Psychiatrie: vroeger en nu

Psychiatrie: vroeger en nu Mensen met een psyiatrische stoornis hebben nu de mogelijkheid om goede hulp te krijgen bij hun probleem. Dit is in onze tijd heel normaal. Toch is dit niet altijd zo geweest. Vroeger werden deze mensen zeer slecht behandeld, ze werden gewoon buiten de poorten van de stad gezet waar ze het maar uit moesten zoeken. Aan hun lot over gelaten.

Geschiedenis

In de 12e eeuw werd vooral vanuit een kerkelijk standpunt naar de psychiatrie gekeken. Als mensen afwijkend gedrag vertoonden waren zij bezeten door satan. Deze mensen werden verbannen van de samenleving en buiten de stadspoorten gezet. Mensen met afwijkend gedrag werden in die tijd dollen en dwazen genoemd.

In de 15e eeuw werd nog steeds vanuit een kerkelijk standpunt naar de psychiatrie gekeken. Als je normaal gedrag vertoonde was je goed christelijk. Als je niet goed christelijk was dan werd je gezien als een heks en verbrand op de brandstapel. Voor anders denkende mensen kwam er een tehuis voor dollen en dwazen. Deze dollen en dwazen werden vastgeketend met kettingen aan de muur. Ze hadden geluk als ze te eten kregen en werden nauwelijks verzorgt. Het was er dan ook erg vies en je kunt je voorstellen dat er allerlei ziekten heersten. In 1442 kwam er het eerste dolhuis, het Willem Arntzhuis in Utrecht. Er begint een verandering in te komen in de psychiatrie.

Door Philipe Pinel kwam er in 1794 een naamsverandering van dollen naar krankzinnig. Pinel bedacht dat je de dollen ook los kon laten lopen in plaats van ze vast te ketenen.

In de 19e vond er een verschuiving plaats van kerkelijk standpunt naar medisch standpunt over de psychiatrie. In 1841 is er voor het eerst in Nederland een krankzinnigenwet en kwam er in Sandvoort het eerste krankzinnigenhuis. De medische wereld ging er vanaf die tijd op vooruit in de psychiatrie. Er waren veel dokters die onderzoek deden en psychiaters werden.

In de jaren ’50 was er een psychiatrische revolutie omdat er voor het eerst medicatie werd voorgeschreven aan psychiatrische patiënten. Voor de jaren ’50 dacht men dat het kwam dat iemand zich anders gedroeg door de persoon zelf, gericht op het individu. Na de jaren ’50 kwam men tot de conclusie dat de maatschappij en samenleving ziekmakende factoren zijn. De zogenaamde sociale psychiatrie.

In de jaren ’50 en ’60 kwam er een tegenbeweging. De ‘antipsychiatrie’. Kortgezegd de vrijheid- blijheid beweging. Er is veel aandacht voor alles wat er om de cliënt heen staat. Zijn familie, vrienden, kennisen, jeugd, vrienden etc. Uit deze tijd komen veel therapieën voort zoals de systeemtherapie en de gezins/ relatietherapie. Er komt een nieuwe denkwijze over de psychiatrie. Het ‘sociale model’.

Tegenwoordig

De psychiatrie is een heel breed begrip geworden. Er zijn verschillende soorten medicatie, er zijn veel verschillende benaderingswijzen en vormen van behandeling en opvang. Op verschillende plekken kunnen mensen met psychiatrische klachten geholpen worden:
  • Riagg: een instelling voor de GGZ
  • PAAZ: psychiatrische afdeling algemeen ziekenhuis
  • APZ: algemeen psychiatrisch ziekenhuis
  • RIBW: regionale instelling voor beschermde woonvormen.
© 2007 - 2024 M_vermaat, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geschiedenis van de psychiatrieGeschiedenis van de psychiatrieDe psychiatrie bestaat nog niet zo lang zoals wij het kennen, mensen met een psychiatrische stoornis werden begin vorige…
Psychiatrie door de eeuwen heenPsychiatrie door de eeuwen heenDe voorgeschiedenis van de psychiatrie gaat zo’n tweeduizend jaar terug. In de laatste 150 jaar zijn echter de meeste on…
Wat doet een psychiater?Wat doet een psychiater?Een psychiater behandelt mensen die psychische stoornissen of andere problemen hebben. Voorbeelden hiervan zijn stemming…
Leren, werken, info in en over psychiatrieLeren, werken, info in en over psychiatriePsychiatrie, een fenomeen die je vaak terug ziet in films en tv series en waar vele legubere verhalen over bestaan. Maar…

CopingstrategieënIedereen heeft wel eens te maken met dingen als stress, teleurstellingen of andere tegenslagen. Ieder mens gaat daar ook…
EQ - Emotionele intelligentieEQ - Emotionele intelligentieBij emotionele intelligentie gaat het kort gezegd om hoe iemand met emoties van zichzelf en anderen omgaat, hoe iemand (…
Bronnen en referenties
M_vermaat (60 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.