Is de rouwverwerking van vrouwen anders dan die van mannen?

Is de rouwverwerking van vrouwen anders dan die van mannen? Zowel mannen als vrouwen worden in hun leven geconfronteerd met verlies. Het kan dan gaan om het verlies van gezondheid of werk, maar bijvoorbeeld ook het verlies van een kind. Mannen blijken vaak op een andere manier met het verlies, met de rouw die zij voelen, om te gaan dan vrouwen. Dit kan onbegrip veroorzaken binnen een relatie van man en vrouw. Het besef dat mannen en vrouwen in het algemeen hun rouw op een andere manier verwerken kan ruimte geven voor elkaar, zodat men samen verder kan in de relatie.

Mannen en vrouwen zijn verschillend

Mannen en vrouwen verschillen in veel opzichten van elkaar. Men zegt wel eens: 'Mannen komen van Mars en vrouwen van Venus'. Mannen en vrouwen gaan anders met emoties om, ook met emoties van verdriet en verlies. Mannen ervaren vaak grote moeite om over hun verdriet en hun gevoelens te praten. Terwijl het voor vrouwen makkelijker is om de tranen te laten gaan en een gesprek te hebben over wat het verlies met hun doet. Toch kun je dit ook niet helemaal zwart wit stellen. Er zijn mannen die een meer 'vrouwelijke' manier hebben van het omgaan met verlies en vrouwen die er een meer 'mannelijke' stijl op na houden.

Twee stijlen van rouwverwerking

Van het gezichtspunt van rouwverwerking kan je niet zo stellen dat er een typische 'mannelijke' of 'vrouwelijke' manier van rouwverwerking is. Er wordt in het kader van sekseverschillen in de rouwverwerking verwezen naar twee verschillende manier om met verlies om te gaan. De twee manieren zijn de intuïtieve stijl en de instrumentele stijl.

De intuïtieve stijl van rouwverwerking

De stijl kenmerkt zich doordat het verlies emotioneel wordt ervaren. De nadruk bij deze manier ligt op het uitdrukken van het verdriet. Personen met deze verwerkingsstijl willen hun gevoelens graag met anderen delen. Dat geeft ze steun en bevestiging. Daarnaast willen ze er voor anderen zijn en voor anderen zorgen. Mensen die hun rouw intuïtief verwerken kennen langere periodes van verdriet. Dat kan uitputtend voor ze zij zodat ze minder energie hebben om praktisch en probleemoplossend bezig te zijn.

In de weken na de uitvaart van haar zoon blijft zij het liefst op de bank. Ze voelt zich moe en heeft regelmatig huilbuien. Van werken komt niks. Als haar man haar daar op aanspreekt krijgen ze ruzie.

De instrumentele stijl van rouwverwerking

Bij de instrumentele stijl wordt het verlies meer verstandelijk benaderd. De focus van iemand met deze stijl ligt op het onder controle krijgen van de situatie. Vaak ervaren mensen met een instrumentele verwerkingsstijl weerstand om over emoties te praten. Dat doen ze liever niet. Ze willen liever de problemen waarmee ze door het verlies geconfronteerd worden oplossen. Praktisch bezig zijn is hun manier van verwerken. Gevoelens worden slechts geuit in een veilige omgeving en dan sporadisch en slechts voor een kort moment. Het liefst laat men, als men alleen is de gevoelens even de vrije teugels, maar daarna is het meestal weer snel onder controle.

Twee weken na het plotselinge overlijden van zijn vrouw is hij druk bezig met de tuin. De winter komt er immers aan en de tuin moet winterklaar zijn. Als zijn zus langskomt om te zien hoe het met hem gaat heeft hij amper tijd voor haar. Er moet nog zoveel gedaan worden en hij staat er nu alleen voor.

Mannen en vrouwen en verlies

Er zijn verschillen hoe mannen en vrouwen omgaan met verlies. Mannen hebben over het algemeen de voorkeur voor een instrumentele stijl van rouwverwerking. Zij willen graag dingen doen en oplossen. Ze willen de situatie onder controle krijgen en houden. Vrouwen hebben vaker een intuïtieve stijl van rouwverwerking. Zij voelen zich er bij gebaat als er over de problemen, over het verlies, gesproken wordt. Voor hen is het belangrijk om de emoties te kunnen uiten en daar woorden voor te vinden.

Een mengvorm van verwerkingsstijlen

Toch is het niet zo dat mannen enkel instrumenteel en vrouwen alleen maar intuïtief met het verlies omgaan. Het is meer te zien als een spectrum met twee uitersten. Vaak hebben mensen een mengvorm van beide verwerkingsstijlen, waarbij men in meer of in mindere mate een voorkeur ervaart voor één van de twee verwerkingsstijlen.

Samen verder met het rouwproces

Als er in een relatie tussen man en vrouw een gedeeld verlies te verwerken is, dan is het van belang dat beide partners ruimte kunnen geven aan de verwerkingsstijl van de ander. Onbegrip voor de verliesverwerking van de partner kan de relatie onder druk zetten. Ieder rouwproces is uniek. Elk mens gaat op eigen wijze om met het geleden verlies. Begrip voor de verwerkingsstijl van de ander kan juist ruimte bieden om er samen doorheen te komen.
© 2017 - 2024 Theofilus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rouwverwerking bij het verlies van een kindRouwverwerking bij het verlies van een kindEr zijn meerdere manieren om rouw te omschrijven. Rouw is verdriet om het verlies van iemand vanwege de dood. Ook word r…
Rouwverwerking: hoe omgaan met rouwRouwverwerking: hoe omgaan met rouwVoor iedereen komt het moment dat men sterft en bij de één gebeurt dit helaas op een jonge leeftijd en bij de ander op e…
Rouwen als werkwoord; een persoonlijk procesRouwen als werkwoord; een persoonlijk proces'Rouw' is een reactie op het verlies van iets of iemand van grote betekenis in het leven. Dit kan een geliefd persoon zi…
Rouw bij kinderenRouw bij kinderenEen kind dat een dierbare verliest, moet net als ieder ander een rouwproces door. Een rouwproces verloopt bij iedereen a…

Codependentie en onderliggende overtuigingenCodependentie en onderliggende overtuigingenCodependentie is een progressieve, psychische aandoening waarbij iemand zijn eigenwaarde afhankelijk maakt van de bevest…
Je persoonlijkheid in kaart brengen via identiteitsvragenJe persoonlijkheid in kaart brengen via identiteitsvragenOm een eerste beeld van jezelf te krijgen kan, gebruik worden gemaakt van drie identiteitsvragen. De vragen kunnen beant…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: GDJ, Openclipart
  • Noordenbos (2007). Worden mannen over het hoofd gezien? Tijdschrift voor Genderstudies, 10(4).
  • Keirse (2017). Helpen bij verlies en verdriet. Lannoo
Theofilus (91 artikelen)
Laatste update: 06-07-2018
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.