Psychologische aspecten van kleur

Psychologische aspecten van kleur Waarom vind je die oude bruine trui leuker dan je nieuwe oranje jasje? Of waarom koop je altijd zwart ondergoed? Dit doe je omdat elke kleur een betekenis heeft. Goethe omschreef de psychologische aspecten van kleuren. Deze aspecten reflecteren onze persoonlijkheid. Dus kijk bij uw favoriete kleur en kijk of het bij u past qua persoonlijkheid. Alle kleuren komen aan bod: bruin,rood,oranje-rood,oranje,oranje-geel,geel,groen-geel,groen,turkoise,hemels blauw,koningsblauw,paars,roze,grijs en zwart.

Bruin

Bruin is de kleur van de aarde. Er kan niet veel gezegd worden over de kleur bruin. In het algemeen ben je een evenwichtig en praktisch persoon. Je denkt veel na over de voldoening van het leven. Dat het leven bestaat uit veel onvermijdelijke dingen en overwegingen. Je streeft naar rust en je kan goed omgaan met eenzaamheid. Vanwege je spirituele volwassenheid kun je makkelijk dingen accepteren. Je bent echt een natuurlijk type!

Rood

Rood is de kleur van de planeet Mars, de heerser van bloed en de God van de strijd. Daarom ben jij wellicht iemand die spontaan kan uitbarsten. Apart genoeg vergeet je snel wat er gebeurd is, terwijl de gevolgen er nog wel zijn. Je kunt meningen van anderen doelgericht afwijzen. Je houdt van warmte en kan niet tegen de kou. Je hebt veel liefde om te geven en houdt er ook van om liefde te ontvangen. Het kan zijn dat je deze voldoening in eerste instantie niet vindt bij een partner. Je kan oneerlijk zijn, maar als je die ene hebt gevonden probeer je dit zo goed als mogelijk. Je kan een echte leider zijn die alles onder controle heeft. Maar het is eenzaam aan de top, toch maakt dit jou niet uit. Je bent erg creatief en hebt een boel fantasie. Alhoewel er soms niets uit je handen komt. Als je royaal blauw als je tweede kleur hebt gekozen, kan het zijn dat je van je extreem gewelddadige gedrag af probeert te komen.

Oranje-rood

Je bent een confronterend persoon, houdt van het leven en bent een echte held. Je kan wat jaloers, bezitterig en verraderlijk zijn. Maar over het algemeen ben je een gelukkig en warm persoon. Je recht om te bestaan is belangrijk voor je, met als je verdiensten en bezittingen. Veel stieren hebben oranje als favoriete kleur en soms tweelingen en kreeften. Rammen zijn niet uw vriend, tweelingen en kreeften daarentegen wel.

Oranje

Je bent ongeveer hetzelfde als de oranje rood fan. Maar je bent iets evenwichtiger. Je bent gelukkig, houdt van het leven en houdt ervan een hoop lol te hebben. Je bent erg krachtig, opwekkend en wijs. Helaas heb je ook je mindere kanten, namelijk jaloezie, haat, nijd, wantrouwen, koppigheid n angst. Je bent ook erg emotioneel, maar kan dit goed verbergen. Je houdt van veiligheid, vrijheid en vrienden. En je kunt er niet tegen om stil te zitten. Veel tweelingen kiezen oranje als hun favoriete kleur.

Oranje-geel

Je bent minder gebalanceerd als het oranje type. Je kan erg vrolijk zijn, maar ook negatief en ellendig. Toch houd je van het leven als het loopt volgens jouw plan en niets je in de weg staat. De beschrijving van oranje past ook bij je. Veel kreeften kiezen deze geel-oranje kleur.

Geel

Geel is de kleur van de zon, het schijnende begin van al het leven. Het is ook een erg royale kleur, maar ook van verraad, haat en jaloezie. Soms heb je het idee dat je iemand iets kunt leren, dat je iets moet achter laten bij de volgende generatie. Positieve eigenschappen kunnen zijn: plezier, warmte, wijsheid, vrolijkheid en trots. Als u positief bent ingesteld bent u niet bezitterig, maar als u negatief bent ingesteld geld het omgekeerde. Zelfbevestiging kan voor u belangrijk zijn, maar ook liefdesavonturen, onbezonnenheid en kinderen. Veel leeuwen kiezen deze kleur als lievelingskleur.

Roomwit

U kan een zeer harmonisch persoon zijn. Vaak bezig met anderen te verzoenen. Dit is de meest stralende kleur, daardoor bij u ook het meest verwarmende type. Helaas kunt u wel bezitterig zijn, maar als u positief ingesteld bent kunt u ook een hoop geven. Bij u krijgt veel een tweede kans. Ook de betekenis van geel geld voor u, maar neem de betekenissen dan positiever.

Groen-geel

De groentinten zijn erg belangrijk voor onze samenleving. Positieve eigenschappen kunnen zijn: rust, evenwicht en harmonie. Negatieve kanten kunnen zijn: licht jaloezie, haat, lafheid en soms wat wrok. Maar over het algemeen bent u een stabiel persoon. Sportief en natuur liefhebber. Mensen kunnen u zien als iemand die hen hoop geeft. Veel maagden kiezen deze kleur als lievelingskleur.

Groen

De beschrijving van geelgroen past ook goed bij u. Het kan zijn dat u steeds bezig bent met iets op te bouwen. U bent dan ook erg productief. Uw aanwezigheid kan al zorgen voor rust, want uw positieve eigenschappen zijn: extreme kalmte en stabiliteit. De negatieve kenmerken van geelgroen gelden voor u echter meer. Groen wordt vaak gekozen door weegschalen.

Turkoise

Deze kleur is een combinatie van stabiele groen en rustgevend blauw. Het gaat vaak om nogal veranderlijke types, rusteloos en zeer actief. U kunt ook zeer eigenwijs zijn, maar ziet dit zelf niet. Voor anderen hebt u meestal een verfrissende persoonlijkheid.

Hemelsblauw

Hemelsblauw is als de lucht van een stralende zomerdag. Het staat voor sereniteit, rust en harmonie. U kan een rustig persoon zijn met een rustgevende uitstraling. Soms iets te rustig, waardoor anderen u vragen eindelijk iets te gaan doen in huis. Toch bent u beter in anderen helpen dan uzelf, aangezien u veel piekert. U denkt wellicht veel na over de zin van het leven en als het mis gaat zoekt u de fout vaak eerst bij uzelf. Je bent vies van hard werken en kan dan ook veel werk in weinig tijd verzetten. Een leidinggevende functie zou goed bij u kunnen passen. U wordt eerder verdrietig dan kwaad en kan soms vergeetachtig zijn.

Koningsblauw

Deze kleur staat voor diepgang. Het is ook de meest koninklijke kleur van allemaal. U kan iets conservatief zijn, maar ook waakzaam, eerlijk en persistent. Enkele negatieve kanten kunnen zijn: afstandelijkheid, neergeslagen zijn, apathie, verdriet en stiekemheid. Maar goede eigenschappen kunnen zijn: rust, vrede, liefde, rechtvaardigheid, waarheid en trouw.

Paars

U kan iets mysterieus en mystiek zijn, waardoor anderen niet altijd hoogte van u kunnen krijgen. Maar dit vind u niet erg. U bent een rustig type, kalm, weinig zin in geslachtsgemeenschap (maar dit kan ineens omslaan, vanwege het rood dat ook in deze kleur zit). U kunt ineens opstandig zijn. Kenmerken van deze kleur zijn idealisme, waardigheid en macht. In een negatieve bui kunt u tiranniek zijn en misbruikt u uw macht.

Roze

U kan erg emotioneel ingesteld zijn, want dit is de kleur van emoties. U kan onbevreesd, diepzinnig, rustig en vrolijk zijn en ook liefdevol, edelmoedig en warmhartig. U offert zich vaak op voor anderen en vindt dit niet erg. Soms kunnen mensen u wat slaapverwekkend vinden, maar zelf slaapt u ook als een van de beste.

Dieproze

Deze kleur kan betekenen dat u een warm, liefdevol en evenwichtig persoon bent. Iets opstandig en soms zelf agressief. U houdt waarschijnlijk vooral van gezelligheid en sfeer. U wilt kunnen doen wat u wilt en niet beknot worden in uw vrijheid. Uw partner is vaak veel ouder of juist jonger dan uzelf. U doet uw best om trouw te blijven en leeft in evenwicht. Veel mensen zijn met u bevriend en voelen zich tot u aangetrokken.

Wit

Wit is een kleur net als zwart. Wit omvat alle kleuren uit het spectrum. Het is de kleur van het leven, maar ook de dood. U kan een rein persoon zijn, wie houdt van frisheid, orde en netheid. U kan hierdoor iets te precies zijn. U kan een soort verpersoonlijking zijn van maagdelijkheid. Enkele positieve eigenschappen zijn: vergevingsgezindheid, vrede, oprechtheid, reinheid en eenvoud. Negatieve kanten kunnen zijn: verlegenheid, depressie, kwetsbaarheid, lafheid en corruptie.

Grijs/zilver

Grijs/zilver is de kleur van puurheid en stralendheid. U kunt weerkaatsen, maar u kaatst ook uw verantwoordelijkheden af en verblind worden voor de dingen om u heen. U bent niet altijd even trouw in relaties en vriendschappen. U ziet waarschijnlijk wel de fouten van anderen, maar niet van uzelf. Toch kan u een echt gezelschapmens zijn en houdt u wel van vrienden. Hier doet u dan ook veel voor. Die aandacht heeft u nodig.

Zwart

Zwart wordt vaak gekozen door de steenbokvrouw, maar ook door de maagd en tweeling man. Ondanks de eerste negatieve indruk van zwart, hoeft u niet perse negatief te zijn. U neemt het op voor anderen (vooral zwakkeren). U kan een echt nacht- en avondmens zijn. U kan van spanning houden, ernst en vrede. Maar negatieve betekenissen kunnen zijn somberheid en angsten.
© 2008 - 2024 Brigitte_, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe maak je de kleur bruin?Veel mensen hebben geen idee hoe ze bruin maken, het staat immers niet op de kleurencirkel. Je kunt bruin maken door de…
Kleurenpsychologie bij het verven van je huisKleurenpsychologie bij het verven van je huisMensen die van plan zijn om hun huis een nieuwe toets te geven winnen vooraf vaak advies in van één of andere verfspecia…
Welke kleuren kun je goed met elkaar combineren?Welke kleuren kun je goed met elkaar combineren?Een mooi shirt gekocht in een opvallende kleur? Heel leuk, maar thuisgekomen gebeurt het weet hoe vaak dat je vertwijfel…
Alles wat je over kleuren moet weten!Alles wat je over kleuren moet weten!Kleuren zien we door het wit licht. Als er geen licht is, kunnen we ook geen kleuren zien. Indien de lichtbron gekleurd…

Positieve psychologiePositieve psychologieGeluk? Wanneer ben je nu precies gelukkig? Komt dit door wat je meemaakt, wat je voelt, hoe je denkt of wat je bezit? Di…
Attitudes: evalueren van de sociale wereldAttitudes: evalueren van de sociale wereldHet evalueren van de wereld is iets wat wij dagelijks doen. Wij mensen zien de sociale wereld door onze eigen, gekleurde…
Brigitte_ (94 artikelen)
Laatste update: 01-04-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.