Hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit Een HSP (Highly Sensitive Person) is iemand die gevoeliger is voor indrukken dan de meeste mensen. Deze mensen zijn vaak zeer zorgzaam maar leven ook vaak in hun eigen wereld. HSP'ers zijn vaak gevoelig voor omgevingsfactoren als stemmingen, geuren, smaken, fel licht en harde geluiden. 15 tot 20% van de mensen is in meer of mindere mate hoogsensitief. Je wordt ermee geboren, er is dus niets aan te doen. Hooggevoeligheid is erfelijk.

Hoogsensitiviteit krijgt steeds meer bekendheid, werden HSP'ers vroeger vaak bestempeld als zeer verlegen, geremd of angstig, tegenwoordig heeft bijna iedereen hier wel eens van gehoord.

De Voordelen

Als je hooggevoelig bent, beleef je dingen vaak intenser dan een ander. Je hebt dus het vermogen om meer van het leven te genieten. Uiteraard geldt dat als er iets negatiefs gebeurd, je dit ook intenser ervaart. Je hebt ook het vermogen om mensen goed aan te voelen, waardoor mensen sneller geneigd zijn zich met jou in te laten en zich voor je open te stellen. Ook kunnen HSP´ers goed alleen zijn. Veel HSP´ers hebben daarnaast een hoog IQ.

De Nadelen

Doordat je zo gevoelig bent, kun je minder goed omgaan met negatieve impulsen. Doordat je zo gevoelig bent voor stemmingen, kan een negatieve stemming ook snel op jou omslaan. Ook ben je sneller gestressed dan een ander, het risico op een burn out is dus groter. HSP´ers zijn vaak verlegen, waardoor het moeilijk kan zijn een relatie aan te gaan of vrienden te maken.

Wat kan ik er aan doen?

Aan hooggevoeligheid zelf is niets te doen, maar het is wel iets waar je mee om kunt leren gaan. Zorg voor genoeg rustmomenten om alle indrukken te verwerken. Zorg ervoor dat je een hobby hebt waarvan je ontspant, dit kan een sport zijn, maar ook iets creatiefs als bijvoorbeeld schilderen.

Er zijn ook diverse instanties die je kunnen helpen met je hooggevoeligheid, hieronder vind je er een paar:
  • De Praktijk - Alkmaar
  • Instituut Eszenzz - Amsterdam
  • Springlicht - Amsterdam
  • Suus en Co - Utrecht
  • OSC - Utrecht

Ben ik hooggevoelig?

Er zijn diverse tests die uit kunnen wijzen of je hoogsensitief bent of niet. Op www.hooggevoelig.nl staan diverse tests, dit zijn geen erkende tests, maar geven wel een indicatie over jouw mate van hooggevoeligheid.
© 2007 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hooggevoeligheid (HSP): Wat is het?Hooggevoeligheid (HSP): Wat is het?Meer dan gevoelig voor zintuiglijke informatie; veel waarnemen en intens reageren. Aanvoelen van stemmingen en emoties,…
Hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit bij kinderenHooggevoeligheid of hoogsensitiviteit bij kinderenHooggevoeligheid of hoogsensitiviteit bij kinderen maakt vaak dat de kinderen het erg moeilijk hebben. Het woord hoogsen…
Is mijn kind hooggevoelig of heeft het ADHD of ADD?Is mijn kind hooggevoelig of heeft het ADHD of ADD?Soms is het overduidelijk dat het kind hooggevoelig is. Soms is het voor de ouders en begeleiders een groot raadsel wat…
Hooggevoelig kind: emotioneel zeer gevoeligHooggevoelig kind: emotioneel zeer gevoeligEen hooggevoelig kind is emotioneel zeer gevoelig. Een hooggevoelig kind kan stemmingen van anderen aanvoelen, het kind…

ADHD bij volwassenenADHD bij volwassenenADHD : Iedereen kent het beeld van het 8-jarige, veel te drukke, jongetje dat in de klas niet stil kan zitten, en het li…
Emoties en basisemoties - Universele expressieEmoties en basisemoties - Universele expressieEmotie, gevoel, basisemotie. Uit onderzoek over emotie (gezichtsuitdrukkingen en/of mimiek bij emoties) komen zes basise…
Reactie

Marie Dufour, 23-04-2013
Ik moet voor school een bibliografie maken en vraag me af wie dit artikel geschreven heeft. Zou u dat even aan mij willen laten weten? Dankjewel! Reactie infoteur, 10-05-2013
Beste, ik schrijf hier onder mijn pseudoniem: Funkyfish

Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 07-01-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.