Er wordt gezegd dat hij lid was van de Verhofstadgroep, maar dat is nooit helemaal duidelijk geworden.

Bij zijn aanhouding droeg Mohammed B een tekst bij zich. Hieronder staat die tekst:

In bloed gedoopt

IN BLOED GEDOOPT
Dit is dan mijn laatste woord…
Door kogels doorboord…
In bloed gedoopt…
Zoals ik had gehoopt.
Ik laat een boodschap achter…
Voor jou…de vechter…
De boom van Tawheed is afwachtend…
Naar jouw bloed smachtend…
Ga de koop aan…
En Allah geeft je ruimbaan…
Hij geeft je de Tuin…
In plaats van het aardse puin.
Tegen de vijand heb ik ook wat te zeggen…
Je zal zeker het loodje leggen…
Al ga je over de hele wereld op Tour…
De dood is je op de Loer…
Op de hielen gezeten door de Ridders van de DOOD…
Die de straten kleuren met Rood.
Tegen de hypocrieten zeg ik tenslotte dit:
Wenst de DOOD of hou anders je mond en ...zit.
Beste broeders en zusters ik nader mijn einde…
Maar hiermee is het verhaal zeker niet ten einde
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrouwen van de profeet Mohammed (vzmh): MariaMaria was een vrouw van christelijke komaf. De bronnen zijn niet helemaal duidelijk of ze zijn vrouw was of een concubin…
recensieOnzichtbare ouders, de buurt van Mohammed BOver de buurt waar de moordenaar van Theo van Gogh opgroeide schreef Margalith Kleijwegt het boek Onzichtbare ouders – D…
Politieke moorden: Pim FortuynOp 6 mei 2002 werd de snel opkomende politicus Pim Fortuyn, lijsttrekker van de Lijst Pim Fortuyn door fatale pistoolsch…
Vrouwen van de profeet Mohammed (vzmh): MaymunaMaymuna was een familielid van de profeet Mohammed (vzmh). Zij was de laatste officiële vrouw van de profeet.

De kans op beroving of aanranding verkleinenHet kan iedereen overkomen: een beroving of aanranding. Toch zijn er bepaalde mensen die meer risico lopen dan anderen.…
Mensen die energie van de ander vretenMensen die energie van de ander vretenSommige mensen zijn echte energievreters. Ze zuigen de ander als het ware helemaal leeg door hun negativiteit. Ze zeuren…
Bronnen en referenties
 • Leeuwarder Courant
 • Friesch Dagblad
 • Trouw
 • Volkskrant
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 30-07-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.