De breintypes van Kosslyn
Kosslyn is een psycholoog die de mensheid in vier breintypes onderbrengt. Waarbij direct gezegd moet worden dat we bijna allemaal ook wel iets van de andere breintypes hebben, maar één van de vier heeft duidelijk de overhand. De verticale tweedeling van ons brein, waar velen in de psychologie vanuit gaan, is volgens Kosslyn onzin. Maar hoe zit het dan wel? Vervolgens doemt de vraag op: wat kan of moet je ermee?
Wie is Kosslyn?
Stephen Kosslyn, geboren in 1948, is een Amerikaanse psycholoog en functioneel hoofd van de afdeling psychologie aan de Harvard University in Massachusetts. Hij verricht baanbrekend onderzoek in de psychologie en neurowetenschap en laat nog wel eens stof opwaaien in zijn vakgebied. Verder draagt Kosslyn ook nog zijn steentje bij als het gaat om de cognitieve neurowetenschap (integratie tussen neurowetenschap en cognitieve psychologie).
Boeken
Kosslyn heeft meerdere boeken geschreven. Dit zijn enkele van de meer bekende:
- Wet mind met Koenig
- Image and Brain
- The case of mental imagery
Rond de jaarwisseling van 2013/2014 publiceerde Kosslyn een boek te weten “Top brain, Bottom brain”. Hij geeft in dit boek aan dat we niet vanuit een verticale lijn over onze hersenhelften moeten denken en praten, maar vanuit een horizontale verdeling. Als dit al zo is, hoe anders kijken we dan naar het brein en wat levert deze andere gedachtegang dan op?
Welke types zijn er?
Iedereen heeft van alle breintypes iets in zich, maar volgens Kosslyn ben je bovenal één bepaald type (binnen de verdeling zoals hij deze maakt). Hij maakt de indeling als volgt:
Leider
De man of vrouw in kwestie gebruikt boven- en onderbrein beide zeer intensief. Dit type mens formuleert doelen, ze maken plannen en voeren deze vervolgens uit. Deze gedachtegang maakt ook dat de consequenties die hieruit voortvloeien, voorzien worden. Het zijn mensen die proactief in het leven staan, vaak inventief, praktisch, volhardend zijn en ze voelen mensen goed aan. Het negatieve aspect is dat het “veel-doeners” zijn. Dit kan een erg vermoeiend aspect binnen iemands functioneren zijn. Dit type mens vraagt ook veel van zichzelf en dat kan soms teveel zijn. Ze rennen zichzelf wel eens voorbij.
Waarnemer
De waarnemer is meer met het onderbrein bezig. Hij of zij analyseert en observeert nadrukkelijk. Het kan de waarnemer aanzetten tot complexe plannen en meestal gedijen ze het beste ietwat op de achtergrond. Vraag je ze om iets specifieks, dan raken ze de kern over het algemeen perfect. Ze zijn hierop goed in te zetten. Waarnemers zijn belangrijk in een team, maar blijven nogal eens in de schaduw van anderen staan. Dit maakt ze soms ondergewaardeerd en dit zou op enig moment tot een zekere mate van frustratie kunnen leiden.
Inspirator
De inspirator bruist, het is een man of vrouw die veelal met het bovenbrein bezig is en kan gezien worden als een soort ideeënmachine. Ze hebben veel brainwaves en maken nieuwe plannen, maar voeren ze alleen lang niet altijd uit. De inspirator is een type mens dat je vooral ook geen problemen op moet laten lossen. Een nadeel van de inspirator is dat hij of zij danig gefrustreerd kan raken als een eigen idee ook vorm gegeven moet worden. Dit kan je de persoon in kwestie dus beter niet zelf laten doen, de kans dat het fout gaat of er niets uit de handen komt, is zeker aanwezig.
Volger
De volger is wat het woord eigenlijk al zegt, een man of vrouw die de beide breingedeelten niet intensief gebruikt en bijna op de automatische piloot de ander volgt. Ze zijn erg van het “go with the flow” en pakken graag op wat bijvoorbeeld de leiders in gang zetten. Uitvoerend kunnen ze vaak prima uit de voeten, je kunt ze dus "aan het werk" zetten. Een nadeel van een volger zijn, is het bepalen van de eigen koers. Daar is de volger namelijk erg slecht in en kan hem zo nu en dan behoorlijk stuurloos maken.
Wat kan je met een indeling?
Behalve herkenning kan het zaken voor je duidelijk maken en helpen slimmer met je sterke en zwakke punten om te gaan. Iets wat je kunt gebruiken in werk en privé. Immers, je rol in een team op het werk kan zomaar een stuk duidelijker worden en kijk ook even naar de andere teamleden. Zitten er teveel volgers in een team dan kan het een team zijn waar niets concreets uitkomt. Maar dat geldt ook voor een team vol inspiratoren. Kortom, je hebt elkaar nodig om een goed team te zijn.
Feitelijk is het bovenstaande in de privésituatie meer van hetzelfde. Je partner, een goede vriend, een ander familielid etc. kan je aanvullen, je de slag laten gaan of iets specifieks laten oppakken. Dit maakt dus ook in de privésfeer een hoop duidelijk en kan problemen tussen naasten voorkomen.
Test
Er zijn verschillende testen via internet in te vullen. Doe de
test om te bepalen waar je qua type mens in zit en neem het niet te zwart/wit, want zoals gezegd hebben de meeste mensen ook wel iets van de andere breintypes in zich.
Tot slot
Hoe ons brein ook in elkaar zit, het blijft fascinerend om erover te lezen en jezelf te herkennen in een bepaald type mens en te kijken wat je er concreet mee kunt. Goed toegepast kan je absoluut je voordeel doen met deze “types” en er invulling aan geven in verschillende situaties. Alleen het gegeven dat je er mee bezig bent, levert je al inzicht op.