Georganiseerde chaos

Georganiseerde chaos Chaos levert veel mensen stress op en hoewel er ook mensen zijn die drijven op chaos, maakt het de meeste mensen “wazig” in het hoofd. Men weet het niet meer, is het overzicht kwijt en soms sluiten de hersenen bij mensen volledig af. Anders is het als het om georganiseerde chaos gaat, althans voor een bepaalde groep mensen. Hoe werkt het bij de man of vrouw die goed functioneert bij georganiseerde chaos en moet je er wat aan doen?

Structuur of chaos?

Georganiseerde chaos is ook voor veel mensen niet te doen, want slechts een vaste structuur – in meer of mindere mate – houdt hen op de been. De meeste mensen zitten zo in elkaar dat ze enige vorm van structuur nodig hebben om ze te laten functioneren. Daarmee niet gezegd dat georganiseerde chaos zonder structuur is, het is immers niet voor niets "georganiseerde" chaos. Bij een vaste structuur "volgens het huishoudboekje" ontstaat er een vorm van routine die hen dat laat doen, waar ze goed in zijn. Men hoeft zich vervolgens niet met andere zaken bezig hoeven te houden.
Dat maakt ook dat bijvoorbeeld bij de zelfstandig ondernemer die ook de dingen moet doen waar hij/zij niet goed in is, het alleen maar stress oplevert en relatief veel tijd kost (de structuur laat het hen doen, maar zal de productiviteit niet verhogen). Als je je kunt concentreren op dat waar je goed in bent, werkt het prettiger en kom je tot meer. Daar hoort bij de meeste mensen toch wel enige vorm van "huishoudboekje"-structuur bij kijken.

Anders ligt het bij de mensen die bijvoorbeeld in de creatieve hoek zitten. Zij willen creëren en daar heb je ruimte voor nodig. Als je gehinderd wordt door lijstjes die binnen deze structuren vallen, dan ontneemt dat je van een stuk creativiteit. Je hersenen moeten zich immers met zaken bezig houden waar je niets mee hebt (lijstjes, dingen die je moet doen), maar wat je wel voor een deel aan energie “opgebruikt”.

Mensen in de creatieve hoek worden gekscherend wel eens weggezet met een beeld van de in een hangmat hangende man of vrouw die diep aan het peinzen is. Nou is die hangmat geen must om creatief te kunnen zijn, maar het geeft wel een beeld van de man of vrouw die ruimte nodig heeft. Dat dit dan heel letterlijk wordt uitgebeeld, is misschien een tekortkoming van degene die het beeld gecreëerd heeft, maar de insteek is goed.

Bron: Wokandapix, PixabayBron: Wokandapix, Pixabay

Wanneer georganiseerde chaos?

Georganiseerde chaos is weer iets anders, dan oogt de boel de boel en zonder enige structuur. De praktijk is echter anders. Waar het om gaat is dat je enerzijds weet waar wat zich bevindt, ook al zijn het geen net genummerde stapels. Anderzijds is het een opzet die past bij de persoon en vaak praat je dan ook over bijvoorbeeld met een opdracht tegen een deadline aanwerken, onbewust … maar toch ook weer niet. Men heeft vaak de druk nodig om te presteren. Maar ook alle spullen op het laatste moment bij elkaar zoeken. Je weet immers waar alles ligt en dus is er niets aan de hand. Of enkele dingen doen die je moet doen, die worden meer op gevoel ingedeeld. Even geen creativiteit … dan maar een klus. Zo kan het ook … en laat deze mensen nu vaak erg gemakkelijk leven.

Georganiseerde chaos is voor de persoon in kwestie, want die vindt daar ook wel weer zijn/haar structuur in, goed te doen. Voor de mensen daaromheen wordt het een stuk lastiger, want zie maar eens wijs te worden uit deze structuur. Je kunt ook niets verleggen, want dan vindt je iets echt niet meer terug. Temeer men vaak in het hoofd ook op dezelfde manier met georganiseerde chaos leeft.

Goed of fout?

Je kunt eigenlijk niet spreken of het goed of fout is. Het is wat het is en past bij de persoon waar het om gaat. Wie is die ander die zegt dat iets niet goed is, terwijl de persoon in kwestie er prima mee leeft.
Je kunt je hooguit afvragen of het handig is als deze persoon bijvoorbeeld nauw samenwerkt. Als collega’s of een partner in de georganiseerde chaos hun weg niet meer weten te vinden, gaat het mogelijk een stap te ver.

Aanpassen

Dan volgt vervolgens de onvermijdelijke vraag in hoeverre iemand zich dan maar aan moet passen. Waar het om gaat is of dit echt nodig is. Wie zich senang voelt bij georganiseerde chaos, zal immers nooit een erg gestructureerd leven leiden. Dit is teveel harnas of je perkt jezelf teveel in door je aan te passen naar “de maatstaven”.

Georganiseerde chaos moet je mogelijk maar georganiseerd chaos laten en hooguit labels hangen om het voor andere inzichtelijk te houden. Een beetje opschuiven van de man of vrouw die niet binnen strakke structuren kan functioneren, kan natuurlijk wel. Waar het om gaat is dat men zich niet direct binnen heftige structuren opgesloten voelt.

Tot slot

Water bij de wijn, daar gaat het in feite om. Georganiseerde chaos is voor de persoon in kwestie bijna nooit een probleem, maar wel voor de omgeving. Als dit belangrijk is in werk en/of privé, dan is het raadzaam er wel wat mee te doen.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Heb jij te veel spullen? Heb jij last van rommel?Heb jij te veel spullen? Heb jij last van rommel?Het grote voordeel van opruimen en spullen weg doen is dat het je rust geeft. Rommel in huis of rommel op kantoor zorgt…
De Culturele Revolutie in China (1966-1976)De Culturele Revolutie in China was een politiek die totaal rampzalig was voor het land, maar die toch voor een groot de…
Het existentialisme in 'Het behouden huis' van W.F. HermansHet existentialisme in 'Het behouden huis' van W.F. HermansWeinig verhalen zullen vreemdere indruk achterlaten dan 'Het behouden huis' van Willem Frederik Hermans, die met deze no…
Anarchisme geschiedenis en definitieAnarchisme geschiedenis en definitieHet is misschien wel het meest misbruikte woord van de geschiedenis: Anarchisme. Er wordt vaak chaos en wanorde mee aang…

Piekeren: wat kun je hier het beste tegen doen?Piekeren: wat kun je hier het beste tegen doen?Piekeren houdt in dat bepaalde gedachten zich steeds weer opnieuw afspelen in je hoofd en dat je telkens weer op hetzelf…
Op de positieve psychologie gebaseerd initiatievenDe positieve psychologie kwam in de belangstelling toen Martin Seligman in 1998 voorzitter werd van de American Psycholo…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.