De psychiatrie bestaat nog niet zo lang zoals wij het kennen, mensen met een psychiatrische stoornis werden begin vorige eeuw nog heel anders ‘behandeld’ dan tegenwoordig. Tegenwoordig maakt de psychiatrische patiënt gelukkig vaak gewoon deel uit van de samenleving, vroeger was dat wel anders.
Psychiatrie in de middeleeuwen
Psychiatrische patiënten werden in de middeleeuwen gezien als een soort zondebokjes. Hun stoornis was een straf van God of werd veroorzaakt door duivelse bezetenheid. Er waren geen behandelingen voor deze mensen, ze werden gevangengenomen of kwamen op de brandstapel terecht.
De 17de eeuw
In de 17de eeuw werd de psychiatrie meer gezien als iets krankzinnigs. Er werd gesproken over geestesziektes. Wel kreeg de geneeskunde steeds meer invloed en werden psychiatrische patiënten ook onderzocht. Behandeling was nog niet mogelijk en mensen werden opgesloten in asielen, onder erbarmelijke omstandigheden.
De 19de eeuw
Doordat de geneeskunde psychiatrische patiënten ging onderzoeken kregen ze meer inzicht in deze stoornissen. Ze werden geordend volgens een bepaald classificatiesysteem en de asielen werden omgebouwd tot ziekenhuizen. Helaas was behandeling nog steeds niet mogelijk.
Psychiatrie in de 20ste eeuw
In de vorige eeuw kwamen er eindelijk behandelingen voor de licht psychiatrische stoornissen. Er werden in de jaren ’60 medicijnen ontdekt tegen onder andere depressiviteit, angst en psychosen.
De psychiatrie van nu
Zoals al in de inleiding staat is de psychiatrie nu echt een onderzoeksgebied en een vakgebied geworden. Het hoort bij onze samenleving en de meeste aandoeningen zijn behandelbaar.
De ontruiming van Het Apeldoornsche BoschIn de nacht van 21 op 22 januari 1943 vond de ontruiming van de Joodse psychiatrische inrichting Het Apeldoornse Bosch plaats. De…
Psychiatrische visiesDe psychiatrie kent 3 visies over hoe een psychiatrische stoornis te verklaren is; de biologische-, psychologische- en sociale ver…
Psychiatrie: vroeger en nuMensen met een psyiatrische stoornis hebben nu de mogelijkheid om goede hulp te krijgen bij hun probleem. Dit is in onze tijd heel…
Burn-out & Burn-out-testBurn-out betekent opgebrand. Burn-out is een reactie op zowel fysieke als psychische uitputting vnl. door langdurige stress. Dit g…