Wat is sportpsychologie?

Wat is sportpsychologie? Als (top)sporter wil je het beste uit jezelf en je prestatie halen. Je traint regelmatig, let op je voeding, zet er veel dingen voor aan de kant, kortom, je doet er alles aan om tot een topprestatie te komen.Naast fysiek fit zijn, is mentaal fit zijn ook een voorwaarde voor een goede prestatie. Steeds meer sporters zijn zich bewust van de meerwaarde van begeleiding door een sportpsycholoog. Wat is sportpsychologie eigenlijk en wat doet een sportpsycholoog? De sportpsychologie bestudeert gedachten, gevoelens en gedrag in sportsituaties. De laatste jaren is sportpsychologie steeds meer in opkomst. Sporters gaan nu niet meer alleen naar een sportpsycholoog als er iets mis is, maar erkennen langzaam het belang van de sportpsycholoog en mentale training als standaard onderdeel van hun training.

Verschillende soorten sportpsychologen

Er zijn drie verschillende soorten sportpsychologen: praktijksportpsychologen, sportpsycholoog onderzoeker en docent sportpsychologen.
 • De praktijksportpsychologen houden zich bezig met het begeleiden van sporters en coaches. Zij horen steeds vaker bij de begeleidingsstaf. Aan de hand van psychologische onderzoeken stellen zij een interventieprogramma op en voeren dit uit. Daarnaast signaleert een sportpsycholoog problemen die specialistische/psychotherapeutische hulp vereisen en stuurt de sporter dan door.
 • De sportpsycholoog onderzoeker doet wetenschappelijk onderzoek op het gebied van de sportpsychologie. Hij schrijft hierover artikelen in wetenschappelijke tijdschriften. Daarnaast kan verwacht worden dat een sportpsycholoog onderzoeker ook wetenschappelijke boeken over de sportpsychologie schrijft.
 • De docent sportpsycholoog geeft onderwijs over de sportpsychologie. Dit kan zowel aan de universiteit zijn, HBO, MBO of in coachopleidingen.

Welke onderwerpen komen in de sportpsychologie aan bod?

De meest bekende onderwerpen die centraal staan in de sportpsychologie zijn wel het omgaan met wedstrijdspanning en negatieve gedachten. Veel sporters komen naar een sportpsycholoog met de klacht dat ze in trainingen veel beter presteren dan in wedstrijden.

Daarnaast zijn er verschillende aandachtsgebieden mogelijk, zoals:
 • het begeleiden bij blessures
 • de overgang van amateur naar professional
 • begeleiden van jeugdige sporters
 • ademhaling
 • het nemen van beslissingen

Verder kunnen er ook persoonlijke keuzes met een sportpsycholoog worden gemaakt. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan een sporter die twijfelt of de topsportcarrière zal worden voortgezet.

Welke onderwerpen komen aan bod in een mentale training?

Er zijn vaak een aantal standaard onderwerpen (mentale vaardigheden) die in een mentale training aan bod komen. Nadat er een profiel van de sporter is opgemaakt aan de hand van gesprekken en eventueel psychologische testen, zal er een traject voor de sporter worden opgesteld.

Deze standaardonderwerpen zijn:
 • doelen stellen
 • ademhaling & ontspanning
 • aandachtstraining
 • gedachtetraining
 • verbeelding/visualisatie

Aan de hand van de individuele problematiek zal gekeken worden welke onderdelen de meeste aandacht zullen krijgen.

Het verschil tussen mentale training en mentale begeleiding

Mentale training en mentale begeleiding zijn niet hetzelfde. Tijdens mentale training leert een sporter mentale vaardigheden aan die hij of zij kan gebruiken in de sport om tot een betere prestatie te komen. Mentale begeleiding is een proces wat daarnaast loopt en kan bijvoorbeeld bestaan uit terugkomgesprekken en regelmatig terugkerende groepsbijeenkomsten tijdens het seizoen.
© 2009 - 2024 Cato, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mentale training en begeleiding in de sport: het verschilMentale training en begeleiding in de sport: het verschilSporters kunnen mentale training en mentale begeleiding krijgen om tot betere prestaties of meer zelfinzicht te komen. M…
Wat doet een sportpsycholoog?Wat doet een sportpsycholoog?Een sportpsycholoog heb je toch alleen nodig als er iets niet goed gaat? Dit is een van de mythes binnen de sportpsychol…
Hartcoherentietraining in de sportpsychologieHartcoherentietraining in de sportpsychologieJe hartritme verandert voortdurend. Emotionele en fysieke processen zorgen ervoor dat de intervallen tussen de hartslage…
Hoe word je sportpsycholoog?Hoe word je sportpsycholoog?Het beroep sportpsycholoog wordt steeds bekender. In de media worden, met name tijdens grote kampioenschappen, vaker int…

Leven met een spinnenfobieLeven met een spinnenfobieHet is één van de meest voorkomende fobieën. De fobie voor spinnen. 50%van de vrouwen en 10% van de mannen hebben in mee…
Assertiviteit, communicatie zoals jij dat wilt!Assertiviteit, communicatie zoals jij dat wilt!Assertiviteit wordt te vaak gezien als agressiviteit of brutaliteit maar is geen van beide. Wanneer je assertief bent, k…
Bronnen en referenties
 • www.vspn.nl
Cato (83 artikelen)
Laatste update: 21-01-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.