Wat is Blue Monday en wie heeft dit bedacht?
Blue Monday, in het Nederlands vertaald naar 'blauwe maandag' is een naam voor de meest deprimerende dag van het jaar. Het is verzonnen in 2005 door de Britse psycholoog Cliff Arnall. Met behulp van een berekening met een door hem bedachte wiskundige formule zou volgens Cliff Arnall de maandag van de laatste volle week van januari de depressiefste dag van het jaar zijn.
Wat is er deprimerend aan Blue Monday?
De laatste maandag van januari is de gezelligheid van de feestdagen achter de rug. De goede voornemens die men had zijn bij vele mislukt. Het is nog steeds vroeg donker en ’s morgens laat licht. Vaak is het koud en nat en de vakantie is voor veel mensen nog te ver weg om naar uit te kunnen kijken. Bovendien is het weekend net voorbij en is de maandag het begin van een (saaie) werkweek.
Bron: Wikipedia Volgens Cliff Arnall kunnen we dit naar de volgende formule vertalen:
- W = weer
- D = schulden
- d = salaris
- T = tijd verstreken na kerst
- Q= geslaagde goede voornemens
- M = motivatieniveau
- N = behoefte om actie te ondernemen
De a, de eenheden, hoe dit te meten en dergelijke wordt verder niet uitgelegd, dus hier moeten we maar naar gissen. Overigens staat in latere uitleg dat de a bij de N hoort, dan is Na dus de behoefte om actie te ondernemen.
Ondanks de onduidelijke formule en de onduidelijk redenering waarom de maandag van de laatste volle week van januari de depressiefste dag van het jaar zou zijn, voelen veel mensen dit wel met hem mee. Zo werd blauwe maandag langzaam aan steeds bekender. De Canarische eilanden hebben de Blue Monday in 2016 aangegrepen om zichzelf te promoten als de beste bestemming voor een wintervakantie met de stop blue monday-campagne.
Depressiviteit en Blue Monday
Dat Blue Monday de depressiefste dag van het jaar zou zijn, heeft natuurlijk niets met een echte depressie te maken, maar desondanks wordt deze dag aangegrepen om aandacht te vragen voor depressiviteit. Op (blauwe) maandag 25 januari 2016 vond dan ook het eerste depressiegala plaats in Theater Amsterdam. Naast muziek, zang, cabaret en poëzie, was hier ook aandacht voor depressiviteit en de depressievereniging.
Depressies komen meer voor in de winter, de zogenaamde winterdepressie. Deze depressies zijn het gevolg van een gebrek aan zonlicht en komen zodoende meer voor naarmate men zich verder van de evenaar bevindt. Veel mensen slapen en eten meer in de donkere maanden waardoor ze zwaarder worden. Dit kan je zien als een zeer milde vorm van een depressie en de toename van het gewicht heeft daarnaast ook vaak weer een negatieve invloed op het humeur. Waarschijnlijk klopt het dus wel dat rond het einde van januari veel mensen wat slechter in hun vel zitten en dat ook depressies rond deze tijd het meeste voorkomen, al valt hier verder geen specifieke datum op te plakken.
Cliff Arnall
Cliff Arnall is een Britse psycholoog, Life Coach en voormalig docent aan de Universiteit van Cardiff, die zich bezighoudt met pseudo-wetenschap. Blue Monday is natuurlijk leuk bedacht, maar de wetenschappelijke onderbouwing is een lachertje. Op eenzelfde wijze heeft Cliff Arnall ook de gelukkigste dag van het jaar berekend. Deze zou halverwege juni liggen. De formule houdt deze keer rekening met de verbinding met de natuur, outdooractiviteiten, barbecueën, sociale omgang met buren en vrienden, lekker weer en de vakantie in het vooruitzicht. Voor Dr. Arnall zelf zal dit zeker gelden, want volgens zijn eigen zeggen is hij dol op vissen, paardrijden, zwemmen in natuurlijk water, barbecueën, tennis enz. De gelukkigste dag van Dr. Arnall vindt veel minder bijval en is hierdoor ook minder bekend dan Blue Monday.
Een andere onzinnige vergelijking van deze psycholoog is de vergelijking voor het perfecte lange weekend met als onderdelen de reistijd, vertragingen en tijd besteed aan zaken zoals ontspannen, culturele activiteiten, slapen, stress, inpakken en de voorbereiding. Overigens het uploaden van selfies van jezelf tijdens dit perfecte lange weekend of tijdens de gelukkigste dag van het jaar, laat volgens Dr. Arnall alleen maar zien dat je onzeker bent en te veel ego hebt en dit heeft volgens hem niets met geluk te maken. De voormalige werkgever van Dr. Arnall (de Universiteit van Cardiff) heeft zich inmiddels volledig van deze psycholoog en zijn denkbeelden gedistantieerd.
De verdrietigste dag van het jaar
Volgens onderzoek van de datingsite TRUEBeginners is Valentijnsdag de ongelukkigste dag van het jaar. Mensen zonder relatie of mensen met problemen in hun relatie worden die dag met hun neus op de feiten gedrukt, waardoor ze zich verdrietig voelen. Dit klinkt als een publiciteitsstunt. Onderzoek van Meet Market Adventures (een andere datingsite en dus ook een belanghebber) bevestigt deze uitkomst.