De kans op beroving of aanranding verkleinen

Het kan iedereen overkomen: een beroving of aanranding. Toch zijn er bepaalde mensen die meer risico lopen dan anderen. Daar is soms wat aan te doen. Zelfverzekerheid is de sleutel om een beroving of aanranding te verkleinen. Hoe zorg je ervoor dat je gewapend bent tegen een beroving of aanranding?

Daders van berovingen of aanrandingen kiezen hun slachtoffer uit

In 2008 werd maar liefst 1 op de 4 Nederlanders het slachtoffer van een crimineel voorval. Hun geld werd gestolen, ze werden in elkaar geslagen of aangerand. Toch is het zo dat mensen die minder goede bedoelingen hebben hun slachtoffers eerst uitkiezen voordat ze hun slag slaan.

Alles mijden en dan het leven buitensluiten

Buurten mijden die gevaarlijk zijn, niet meer in donker buiten komen of helemaal niets meer doen. Dat zijn de beste manieren om helemaal niet in aanraking te komen met criminaliteit. Maar dat betekent ook dat iemand zijn leven moet opgeven. En dat kan de bedoeling nooit zijn. Overigens is nooit te voorkomen dat iemand het slachtoffer van zo’n daad wordt, want als beide op hetzelfde moment ergens zijn, is de kans groot dat de dader toeslaat. Toch is de kans op succes te verkleinen.

De zwakste mensen worden eruit gepikt

Mensen met kwade bedoelingen pakken altijd de zwaksten. Dat is ook logisch, want van iemand waarvan ze weten dat ze het er zelf niet goed afbrengen, blijven ze echt wel af. Maar welke zaken verkleinen nu de kans op een aanval?

Stoere kleding

Mensen die er zelfverzekerd bij lopen zijn minder vaak het slachtoffer van een criminele daad. En dat betekent dan niet dat iemand heel netjes gekleed gaat, maar vaak wat ruiger en er soms zelfs wel wat sexy bij mag lopen. Uitbundige bewegingen, laten zien dat u er bent en dat u ergens voor staat, verkleint de kans op een aanval. Dit heeft te maken met onderdanigheid. Daders pikken onderdanige mannen en vrouwen er snel uit en weten dat ze bij hen grote kans maken op succes.

Een bepaalde manier van bewegen

Mensen die heel soepel en makkelijk lopen zijn minder vaak het slachtoffer. Dit komt omdat daders denken dat ook zij een minder gemakkelijke prooi zijn. Ook het ontbreken van onderdanigheid komt in dit gedrag weer naar voren. Vrouwen kunnen leren om niet meer zo kwetsbaar te lopen

Vatbaar voor nare emoties

Iemand die bang is straalt dat soms wel, maar soms ook niet uit. Mensen die het wel uitstralen zijn ook een gemakkelijke prooi voor daders.

Mensen die zijn afgeleid door machines, dingen in hun hoofd of andere zaken

Iemand die met een koptelefoon op zijn hoofd loopt en niets merkt van wat zich om hem heen afspeelt is ook een gemakkelijke prooi voor iemand die hem wil overvallen of aanranden. Dat geldt ook voor iemand die aan het bellen is of zo druk aan het nadenken is dat er geen ruimte meer is voor de omgeving. Opletten dus in gebieden waar gevaar kan dreigen.

Mensen die dronken, stoned of depressief zijn

Mensen die duidelijk beschonken, stoned of geestelijk in de war zijn, vormen tevens een duidelijk doelwit voor criminelen. Ook hier geldt weer dat de kwetsbaarheid een duidelijk teken vormt voor mensen met minder goede bedoelingen.

Hulpmiddelen meenemen

In sommige gevallen kan niemand er iets aan doen dat hij of zij zwak is of lijkt. In een rolstoel, met een andere handicap of door een tengere bouw kan iemand gewoon wat zwakker zijn. Dan kunnen hulpmiddelen enige uitkomst brengen. Neem een fluitje mee waar veel lawaai mee gemaakt kan worden. Houd de telefoon in de aanslag of koop een busje vloeistof waarmee u de ander in de ogen kan spuiten. Is er geen uitweg overigens (bijvoorbeeld omdat iemand in een rolstoel geen kant uitkan), dan is het bij een beroving soms het beste om dan maar de spullen te overhandigen.
© 2009 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zakkenrollers, berovingen en uw inboedelverzekeringJe leest er regelmatig over in de krant en misschien is het je zelf wel eens overkomen. Je bent ineens je portemonnee kw…
Als slachtoffer, hebt u rechtenSlachtoffers van misdrijven houden soms nog jaren last van wat hen overkomen is. Om de schade, maar ook het geestelijke…
Posttraumatische stressstoornis, angststoornis na een traumaEen posttraumatische stressstoornis (ptss) is een psychische aandoening, die ontstaat na traumatische gebeurtenissen in…

Samenwerking tussen theologie en pastorale psychologieSamenwerking tussen theologie en pastorale psychologieIn de twintigste eeuw is de psychologie volledig los van de theologie tot volle ontwikkeling gekomen. Dit betekende dat…
Terroristen die in hun eentje opererenTijdens Koninginnedag 2009 werd Nederland opgeschrikt door een aanslag in Apeldoorn. Daar was de koninklijke familie aan…
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 30-10-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.