Je slaaphouding onthult je karakter

Overdag spreek je met je lichaamstaal boekdelen, doe je dat ís nachts ook? Slaapdeskundige Chris Idzikowski heeft dit onderzocht en is tot de conclusie gekomen dat de houding waarin je in slaap valt inderdaad het één en ander over je karakter zegt. Hij nam zes populaire slaapposities onder de loep en ontdekte dat bij elk van deze houdingen enkele uitgesproken karaktereigenschappen horen, die behoorlijk van elkaar verschillen. De zes slaaphouding die professor Chris Idzikowski, directeur van het Sleep Assessment and Advisering Service, heeft onderzocht zijn:

Foetushouding

Dit is de meest voorkomende houding. Maar liefst 41% van de mensen slaapt in op de zij met de benen opgetrokken. Idzikowski karaktiseert deze mensen (waaronder trouwens twee keer zoveel vrouwen als mannen) als 'ruwe bolsters met een blanke pit'. Ze lijken sterk en stoer maar zijn eigenlijk heel gevoelig, je hebt wat tijd nodig om ze te leren kennen want bij de eerste ontmoeting zijn ze vaak een beetje verlegen.

Houtblok

Houtblokken liggen op hun zij, de armen en benen gestrekt. Ongeveer 15% van de mensen prefereert deze slaaphouding. Houtblokken zijn sociaal, makkelijk in de omgang en willen graag aardig gevonden worden. Ze zijn goed van vertrouwen en daardoor soms een tikkeltje naïef.

De hunkeraar

Hunkeraars (ongeveer 13% van de mensen in dit verband) liggen ook op hun zij maar dan met hun armen uitgestrekt naar voren, alsof ze iets of iemand willen vastpakken. Ze zijn open maar kunnen ook achterdochtig en cynisch zijn. Hunkeraars kunnen moeilijk beslissingen nemen maar als ze eenmaal een beslissing hebben genomen dan blijven ze daar ook bij.

De soldaat

De soldaat ligt in de houding: op de rug, de armen strak langs het lichaam. Soldaten zijn rustig, stil en gereserveerd. De soldaat is een echte perfectionist, hij legt de lat voor zichzelf en anderen erg hoog en wil beslist niet falen. We kunnen ongeveer 8 % van de bevolking tot de soldaten rekenen.

Vrije val

Mensen die in de 'vrije val' liggen, liggen op hun buik met hun armen naast hun hoofd op het kussen. Ongeveer 7 procent van de ondervraagden verkiest deze houding. Het zijn mensen die niet goed tegen kritiek kunnen en een hekel hebben aan extreme situaties. Ze kunnen nerveus zijn maar zijn meestal wel gezellige mensen.

Zeester

Zo'n 5% van de bevolking slaapt het liefst in op de rug met hun armen naast hun hoofd op het kussen (de omgekeerde vrije val). Zeesterren zijn sociale wezens, ze kunnen goed luisteren en zijn er voor je in momenten van nood. Het zijn goede vrienden die echter niet graag in het middelpunt van de belangstelling staan.

Mensen blijken erg trouw aan hun slaaphoudingen, slechts 5% van de ondervraagden slaap elke nacht in een andere houding in slaap.

Gezondheid

Ook blijkt dat je slaaphouding invloed heeft op je gezondheid. Op je rug of op je zij is wat dat betreft het beste. Op de buik slapen wordt afgeraden omdat de nek dan in een sterke draai ligt en je een holle rug trekt. Vroeg of laat zal dit rug en/of nekklachten geven. De Ďvrije valí is daarentegen wel goed voor de spijsvertering, terwijl de zeester en de soldaat sneller leiden tot snurken en een slechte nachtrust.
© 2008 - 2024 Alba, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat vertelt je slaaphouding over je persoonlijkheidWat vertelt je slaaphouding over je persoonlijkheidJe slaapgewoonten en -posities onthullen heel wat over je persoonlijkheid. Zo zal bijvoorbeeld een slechte nachtrust een…
Dit zegt je slaaphouding over jou en over je relatie?Dit zegt je slaaphouding over jou en over je relatie?Iedereen slaapt het lekkerst op zijn eigen manier. De een ligt graag op zijn zij, terwijl de ander het liefst op de rug…

ConsumentengedragIedereen vraagt zich wel eens na een aankoop van een product af, waarom heb ik dit ook al weer gekocht? Wat waren de dri…
Bewust gedrag vs. onbewust gedragGedrag is eigenlijk alles wat we doen. Alles wat we doen uit ons zelf, maar ook alles wat we doen als reactie op hetgeen…
Bronnen en referenties
  • www.mtchuizen.com www.hln.be
Alba (70 artikelen)
Laatste update: 18-10-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.