Mentaal en spiritueel goed voor jezelf zorgen

Mentaal en spiritueel goed voor jezelf zorgen Hoe goed we voor onszelf zorgen kan op verschillende manieren uitgelegd worden. We hebben het dan over de fysieke vorm, de geestelijke vorm en de spirituele vorm van 'goed voor jezelf zorgen'. Om de vraag te kunnen beantwoorden, moet je diep in jezelf kijken. Dit is voor de een relatief eenvoudig en voor de ander is het redelijk onontgonnen gebied. Zeker in dat laatste geval kan het geen kwaad om die verdiepingsslag te maken en jezelf de benodigde aandacht te geven, zodat je tot antwoorden komt. Hoe zet je een dergelijk proces in gang?

Goed voor jezelf zijn is net zoiets als egoïsme

Goed voor jezelf zijn is niet hetzelfde is als egoïsme. Of in ieder geval niet als het gaat om de negatieve kant van egoïsme, de zijde die het meest bekend is. Het woord egoïsme komt uit het Latijn 'ego', wat 'ik' betekent. De keerzijde van de medaille is een meer 'gezonde' vorm van egoïsme, een waar alle aspecten van het leven in balans zijn. Een leven in balans is een goede basis voor het voor jezelf zorgen, zowel fysiek, geestelijk als ook spiritueel. Vertaal dit naar zaken als:
  • Er voor die ander zijn is niet jezelf wegcijferen.
  • Bewaak je persoonlijke grenzen.
  • Leef gezond en zorg dat alle fysieke vormen de revue passeren. Gezonde voeding, voldoende drinken, bewegen, voldoende slapen etc.
  • Luister met aandacht naar je innerlijk, in wat voor vorm dan ook.

Om nu te weten hoe je er voor staat, is het goed jezelf een aantal vragen te stellen en te ervaren of en zo ja, hoe goed je bezig bent met het zorgen voor jezelf.

Bewust vragen stellen is belangrijk

Goed bezig

Iedereen begint altijd, en terecht, bij: ‘Ben ik wel goed bezig?’ Het is een juiste vraag die je jezelf kunt stellen en het begint bij de aloude spiegel. De spiegel in handelen zowel fysiek als mentaal. Kritisch zijn of je niet teveel met de buitenwereld bezig bent en je jezelf wegcijfert. Er kunnen meerdere redenen zijn waarom je teveel met de buitenwereld bezig bent. Enerzijds om maar niet met jezelf bezig te zijn, dit kan om allerlei redenen te confronterend zijn. Anderzijds kan het ook van het beste in jezelf zijn, maar verdring je jezelf mogelijk onbewust naar de achtergrond. Uiteindelijk haal je er geen energie uit, geen inspirerende prikkels etc. Dat wil zeggen dat je iets aan het doen bent wat je zal vermoeien of zelfs uitputten. Onder de streep is het voor iedereen beter als je in balans bent.

Als je jezelf eens een keer wegcijfert, valt het nog wel mee. Echter, als je tot de conclusie komt dat het in grote mate jezelf naar achter schuiven is, is er iets anders aan de hand. Pas op de plaats of een time out is dan meestal even de beste oplossing. Waarbij je niets voor de buitenwereld hoeft te verbloemen, maar eerlijk moet aangeven dat de balans eruit is en je per saldo dus niet goed voor jezelf bezig bent. Het is zeker mogelijk dat er om die reden mensen in je omgeving afvallen (er valt niet meer zoveel bij je te halen), maar dat zegt dan meer over die andere mensen.

Beweegredenen

Mensen hebben altijd beweegredenen om iets te doen of iets niet te doen. Jezelf afvragen wat je eigen motivatoren zijn is belangrijk. Een voorbeeld: je bent bijvoorbeeld iets aan het klaarmaken voor je partner en jezelf. Ga bij jezelf na of het lekkerste/mooiste stuk altijd bij je partner terechtkomt. Dat kan betekenen dat je je partner wilt pleasen, dit terwijl dit niet nodig is. Je zou willekeurig moeten werken en er dus niet bij stil moeten staan. Zo zal je partner de ene keer het lekkerste/mooiste stuk krijgen en de andere keer jijzelf. Als je het bovenstaande proces bewust zo inzet, is het belangrijk te achterhalen waarom je wilt pleasen. Ben je aan het compenseren, ben je zelf ooit in een hoek gezet, je mocht er bijvoorbeeld niet zijn of ben je bang dat iemand bij je weggaat? Het gaat hier om vragen die de geest aan het werk zetten en hiervoor moet je diep in jezelf durven gaan en deze vragen gaan meestal over eigenwaarde ofwel liefde voor jezelf.

Verplaats jezelf

Vervolgens kan je het proces ook van die ander uit bekijken. Er komen dan andere vragen op je af. Een voorbeeld: denk aan je gezin een weekend thuis te laten en jij gaat met een vriend/vriendin even lekker weg. Jullie hebben hard gewerkt dus je stimuleert die vriend/vriendin, want hij/zij heeft het immers verdiend en mogelijk ook nodig. Er komen dan vragen boven drijven zoals:
  • Moet ik dat wel doen?
  • Redden ze zichzelf wel?
  • Kan ik het wel maken?

Als vriend/vriendin zal je daarom niet negatief antwoorden, maar waarom dan wel als je het niet vanuit de vriend/vriendin, maar vanuit jezelf vraagt?

Kwaadaardig

Het spreekt bijna voor zich dat de gedachten, in hoeverre je er mogelijk iemand kwaad mee doet, naar boven komen. Natuurlijk doe je er niet echt iemand kwaad mee, maar soms ligt het iets minder zwart-wit. Denk bijvoorbeeld aan een feestje dat je aan je voorbij laat gaan en op zich geen kwaad doet, behalve als je aanwezigheid zeer belangrijk is. Een familielid of vriend die je maar erg weinig ziet (die bijvoorbeeld aan de ander kant van de wereld woont), kan zwaar teleurgesteld zijn als je niet komt. Een trouwerij waar je als een van de weinige familieleden van een van de twee van het stel aanwezig bent. Dan afhaken is voor dat familielid erg belangrijk.

Maar het spreekt voor zich dat dit een punt is waar de waarheid in het midden ligt. Jezelf voorbij rennen, omdat anderen het zo belangrijk vinden is niet goed. Louter en alleen met jezelf bezig zijn en nooit met de gevoelens van andere rekening houden, is de andere kant van de medaille.

Behoeftig

Wat ook van toepassing kan zijn is de mate waarin de mens behoeftig of hebberig is. Ieder mens heeft behoefte aan aanraking, geborgenheid, liefde en waardering. Als het om deze zaken gaat, spreken we niet over hebberig gedrag. Dat hoort bij het mens zijn. Echter, koste wat het kost een Gucci-tas, Rolex horloge of penthouse aan de Franse Riviera willen hebben is hebberigheid. Dit staat overigens los van het feit dat je iets mooi kunt vinden. Hebberig zijn, is het willen hebben/bezitten. Aansluitend speelt er dan waarom dat zo is en wat het 'hebben' de mens oplevert. Niet zelden is het compensatie. Mensen kijken mogelijk tegen je op met een peperduur horloge, want dat staat voor veel geld hebben, aanzien. Verder geeft iets dergelijks kopen vaak kort een lekker geestelijk verzadigd gevoel, maar is van zeer korte duur.

Soms lopen dingen anders dan gepland

We ontkomen er als mens niet aan dat het leven soms anders loopt dan onze mooie ideeën over het leven. We proberen zorgvuldig ons leven te plannen, althans dit geldt voor een grote groep van de mensheid, en dan loopt het toch net even anders dan gepland. Hierbij speelt het belang hiervan een rol en is voor iedereen weer anders. Hoe de mens er ook invulling aan geeft, het zijn allemaal zaken die er toe doen, waarbij er naar die ander gekeken mag worden, zolang de eigen ik maar niet tekort gedaan wordt. De balans bewaren dus, dat is goed voor jezelf zorgen.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontdek jezelf weer helemaal!Ontdek jezelf weer helemaal!De balans in je leven verloren? Ben je jezelf helemaal kwijt? Voel je jezelf niet meer de persoon die je vroeger was? Di…
Lukt afvallen niet?Lukt afvallen niet?Graag willen afvallen, maar lukt afvallen niet? Ben jij afgevallen, maar komen de kilo´s weer terug? Ga jij eten zodra j…
Egoïsme, negatief én positiefEgoïsme, negatief én positiefEgoïsme heeft bij de meeste mensen een negatieve klank, alles voor jezelf is niet goed, je denkt niet aan de medemens et…
Mediteren. Waarom zou je?Mediteren. Waarom zou je?Steeds vaker hoor of lees je over mediteren. Maar wat is mediteren nu eigenlijk? Is dat alleen maar weggelegd voor ‘zwev…

Eenzaamheid: symptomen, gevolgen en eenzaam gevoel oplossenEenzaamheid: symptomen, gevolgen en eenzaam gevoel oplossenEenzaamheid kenmerkt zich door symptomen als verdriet, leegte, doelloosheid en moeheid. Iedereen, jong en oud, man of vr…
De breintypes van KosslynDe breintypes van KosslynKosslyn is een psycholoog die de mensheid in vier breintypes onderbrengt. Waarbij direct gezegd moet worden dat we bijna…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Sciencefreak, Pixabay
  • Happinez magazine, december 2015; “Zorg voor jezelf”
  • http://www.vrouwenpassie.nl/artikelen/durf-jij-jezelf-voorop-te-zetten/
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.