MBTI: De INFJ-persoonlijkheid
MBTI is een afkorting voor Myers-Briggs Type Indicator. Dit is een persoonlijkheidstest waarbij aan de hand van ingevulde vragenlijsten een inschatting wordt gemaakt van de persoonlijkheid. Aan de hand van een code van 4 letters zijn 16 uitkomsten mogelijk, één van de uitkomsten is INFJ. I staat voor 'introvert', dit betekent een voorkeur voor introversie ten opzichte van extraversie. N staat voor 'intuitive', dit betekent meer vertrouwen op intuïtie dan op empirische waarneming. F staat voor 'feeling', een voorkeur voor voelen in plaats van denken bij het maken van keuzes. J staat voor 'judging', dit betekent dat je snel een mening vormt over iets.
De MBTI-persoonlijkheidstest
Bij het afnemen van de MBTI-persoonlijkheidstest vul je vragenlijsten in. Er worden vragen gesteld als: 'vind je het fijn om in groepen te zijn of ben je liever alleen?' en 'in hoeverre herken je jezelf in deze uitspraak: 'ik ben vaak aan het dagdromen'.' Respondenten geven dan op een schaal van 1 tot 5 aan in hoeverre ze zich in de uitspraak herkennen. Op basis van de uitkomst wordt een profiel samengesteld. Je kunt de test zelf online uitvoeren, bijvoorbeeld op
16 personalities kun je een gratis Nederlandstalige test met 100 vragen invullen. Daarna krijg je een profiel van vier letters, bijvoorbeeld INFJ. Het ontdekken van je MBTI-persoonlijkheid kan helpen bij het maken van keuzes met betrekking tot studie of werk.
MBTI: INFJ-persoonlijkheid
De volgende kenmerken worden vaak waargenomen bij mensen die INFJ als uitkomst van de MBTI-test hebben. Ze raken snel uitgeput rond mensen terwijl ze juist opladen door alleen te zijn. Dit kan in contrast staan met het verlangen naar vriendschap en nabijheid. Ze richten zich liever op het grote plaatje dan op kleine details. Het geeft hen vreugde om te ontdekken hoe alles met elkaar in verbinding staat. Gevoelens krijgen bij het maken van keuzes vaak prioriteit. Goede gevoelens zijn voor hen belangrijk. Dit maakt ze ook empathisch naar anderen. Een valkuil is dat de eigen emoties op deze manier ondersneeuwen. Ze brengen structuur aan en organiseren hun omgeving, ze plannen vooruit en houden zich aan afspraken en procedures.
Persoonlijkheid samengevat
De INFJ-persoonlijkheid neigt ernaar om:
- Hard te werken om de levens van anderen verder te helpen
- Meer te focussen op het grote perspectief en minder op de kleine details
- Beslissingen meer te baseren op emoties en intuïtie dan op logica
- Te genieten van een gestructureerde dag waarop ze een schema kunnen volgen
- Zich toe te wijden aan bepaalde morele waarden
INFJ - sterke en zwakke kanten
Net als iedere persoon hebben ze sterke en zwakke kanten. Sterke kanten zijn bijvoorbeeld dat ze gevoelig zijn voor de noden van anderen. Ze hebben een idealistische denkwijze die anderen inspireert tot verandering. Ze hebben het vermogen om echt met de ander in verbinding te staan. Ze zijn toegewijd aan hun persoonlijke waarden en hebben het verlangen om de levens van anderen ten positieve te beïnvloeden. Daar staat tegenover dat ze zich snel aangevallen kunnen voelen. Hun idealen kunnen leiden tot onrealistische verwachtingen van zichzelf en anderen. Ze hebben moeite in het omgaan met conflicten. Dit kan leiden tot een zeer terughoudende houding. Ze zijn niet goed in ‘polderen’: samen tot een compromis of een middenweg komen.
INFJ – studie en werk
De INFJ's zijn vaardig in werk met mensen. Ze genieten ervan om anderen te helpen hun problemen op te lossen. Ze zijn dan ook vaak werkzaam in het onderwijs, religieus werk, counseling en therapie. Kortom allemaal carrièrekeuzes die hen in staat stellen om anderen te begeleiden en ondersteunen. Ze zijn niet noodzakelijk tegen posities van leiderschap, maar zullen het ook niet snel ambiëren als een doel in zichzelf. Ze zijn bereid om leiderschap op zich te nemen als het helpt om te werken naar doelen die in lijn zijn met hun idealen. Om deze reden werken ze vaak in non-profitsectoren. Daar komen ze ook sneller in een leiderschapspositie waar ze beleid maken, voorstellen schrijven, marketing en personeelszaken doen. Zo kunnen ze een ‘manusje-van-alles’ worden.
Ideaal en werkelijkheid
Ze willen hun innerlijke idealen werkelijkheid zien worden. De kloof tussen hun idealistische visie enerzijds en de werkelijkheid die hier vaak van afwijkt anderzijds kan een bron van frustratie worden. Ze hebben soms interesse in onderwijs of politiek maar kunnen ook een gevoel van machteloosheid krijgen omdat deze sectoren vaak diepgewortelde structuren hebben. Structuren en verhoudingen die in de loop van honderden jaren zijn ontstaan zijn niet zomaar te veranderen. De INFJ staat dan voor de keuze om te strijden of te kiezen voor het pad van de minste weerstand.
Weg van de minste weerstand?
In reactie op de kloof tussen ideaal en werkelijkheid willen ze zichzelf soms tevreden stellen met het produceren van idealen zonder direct betrokken te zijn bij de verwezenlijking daarvan. Dit kan een reden zijn waarom dit type mensen veel te vinden is onder academici. De universiteit stelt hen in staat theorieën te vormen zonder zich bezig te houden met de toepassing daarvan. Schrijven kan ook een manier zijn om idealen uit te drukken zonder bemoeienis met de toepassing daarvan.
Zekerheid en angst
Over het algemeen zijn ze minder geïnteresseerd in leren door vallen en opstaan en zullen ze minder snel van baan wisselen. Ze houden van vastigheid en veranderingen van buitenaf kunnen een gevoel van ongemak geven. De angst dat hun leven uit balans gebracht zal worden kan nog versterkt worden door moeilijke omstandigheden. In een slechte economie kiezen ze er daarom vaak voor om toch voor een minder ideale baan te gaan omdat dit toch zekerheid geeft.
Lees verder