Piekeren: wat kun je hier het beste tegen doen?

Piekeren: wat kun je hier het beste tegen doen? Piekeren houdt in dat bepaalde gedachten zich steeds weer opnieuw afspelen in je hoofd en dat je telkens weer op hetzelfde punt uitkomt. Het kan je uren wakker houden ’s nachts en zorgen dat je overdag niet meer kunt functioneren. Piekeren is slecht voor je gezondheid, omdat je lichaam dan te lang in een stresstoestand blijft, waardoor je niet alleen er geestelijk last van kunt hebben, maar ook lichamelijk. Er zijn gelukkig een aantal dingen die je kunt doen om van het piekeren af te komen, bijvoorbeeld afleiding zoeken of je problemen op papier zetten.

Piekeren

Het houdt maar niet op in je hoofd en bepaalde gedachten blijven maar terugkomen en je komt geen stap verder. Piekeren kan je ’s nachts urenlang wakker houden, waardoor je overdag prikkelbaar, vermoeid en slecht gehumeurd kunt zijn. Je zorgen verdwijnen niet en je blijft er over doormalen. Het piekeren zelf kan uiteindelijk weer een reden zijn om te piekeren. Dit gepieker is slecht voor de gezondheid omdat je lichaam denkt dat je in een stresssituatie zit en daar ook zo op reageert. Er komen continu stresshormonen vrij, wat uiteindelijk schadelijk kan zijn voor je lichaam.

Stress

Van veel piekeren krijg je last van stress. Wanneer je een beetje stress hebt, is dat goed om beter te presteren. Het maakt je alert en zorgt ervoor dat je je beter kunt concentreren. Het moet vanzelf weer overgaan als de gebeurtenis voorbij is. Maar wanneer de draaglast groter is geworden dan de draagkracht, is er sprake van te veel stress. Het lichaam blijft voortdurend in paraatheid om in actie komen. Er komen stresshormonen vrij, waardoor je hart sneller gaat kloppen, je spieren zich aanspannen en je ademhaling versnelt. Wanneer dit te lang duurt, kan het leiden tot klachten zoals: depressie, hoofdpijn, rugpijn en buikpijn.

Het piekeren aanpakken

Gelukkig hoeven we niet voortdurend in een stresssituatie te zitten en is er heel wat te doen aan het piekeren. Piekeren lost namelijk niets op. Sommige mensen gaan piekerend naar bed en staan piekerend weer op en voordat zij het in de gaten hebben, zijn ze altijd aan het tobben. Deze chronische piekeraars hopen door het malen dat ze een oplossing kunnen bedenken voor het probleem. Het is beter voor je gezondheid om het piekeren te bestrijden. Hier volgen wat tips tegen piekeren:

Piekertijd

Wanneer je de controle kwijt bent over je gedachten en je bent dagen en nachten achter elkaar bezig met piekeren, las dan een dagelijks piekermoment in. Ga elke dag een half uur piekeren. Neem een tijdstip, bij voorkeur een vast tijdstip en denk je helemaal suf over hoe je het probleem gaat oplossen.

Schrijf het van je af

Als je jezelf meer bewust wilt worden van je hardnekkige gedachten, schrijf ze dan op. Wat je op papier zet hoeft niet meer in je hoofd te zitten. Vaak zie je in door het opschrijven dat de gedachten wat overdreven zijn. Schrijf naast het probleem ook een eventuele oplossing op. Je kunt tijdens het dagelijkse half uurtje piekeren het ook schriftelijk doen. Teken je het liever van je af, dan kan dat natuurlijk ook.

Afleiding zoeken

Het piekeren kan je helemaal in beslag nemen en je kunt je er steeds negatiever door gaan voelen. Het is goed om wat afleiding te zoeken om uit deze negatieve spiraal van gedachten te komen. Dit kun je op verschillende manieren doen, bijvoorbeeld door te wandelen, sporten of een goed boek te lezen. Wanneer je even los bent gekomen van je gedachten, besef je vaak dat je gedachten toch wel wat overdreven waren.

Dingen aanvaarden

Het is gemakkelijk om flink te lopen tobben over waarom iets niet wil lukken. Misschien kun je niet accepteren dat je vriend het heeft uitgemaakt of dat je die droombaan niet hebt gekregen. Het kan heel veel energie kosten om te piekeren over dingen uit het verleden. Het verleden staat vast en dat kun je niet meer veranderen. Het is beter om je energie te steken in iets waar je wel invloed op hebt: de toekomst. Aanvaard wat er is gebeurd en ga verder met je leven.

Bespreek je problemen

Door je probleem voor jezelf te houden, kun je dingen groter maken dan ze zijn. Er is een kans dat je zelf in cirkels blijft zitten en er niet meer uit komt. Het kan heel goed zijn je problemen te bespreken met bijvoorbeeld een goede vriend(in). Door te praten kom je vaak al tot een bepaald inzicht. In sommige gevallen is het raadzaam om de hulp van een psycholoog in te schakelen.

Huilen

Soms kan het helpen om even flink een potje te huilen. Op deze manier kun je voor het gevoel alle narigheid eruit gooien en het kan enorm opluchten. Veel mensen vinden het verlichtend om even een potje uit te huilen op de schouder van een goede vriend(in).

Ontspanningsoefeningen

Door ontspanningsoefeningen to doen, bijvoorbeeld door te mediteren of yoga, kun je het lichaam ontspannen. Als je lichaam ontspannen is, kan je geest ook gemakkelijker ontspannen. Er zijn ook mensen die baat hebben bij ademhalingsoefeningen of ontspannen in bad.

Lees verder

© 2015 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Omgaan met piekerenOmgaan met piekerenWat is piekeren? Lost piekeren problemen op? Is er een verschil tussen piekeren en nadenken over een probleem? Wat is he…
Slapeloze nachten door piekeren: waarom ’s nachts piekeren?Het lijkt erop dat vooral veel vrouwen in de nacht piekeren. Al die zaken die overdag de revue hebben gepasseerd, de fru…
De vicieuze cirkel van het piekerenDe vicieuze cirkel van het piekerenJe zorgen maken kan omslaan in eindeloos piekeren. Dan ben je bezig je leven negatief te veranderen. Wat weet men nu ove…
Wat is piekeren?Wat is piekeren?Hoewel het heel vervelend kan zijn, piekeren doet iedereen op zijn tijd. Piekeren is normaal, maar het piekeren kan ook…

Groen is rustgevend en veiligGroen is rustgevend en veiligDe kleur groen, en alle bijbehorende kleurschakeringen, is een kleur die rustgevend is en een gevoel van balans geeft. H…
Georganiseerde chaosGeorganiseerde chaosChaos levert veel mensen stress op en hoewel er ook mensen zijn die drijven op chaos, maakt het de meeste mensen “wazig”…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Johnhain, Pixabay
  • www.leontien.nl/artikel/1013/leontiennl/fit_en_bewegen
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 06-08-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.