Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar!
Voel je je niet goed in je vel? Een beetje down? Compleet depri? Misschien komt het wel door Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar! Rond de twintigste januari kan je geen krant openslaan of er staat wel iets in over Blue Monday! Ook op de radio hoor je er steeds maar over praten. En zeggen dat het gewoon begonnen is als een publiciteitsstunt met de medewerking van de Britse psycholoog Cliff Arnall!
Wat is Blue Monday?
Depri? Niet goed in je vel? Een beetje down? Check de kalender maar: het is Blue Monday! Blue Monday is een maandag in januari waarop iedereen zich rot hoort te voelen. Putje winter, donkere dagen, lange nachten, de feesten net voorbij, een gat in je budget, geen vakantie in het vooruitzicht, en ga zo maar door. Je zou je voor minder slecht in je vel voelen. Gelukkig spelen de media en de radiozenders hier handig op in en mag je leuke liedjes uitkiezen die je terug blij en goedgezind moeten maken.
Blue Monday: ontstaan
Publiciteitsstunt
Het fenomeen Blue Monday kwam tot stand na een publiciteitsstunt van het reisagentschap Sky Travel. Bedoeling was om mensen aan te zetten eind
januari hun zomervakantie reeds vast te leggen. Daarom wilde men hen een slecht gevoel geven en hen er nog eens extra op wijzen in wat voor een droevige periode ze zich nu bevonden.
Geloofwaardiger door steun psycholoog Cliff Arnall
Het was pas toen de Britse psycholoog Cliff Arnall zijn naam onder het fenomeen zette en ook nog eens een formule bedacht om elk jaar opnieuw de datum te bereken van deze Blue Monday, dat de poppen echt aan het dansen gingen.
De formule om Blue Monday te berekenen
Ingewikkelde formule van Cliff Arnall
Om de exacte datum van deze Blue Monday te berekenen, bedacht Cliff Arnall een formule, namelijk [W + (D - d)] x TQ gedeeld door M x Na, waarbij W de maat is voor het weer, D voor schulden, d voor het maandelijks salaris, T de tijd sinds Kerst, Q het falen of slagen van de goede voornemens, M het motivatieniveau en Na het gevoel om actie te ondernemen. Meestal valt Blue Monday dan ook op de maandag van de laatste volle week van januari. Ondanks het feit dat deze formule niet echt wetenschappelijk is, hechten toch veel mensen er belang aan en wordt het fenomeen gretig besproken in de pers en op de radio. De universiteit waar Cliff Arnall van afhing, distancieerde zich van het fenomeen.
Verwarring in 2017
In 2017 heerste er wat verwarring. Sommigen denken dat Blue Monday valt op de derde maandag van januari. Anderen zeggen dan weer dat het valt op de maandag van de laatste volle week van januari. Meestal vallen deze twee data samen, maar in 2017 was dit niet het geval. Daarom werd Blue Monday in 2017 door sommigen "gevierd" op 16 januari en door anderen op 23 januari.
Waarom Blue Monday?
Waarom mensen depressief worden op Blue Monday? Daar zijn heel wat redenen voor te vinden.
De winter is op zijn hoogtepunt
Is de herfst slecht geweest, dan lijkt er wel geen einde te komen aan het gure weer. Het is koud en somber en als je pech hebt, is er ook nog sneeuw en ijzel. Geen pretje als je hier
met de auto door moet!
De lente is nog ver weg
Of tenminste, zo lijkt het toch. Door het gure weer verwacht je niet meteen veel zon. De natuur staat er kaal en mistroostig bij. Er is nog geen spoor van bloemen, de meeste vogels zijn nog weg, er gonzen geen bijen en in de weilanden staan ook maar weinig dieren.
Het volgende salaris laat nog wel wat op zich wachten
De maand januari is een lange maand. Het is dus nog wel een tijdje wachten op het volgende salaris. En het vorige is al gesmolten als sneeuw voor de zon door de solden.
De maand december heeft grote gaten geslagen in het budget
Het is algemeen geweten dat december een dure maand is. Feesten, diners, cadeautjes, het slaat een gat in je budget. Vele mensen zijn onder nul gegaan en betalen er in januari de prijs voor.
De feesten zijn voorbij
Ok, de maand december is duur maar ook wel tof. En in januari plots: weg gezelligheid, gedaan met de extra vakantiedagen, lichtjes en boom opgeruimd en gedaan met de familiebijeenkomsten. De kinderen zijn terug naar school en laten een leegte in huis achter.
De goede voornemens zijn mislukt
Nemen we met zijn heel wat goede voornemens op het einde van december, in januari blijft er al gauw niets meer van over. En voelen we ons dus terug slecht. Waarom gaan die extra kilo's er niet makkelijker af? Waarom lukt het niet om te stoppen met roken? Waarom blijft het toch zo'n slecht weer? Dit motiveert toch niet om te gaan lopen! Waarom smaken die pintjes toch altijd zo lekker? Waarom komt die inspiratie toch niet om dat boek te schrijven?
De vakantie lijkt nog zo ver weg
Voor de gelukzakken is de volgende vakantie met Pasen, zo'n drie maanden ver. De minder fortuinlijke moeten wachten tot de grote vakantie. Nog zes maanden! een eeuwigheid!
De dagen zijn lang en donker en het weer is mistroostig
Het is winter en dus zijn de dagen kort en de nachten lang. 's Morgens in het donker vertrekken en 's avonds in het donker terug komen, is niet erg bevorderlijk voor het humeur! voeg daar nog mistroostig weer bij en het ontbreekt de meeste mensen al gauw aan zonlicht. Je zou voor minder depressief worden!
Het is maandag en maandag is altijd een rotdag
Maandag is voor de meeste mensen al een rotdag. Het weekend is voorbij en je moet terug aan de slag. Gedaan met de vrijheid!
Pers en media
Pers en media spelen handig in op dit fenomeen. Zo moesten de lezers van DM (De Morgen) in 2013 hun stem aan de treurigste track aller tijden geven. "Hurt", de cover van Johnny Cash van het gelijknamige lied van Nine Inch Nails uit de bus als treurigste lied ever. Op twee stond Something In the Way van Nirvana, op drie Decades van Joy Division, op vier Tears in Heaven van Eric Clapton en op vijf Diane van Therapy. Ook Studio Brussel vulde er zendtijd mee. Bij hen kon je de vrolijkste plaat aanvragen als tegengif en werd gevraagd om een blauwe outfit te dragen. Elk jaar opnieuw spelen radiozenders in op de hype Blue Monday. Of hoe een publiciteitsstunt jaren later nog steeds succes heeft en de mensen bezig houdt!
Is er ook een gelukkigste dag van het jaar?
Ja hoor. In navolging van de meest deprimerende dag van het jaar is er ook de gelukkigste dag van het jaar. Deze dag werd dan weer in het leven geroepen door ijsfabrikant Wall's. Ook zij roken geld in het fenomeen, want op de gelukkigste dag van het jaar krijg je toch reuze zin in een ijsje of niet soms? De gelukkigste dag van het jaar valt rond 20
juni en ook om deze dag te berekenen, heeft Arnall een formule bedacht, namelijk O + (N x S) + Cpm gedeeld door T + He. O is hier Outdoor (tijd dat je buiten doorbrengt), N is natuur, S is sociale interactie, Cpm is de vakantietijd van de kinderen en de positieve herinneringen, T de temperatuur en He de nabijheid van de vakantie. Kassa, kassa!