Hoe kom je van telefoonangst af?

Hoe kom je van telefoonangst af? Sommige mensen vinden telefoneren heerlijk, sommige mensen zien het als noodzakelijk kwaad en weer andere mensen vinden het verschrikkelijk. Die laatste groep kan te maken hebben met ‘telefoonangst’. Behalve dat je telefoneren in zijn algemeenheid echt vervelend vindt of er zelfs alles aan doet om het te vermijden, kan het ook om een bepaald type gesprek gaan. Om te weten of je er echt last van hebt, moet je het eerst herkennen en erkennen. Wat is telefoonangst en hoe kom je er weer vanaf?

Bellen is een vreemde manier van communiceren

Strikt genomen is de gangbare communicatie, communicatie waar verbaal en non-verbaal samen gaan. Zo vormt zich een gesprek waar je beide manieren van communiceren automatisch combineert. Bij telefoneren valt de non-verbale communicatie weg. Natuurlijk kan je wel iets uit de toon van de stem halen, maar je ziet de persoon niet, weet niet wat hij/zij uitstraalt etc. Bij een stilte in een gesprek face-to-face kan je iemand nog aankijken of iets vastpakken, maar aan de telefoon voelt het al snel heel ongemakkelijk. Dat maakt telefoneren sowieso al wat lastiger dan een live gesprek face to face.

Bron: Ferobanjo, PixabayBron: Ferobanjo, Pixabay

Heb je telefoonangst?

Telefoonangst is een sociale angst. Feitelijk is het angst om voor schut te gaan. Je bent bang te falen, afgewezen te worden etc. Je zou jezelf een aantal vragen kunnen stellen die je inzicht geven in hoeverre je angst hebt om te bellen. Denk hierbij aan:
  • Heb je per definitie angst om te bellen?
  • Breekt het zweet je bij een bepaald type gesprek uit?
  • Stel je bepaalde gesprekken alsmaar uit?
  • Als het specifieke gesprekken zijn, wat is dan het onderwerp … of gaat het om een (type) persoon?

Wil je inzicht in de problematiek krijgen om vervolgens te kunnen handelen, dan moet je deze vragen eerlijk voor jezelf beantwoorden.

Plan van aanpak om van de telefoonangst af te komen

Wetenschappers, waaronder hoogleraar ontwikkelingspsychologie Michiel Westenberg, onderschrijven dat ‘alleen veel oefenen’ bij telefoonangst niet helpt. In veel gevallen is hulp zoeken en/of zelf een gestructureerd plan maken om van je angst af te komen, het beste. Als de angst diepgeworteld zit, kan een goede psychotherapeut je verder helpen. Echter, ook hij/zij zal je met opdrachten naar huis sturen. Als je echter denkt zelf je angst te kunnen overwinnen, dan kunnen onderstaande handvatten je mogelijk verder helpen.

Maak een plan

Als je angst hebt, dan vergroot je deze angst mogelijk alleen maar als je zonder voorbereiding of plan van aanpak een gesprek aangaat. Zorg dus dat je weet waar je in het gesprek naar toe wilt werken. Schrijf op een briefje bijvoorbeeld datgene wat je in ieder geval in het gesprek naar voren wilt laten komen. Ook is het begin van een gesprek belangrijk. Zorg dat je een inleiding hebt, zodat je meteen in het gesprek komt. Eindig je gesprek met een mogelijke samenvatting en dank iemand voor zijn/haar tijd.

Bron: Giesje, PixabayBron: Giesje, Pixabay
Droog oefenen
Een gesprek droog oefenen is het gesprek in je gedachten de revue laten passeren. De aanvang van het gesprek, waar je het over wilt hebben en neem daar ook zaken in mee die het je lastig maken. Bijvoorbeeld je gesprekspartner die niet snapt waar je het over hebt of ontkent dat het is zoals jij zegt dat het is. Als je dit meeneemt, ben je in het echte gesprek de man of vrouw zo nodig een stap voor. Zeg dat je iets vastlegt via e-mail, tenminste als daar aanleiding toe is. Probeer het zo ontspannen als mogelijk te doen en sluit het gesprek goed af. Als je enkele keren een dergelijk gesprek droog oefent, dan krijg je er wat meer vaardigheid in. Dan zal het nog steeds heel spannend zijn, maar het geeft je meer zelfvertrouwen een dergelijk gesprek goed te kunnen voeren.

Kijk de kunst af

Wat je kan helpen is gewoon eens met mensen meeluisteren die een telefoongesprek gemakkelijk voeren. Hoe begint hij/zij het gesprek, hoe komt hij of zij to the point, hoe pakt hij of zij tegengas van die ander op. Je moet je eigen weg volgen, maar er zijn altijd wat onderdelen van een dergelijk gesprek, die je in je eigen gesprek (en op je eigen wijze) mee kunt nemen.

Bron: Jill111, PixabayBron: Jill111, Pixabay
Voer het gesprek
Als je droog geoefend hebt, is het gesprek niet helemaal als vanuit het niets. Als je een bepaalde tijd in gedachten hebt om te bellen, doe het dan ook. Door uit te stellen komen er alleen maar weer meer zenuwen terug en wordt het alsmaar moeilijker dat gesprek daadwerkelijk te voeren.

Bedenk dat de man of vrouw aan de andere kant van de lijn, gebeld worden zeer waarschijnlijk heel gewoon vindt. Misschien moet je een minder prettig gesprek voeren, maar bedenk niet op voorhand wat hij of zij zal gaan zeggen. Die ander gaat er maar mee om, hoe het hem of haar goeddunkt. Je hebt verschillende scenario’s droog geoefend, dus de kans is zeker aanwezig dat je in kunt spelen op hetgeen je als antwoord krijgt.

Wat kan je uiteindelijk in het meest negatieve geval gebeuren? Mogelijk krijg je een antwoord dat je niet aanstaat, dat je niet prettig vindt etc. Speel daar dan op in zoals je dat live ook zou doen. Spreek het op een nette manier uit, maar zorg dat je niet boos wordt. Zorg dat je de controle over het gesprek weet te houden. Verschillende scenario’s op voorhand droog oefenen kan daar zeker bij helpen.

Conclusie

Als je angst voor de telefoon hebt, pak het dan aan. Het kan je de nodige klamme handen besparen. Als je een ernstige vorm hebt, dan lukt het je vaak zelf niet en kan een psychotherapeut uitkomst bieden. In een iets mindere vorm kan je het vaak zelf oppakken. Met de nodige voorbereiding, droog oefenen, meeluisteren en dan zelf aan de slag gaan, kan je een heel eind komen.
© 2016 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Telefoonangst, bang zijn om te bellen of gebeld te wordenTelefoonangst, bang zijn om te bellen of gebeld te wordenVoor veel mensen is het herkenbaar: angst voor de telefoon. Men heeft er moeite mee de telefoon op te nemen om te bellen…
Angst om te telefonerenAngst om te telefonerenWat voor veel mensen vanzelfsprekend is, is voor anderen een grote ramp: het voeren van een telefoongesprek. Er zijn vee…
Telefoonangst: Bang om te bellen of gebeld te wordenTelefoonangst: Bang om te bellen of gebeld te wordenHet voeren van telefoongesprekken is niet voor iedereen even eenvoudig. Sommige mensen kunnen helemaal van slag raken wa…
Wat is faalangst?Op de basisschool heeft op de twaalf kinderen last van faalangst. Faalangst is een angst, bij die angst ben je bang om t…

Helpt ‘sorry’ zeggen echt?Helpt ‘sorry’ zeggen echt?Nogal wat onderzoekers weifelen of ‘sorry’ zeggen ook daadwerkelijk helpt. Echter, het is volgens menig onderzoeker in i…
Stoppen met klagenStoppen met klagenKlagen, het zit een beetje in de natuur van nogal wat mensen. Ons klimaat is zo'n voorbeeld waar we op los gaan. Maar de…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ferobanjo, Pixabay
  • https://www.gezondheidsnet.nl/angst-en-fobie/overwin-je-telefoonangst
  • Psychologie Magazine nr. 6: “Help, ik moet bellen””
  • https://sochicken.nl/telefoonangst_zo_kom_je_er_vanaf
  • http://www.ze.nl/p/147955/wat_te_doen_tegen_telefoonangst_
  • Afbeelding bron 1: Ferobanjo, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Giesje, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Jill111, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 07-06-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 8
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.