Het geheim achter succesvolle mensen

Wat maakt iemand succesvol in datgene wat hij of zij doet? Mensen die succesvol zijn in hun werk en in hun privéleven hebben een aantal gedragskenmerken gemeen. Succesvolle mensen delen karakteristieken die een bijdrage leveren aan het succes dat ze ervaren. Onderstaande thema's zijn goed te gebruiken om voor jezelf, je familie en je collegae op je werk een plezierige aanpak uit te werken, waardoor je in een opwaartse spiraal terecht komt.

Zet jezelf aan het werk voor het krijgen van succes

Zie de gewenste verandering in je gedrag als een nooit eindigend, menselijk verbeteringsproces, als het gaat om functioneren op je werk, thuis, met je vrienden en relaties én met jezelf.Om ervoor te zorgen dat het niet bij een éénmalig motivatie-gebeuren blijft, maar de start van een proces wordt, kun je het beste van onderstaande karakteristieken wekelijkse, danwel maandelijkse thema's maken.

Succes kenmerken 1

 • Enthousiasme: zie iedere actie als 'eerste' en 'laatste'. Ben bewust van jezelf, van de aanmaak van chemie en energie door eten, drinken, denken, bewegen en ademen.
 • Verleg je horizon: sta op het 'groei-randje' van je persoonlijke 'comfort-zone'. Doe dingen die je 'normaal' niet zou doen.
 • Lees, studeer en leer: constante educatie, innovatie, motivatie en inspiratie. Sommige mensen hebben een negatieve associatie bij leren, terwijl het een uniek talent van de mens is om altijd bij te kunnen en mogen leren.
 • Maak veel notities: door dingen op te schrijven verbetert het 'onthouden' met zo'n 50 procent. Misschien dat je je dat nog herinnert van vroeger bij het maken van een 'spiekbriefje' .
 • Stel hoge communicatie-standaarden en pas ze ook toe: luister, lach en bedank; je woorden zijn 10 procent, de manier waarop je communiceert inclusief lichaamstaal 25 procent en jouw persoonlijke uitstraling, wie en wat je dus echt bent, 65 procent.
 • Pas je makkelijk aan: zet het rationeel of verstandelijk moeten in emotioneel willen; flexibiliteit komt van je open stellen, van een 'open mind'. De enige persoon die je echt kunt veranderen ben je zelf.
 • Optimaliseer je tijd: werk hard, ontspan en rust, eet goed, beweeg, reflecteer. We hebben allemaal 24 uur per dag; deel de uren goed in.

Weet wat je wilt

Vraag jezelf regelmatig het volgende af: 'Doe ik wat ik wil, of sta ik stil?'. Wil je succes krijgen in je leven is het belangrijk dat je in jezelf gelooft en bovenal: neem actie. De sleutel tot succes zit niet van buiten, maar altijd van binnen. Er is geen beter moment om je leven op te tillen naar een kwalitatief hoger niveau dan nu. Winnen is beginnen. En iedere lange reis begint met de eerste stap. Kom in actie en heb tegelijk geduld en respect voor anderen en voor jezelf.

Succes kenmerken 2

 • Wees visionair: een doel is een droom met een deadline; zet je levensdoel duidelijk op papier en geef er de nodige tijd aan.
 • Respecteer anderen en jezelf: levensstijl, tijd, waarden, status, discipline. Geef jezelf en anderen de rust, ruimte en respect die jouw intuïtie je ingeeft.
 • Maak veel (creatieve) fouten: durf fouten te maken; Constante verbetering. Waar gehakt wordt, vallen spaanders.
 • Wees stabiel in je buien: je geduld verliezen is jezelf verliezen. Beheers je eigen ECO-systeem: Energie en Chemie via waarneming en eigen interpretaties.
 • Praktiseer nederigheid: denk meer aan en over anderen (in plaats van minder over jezelf). Vraag Feedback: waarmee doorgaan, stoppen, starten?
 • Wie goed doet, goed ontmoet: wees een goed voorbeeld, trots, proactief, hier&nu. Het leven is natuur: ploegen, zaaien en oogsten. Alles komt naar jou terug.
 • Bekritiseer gedrag, nooit mensen: gebruik discipline wijs, groei heeft tijd nodig. En 'pak' mensen vooral als ze iets goed doen. geef en ontvang meer complimenten.

Stress

Voorkomen van stress is voor velen moeilijk in deze tijd van snelheid, informatie en lawaai. Een heel eenvoudige manier om stress af te breken is het maken van Powermoves: springen, wild in de lucht boksen, dansen. Naast deze powermoves is er nog een manier om van stress af te komen: meditatie, stilte. Als je 's avonds in bed ligt: maak je interne tv-scherm nou eens echt leeg. Daardoor kom je tot intense rust en glijdt de stress van je af.

Succes kenmerken 3

 • Neem je job serieus en jezelf iets minder: geniet van het spel van het leven. Geef alles wat je hebt en realiseer je toch altijd dat alles relatief is. Gebruik de kracht van het contrast.
 • Zie kansen, in plaats van problemen: gebruik je focus, vragen en energieën optimaal; Zeg nooit: 'Ik kan het niet'; voeg minimaal NOG toe. Ik kan het NOG niet is opnieuw een 'magneet' .
 • Wees positief: aangezien je toch zelf kiest, kies voor kracht, geluk en plezier. Praat bekrachtigend tegen jezelf.
 • Wees eerlijk, medelevend en sensitief: ten opzichte van anderen en vooral ook ten opzichte van jezelf. Stel je kwetsbaar op, daarin schuilt juist je grootste kracht en potentieel.
 • Sta voor waar je staat en ga er dan voor: leef met vertrouwen en integriteit. Zoek je bron, vraag jezelf 'Wie ben ik?', 'Wat heb ik echt nodig?' en 'Waarom ben ik hier?'
 • Heb een spiritueel fundament: bewustzijn; lichaam; verstand; hart; ziel en geest. Stap vaker in de 'Spirituele lift' .
 • Jij controleert de zeilen, niet de wind: wat er ook gebeurt: job kwijt, financieel aan de grond, partner loopt weg: Jij blijft aan het roer!
 • Winners never quit and quitters never win: geef nooit op, dit is jouw reis. Het gaat niet om de eindbestemming, het gaat om de reis zelf, stap voor stap op weg, gewoon doorgaan!

Tot besluit

Werken is topsport. Degene die het werk kiest dat het best bij haar/zijn persoonlijke kwaliteiten past, heeft de meeste kansen op succes. Werken vraagt een goede conditie en fysieke- en psychische lenigheid. Aan de top komen is vaak makkelijker dan er blijven.
© 2009 - 2024 Nautisc1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het geheim van succesHet geheim van succesDe meest succesvolle mensen ter wereld hebben allemaal een aantal dingen gemeen. In deze gids blijft geen geheim bespaar…
7 kenmerken van succes7 kenmerken van succesHet ondernemen van grote stappen die tot uitzonderlijke resultaten leiden, begint met specifieke mentale en fysieke acti…
Succes? Wat je nodig hebt om succesvol te zijnSucces? Wat je nodig hebt om succesvol te zijnVele mensen dromen van succes maar zullen nooit succesvol worden in hun leven. Wat hebben zij niet wat succesvolle mense…
Werk omgaan met tegenslagWerk omgaan met tegenslagHoe ga jij om met de tegenslag op het werk? Zie jij de tegenslag als een leermoment? Raak je van de tegenslag in de stre…

Wat betekent PDD/NOS precies?Veel sites kun je vinden over PDD/NOS en aanverwante stoornissen. Maar: wat houdt het in? Wat heeft het voor invloed op…
Magritte: Brussel in ban van beroemdste Belgische surrealistSinds de opening van het Magritte museum in Brussel is de hoofdstad van België in de ban van het surrealisme. Maar wat b…
Bronnen en referenties
 • Haal het best uit je zelf: Robert S. Benninga
Nautisc1 (45 artikelen)
Gepubliceerd: 11-11-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.