Leven met een spinnenfobie

Leven met een spinnenfobie Het is één van de meest voorkomende fobieën. De fobie voor spinnen. 50%van de vrouwen en 10% van de mannen hebben in meerdere of mindere mate een fobie voor spinnen, dat is dus veel. De meeste mensen kunnen hun angst voor spinnen gelukkig beperken tot een schrikreactie of een gil bij de grotere exemplaren. Helaas is er ook een groep mensen bij wie de angst veel verder gaat. Het beheerst hun leven. En vaak wordt het leven in het algemeen daar weer niet beter van.

Wanneer spreek je van een fobie voor spinnen?

  • Als je doodsbang bent voor spinnen
  • Je verstijfd van angst als je er één ziet of vertoond andere extreme angst emoties
  • Je vermijdt kelders, zolders en schuren want daar zou wel eens een spin kunnen zitten
  • Je durft niet in de buurt te komen van een spin, laat staan verwijderen uit je huis
  • Je hebt regelmatig nachtmerries of ligt wakker door je fobie

Dit lijkt misschien allemaal niet zo erg, maar is het wel. Het beheerst namelijk je leven. Iedere keer weer een ander naar de schuur sturen om daar wat uit te halen is voor jezelf niet leuk, en ook niet voor die ander. Ook door de partner kan een fobie als uitermate vermoeiend ervaren worden. Het kan zelfs het functioneren op je werk in de weg staan omdat je het vertikt een nieuwe doos papier voor de printer uit de opslag te halen. Eén ding is wel zeker: het is zeker geen aanstellen. Een fobie voor spinnen mag je serieus nemen.

Hoe is de fobie ontstaan?

Gek genoeg is dit voor de meeste mensen die een fobie voor spinnen hebben totaal niet duidelijk. Sommige hebben zelfs als kind zijnde met de kruisspinnen in de tuin gespeeld! En op latere leeftijd ontwikkelen ze een fobie! In de meeste gevallen ontstaat een fobie door niet verwerkte angsten en emoties uit het verleden. Dus eigenlijk draagt men de oorzaak van de fobie bij zich!

Behandelen

Er zijn diverse methodes om van de fobie af te komen. Variërend van een workshop van een paar uur tot aan complete trainingen die maanden duren. Door het hele land worden ze gegeven en worden mensen behandeld. En zeker niet zonder succes!
Het enige wat je moet doen als je jezelf wilt laten behandelen is het ook daadwerkelijk en echt willen. Je moet de confrontatie met je jezelf en je angsten aandurven. Anders is de behandeling gedoemd te mislukken. Iedereen kan er in principe vanaf komen, maar er echt wat aan doen is wel een hele grote stap. Een stap die de moeite waard is. Want zeg nou zelf: het is toch heerlijk om ergens naar binnen te stappen zonder de hele ruimte eerst te checken op spinnen? Het is toch heerlijk om ergens rustig te kunnen zitten ondanks dat je weet dat er misschien een spin in de buurt zit?

Leven met een fobie voor spinnen

Als je er (nog) niet aan toe bent om je te laten behandelen kun je er maar beter voor zorgen om het leven met je fobie zo makkelijk mogelijk te maken. Een aantal tips:
  • Accepteer je fobie en schaam je er niet voor. Je bent zeker niet de enige!
  • Plaats horren voor je ramen en deuren. Hierdoor houdt je in ieder geval je eigen veilige huis ook echt veilig!
  • Zorg dat je fobie niet wordt aangewakkerd. Vermijdt dus films en documentaires die over spinnen gaan.
  • Praat er wel over met mensen die je vertrouwd en die je begrijpen. Dit lucht enorm op.
  • En vooral: doe geen rare dingen als er onverhoopt toch een spin in je buurt zit. Probeer het hoofd dan zo koel mogelijk te houden, adem rustig in en uit en tel je ademhaling. Vertel jezelf hardop dat spinnen in Nederland niet bijten en zorg dat je op een veilige manier de situatie onder controle krijgt. In bijvoorbeeld de auto kan het namelijk levensgevaarlijk worden als er ineens een spin in de auto blijkt te zitten

Partner, familie, vrienden en collega's

Voor de mensen die dicht bij je staan is jouw fobie ook niet makkelijk. Zoals eerder gezegd kun je er maar het beste open en eerlijk over zijn, dit voorkomt vervelende situaties.
Bedenk jezelf dat het voor je partner ook niet altijd leuk is om 's nachts wakker te worden als je een nachtmerrie hebt, om onder de douche vandaan gebruld te worden als er een spin in de woonkamer zit en om altijd en eeuwig paraat te moeten staan.
Hun begrip voor jou is jouw veilige rots in de branding die je hard nodig hebt. Bedank de mensen die je zo steunen af en toe, dat verdienen ze.
© 2009 - 2024 Zelda, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Arachnofobie / spinnenfobieSpinnenfobie is een veel voorkomende fobie waar veel mensen last van hebben. Als men echter op een moment komt dat men z…
Fobie: grote angstFobie: grote angstSoms ontstaat een fobie zonder dat er een duidelijke verklaring voor is. In principe kan iedere situatie of handeling zi…
Angststoornissen: Enkelvoudige fobieAngststoornissen: Enkelvoudige fobieEen angststoornis is een psychische stoornis waarbij een hevig angst wordt ervaren. Deze angsten zijn vaak niet rationee…
Zeldzame angsten en fobieënZeldzame angsten en fobieënEr zijn vele bekende angsten zoals spinnenfobie, smetvrees, pleinvrees of hoogtevrees. Daarnaast bestaan er ook een hele…

Psychologisch experiment: conformeren (Asch)Psychologisch experiment: conformeren (Asch)Waarschijnlijk is het je wel eens opgevallen dat je je dikwijls anders gaat gedragen wanneer je in gezelschap bent verge…
Wat is sportpsychologie?Wat is sportpsychologie?Als (top)sporter wil je het beste uit jezelf en je prestatie halen. Je traint regelmatig, let op je voeding, zet er veel…
Zelda (74 artikelen)
Gepubliceerd: 14-08-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.