Geschiedenis van de psychiatrie

Geschiedenis van de psychiatrie De psychiatrie bestaat nog niet zo lang zoals wij het kennen, mensen met een psychiatrische stoornis werden begin vorige eeuw nog heel anders ‘behandeld’ dan tegenwoordig. Tegenwoordig maakt de psychiatrische patiënt gelukkig vaak gewoon deel uit van de samenleving, vroeger was dat wel anders.

Psychiatrie in de middeleeuwen

Psychiatrische patiënten werden in de middeleeuwen gezien als een soort zondebokjes. Hun stoornis was een straf van God of werd veroorzaakt door duivelse bezetenheid. Er waren geen behandelingen voor deze mensen, ze werden gevangengenomen of kwamen op de brandstapel terecht.

De 17de eeuw

In de 17de eeuw werd de psychiatrie meer gezien als iets krankzinnigs. Er werd gesproken over geestesziektes. Wel kreeg de geneeskunde steeds meer invloed en werden psychiatrische patiënten ook onderzocht. Behandeling was nog niet mogelijk en mensen werden opgesloten in asielen, onder erbarmelijke omstandigheden.

De 19de eeuw

Doordat de geneeskunde psychiatrische patiënten ging onderzoeken kregen ze meer inzicht in deze stoornissen. Ze werden geordend volgens een bepaald classificatiesysteem en de asielen werden omgebouwd tot ziekenhuizen. Helaas was behandeling nog steeds niet mogelijk.

Psychiatrie in de 20ste eeuw

In de vorige eeuw kwamen er eindelijk behandelingen voor de licht psychiatrische stoornissen. Er werden in de jaren ’60 medicijnen ontdekt tegen onder andere depressiviteit, angst en psychosen.

De psychiatrie van nu

Zoals al in de inleiding staat is de psychiatrie nu echt een onderzoeksgebied en een vakgebied geworden. Het hoort bij onze samenleving en de meeste aandoeningen zijn behandelbaar.
© 2007 - 2020 Lobke, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De ontruiming van Het Apeldoornsche BoschDe ontruiming van Het Apeldoornsche BoschIn de nacht van 21 op 22 januari 1943 vond de ontruiming van de Joodse psychiatrische inrichting Het Apeldoornse Bosch p…
Psychiatrische visiesPsychiatrische visiesDe psychiatrie kent 3 visies over hoe een psychiatrische stoornis te verklaren is; de biologische-, psychologische- en s…
Psychiatrie: vroeger en nuPsychiatrie: vroeger en nuMensen met een psyiatrische stoornis hebben nu de mogelijkheid om goede hulp te krijgen bij hun probleem. Dit is in onze…
Dubbel Diagnose: Double Trouble voor hulpverleners?Dubbel Diagnose, co-morbiditeit, double trouble... verschillende benamingen, hetzelfde wordt ermee bedoeld. Hoe ontstaat…

Een korte inleiding die automutilatie beschrijftEen artikel wat beknopt het woord 'automutilatie' beschrijft. Hierin vind je een -kort- overzicht over volgende vragen:…
Burn-out & Burn-out-testBurn-out & Burn-out-testBurn-out betekent opgebrand. Burn-out is een reactie op zowel fysieke als psychische uitputting vnl. door langdurige str…

Reageer op het artikel "Geschiedenis van de psychiatrie"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Tio, 15-09-2018 10:17 #6
Je moet een aanknopingspunt hebben van sommige klachten die in de d.s.m. worden beschreven. Iemand die daar komt zal wel klachten hebben en van hier uit zullen ze wel een diagnose stellen om gericht een programma op te kunnen stellen. Werken aan doelen en vooruitgang zodat je er weer mee uit de veten kunt. Het moet niet zo zijn dat je je tegengewerkt voelt en dat je er nog minder door voelt. Het is de bedoeling dat de klachten afnemen zodat het leefbaarder wordt zodat het beter te overzien is en dat iemand er mee uit de voeten kan. het is ook wel eens voorgekomen dat iemand een misdiagnose heeft gekregen maar gaat er van uit dat ze ervaring hebben en naar aanleiding van klachten die men heeft en niet klachten aanpraat zodat je verkeerd wordt beïnvloed want dan heeft het een tegenovergesteld effect van wat het zou moeten zijn. Soms lijken bepaalde dingen op elkaar. Als je vaker achter elkaar een misdiagnose hebt gekregen en je voelt je er nog minder door dan heb je niet veel vertrouwen meer dat er iemand is die het bij het juiste eind heeft maar soms kan men geluk hebben. Ik ken ook mensen die er alleen maar minder door geworden zijn. Zij voelden zich na een gesprek negatief beïnvloed en vonden het een nare sfeer en voelden zich niet begrepen. Ervaring aanleg en interesse. Soms zijn ze te algemeen van oordeel, en je moet het bijzondere uit het algemene kunnen halen. Doorvragen wat de klachten zijn. Fobie stress of burn out paranoïde schizofrenie en bipolair borderline persoonlijkheidstoornissen D.I.S. dissociatieve identiteitstoornis. A b en c clusters. Vroeger had je nog inrichtingen later psychiatrische ziekenhuizen waarbij zij op een slaapzaal sliepen met zes personen of met meer personen en nu hebben ze alleen een kamer of krijgen ze ambulante hulp op de polikliniek. Nu hebben ze in een algemeen ziekenhuis een afdeling waar ze terecht kunnen voor opname als ook ambulante behandelingen. Verder zijn er ook beschermde woonvormen voor mensen die middelenafhankelijk zijn…

Rijkworden47 (infoteur), 18-04-2015 21:00 #5
Wat mij tot in elke cel diep van binnen verbaasd is dat nog steeds zulke nietszeggende namen worden gebruikt door zich noemende psychiaters zoals ik het beschrijf want de diagnostische stellingen en ziektemakende benamingen werken slechts volledig destructief weet ik duidelijk.ik heb het meegemaakt en horen zeggen door veel jonge personen dat onmiddellijk weer direct zulke kanten worden opgezocht en een opgaande lijn direct weer afgebroken gaat worden.het gaat toch om de mensen die zich goed willen voelen en woorden van deze zich noemende hulpverleners halen de bezoekers alleen maar onderuit.

Rijkworden47 (infoteur), 10-05-2014 21:05 #4
Op de wijzen geschiedenis van de psychiatrie staat beschreven geeft ik geen reactie op want realistisch gezien telt natuurlijk dat in voorgaande eeuwen de mensheid binnen zijn ontwikkelingsprocessen nog veel minder ver was.echter wanneer ik nu de evolutionaire maar naar ik liever zelf het woord revolutionair en dan letterlijk in de breedste zin van het woord aanschouwend gebruik en dan even kijk naar de psychiatrie van nu dan vraag ik me in vredesnaam hoe het mogelijk is dat er zulk en vage onwerkelijke benaming over gegeven wordt.het is geen vakgebied maar naar mijn mening slechts pseudo het hoeft totaal niet te horen bij de samenleving en daarbij zijn door de zich noemende psychiatrie geen behandelingen mogelijk.iedere weldenkend realistisch mens zal toch echt inzien dat ziektemakende benamingen nooit ook maar enige verbetering kunnen teweeg brengen want het is alleen maar een opdringing en daarbij weet ik ook dat er veel meer misstanden plaatsvinden!

Evert Sanders, 03-03-2012 07:16 #3
Het artikel geschiedenis van de psychiatrie is geschreven door een onbenul die niet gehinderd door enige kennis, zijn/haar rigide vooroordelen aan de lezer tracht op te dringen. Je rijnste stemmingsmakerij!

Astrid, 14-04-2011 15:54 #2
Ik vraag me af of het correct is dat de asielen werden omgebouwd in de 19e eeuw, is dit niet te laat. Want in het boek geestelijke verzorging in instellingen van J. Doolaard staat beschreven dat Pinel in 1798 zijn menselijke benadering heeft ingevoerd. Ik neem aan dat dit in een zieknhuis of hospitaal plaats vond en niet in een asiel? Tevens spreekt de site hetoudegesticht over gast-huizen en hospitalen in de 18e eeuw waar mensen als dieren zaten vastgekentend. Zijn dit de asielen waar jullie over schrijven of zijn dit de asielen die zijn omgebouwd in ziekenhuizen?

Marc, 01-09-2010 19:43 #1
Gelukkig zijn veel praktijken zoals beschreven op http://www.hetoudegesticht.com/ verleden tijd!

Infoteur: Lobke
Gepubliceerd: 21-02-2007
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Reacties: 6
Schrijf mee!