Tevredenheid is een kostbaar gevoel dat mensen koesteren

Tevredenheid is een kostbaar gevoel dat mensen koesteren Tevredenheid is een kostbaar gevoel en misschien zijn we ons daar te weinig van bewust. Veel mensen zijn ontevreden in het dagelijks leven. Men ervaart een tekort aan aandacht, heeft geen leuke baan, te weinig financiële middelen, te zware belasting. Voor veel mensen is het gras aan de overkant groener dan bij henzelf. Belangrijk is het om bij je jezelf te blijven en te bedenken wat je nu precies nodig hebt om tevreden te zijn. Gevoelens van tevredenheid geven rust en we mogen positieve gevoelens koesteren. Wat vaker stil staan bij je gevoel van tevredenheid is goed voor ieder mens.

Tevredenheid is een gevoel

Tevredenheid is een algemeen gevoel van welzijn. Natuurlijk kunnen en willen we niet de gehele dag bezig zijn met onze gevoelens. Maar regelmatig aan onszelf de vraag stellen of we tevreden zijn met ons leven is belangrijk. Je kunt je dan innerlijk voldaan voelen op zo'n moment. Bij sommige mensen lijkt het alsof dit gevoel ontbreekt. Dat wil niet zeggen dat ze deze gevoelens niet hebben maar ze zijn niet in staat om ze bij zichzelf te herkennen. Het is mogelijk om dit te veranderen en méér oog te hebben voor je eigen tevredenheid en dankbaarheid.

Wat zijn basisvoorwaarden voor mensen om tevreden te kunnen zijn?

Een aantal basisvoorwaarden om tevreden te zijn kunnen we benoemen zoals:
 • Vrijheid
 • Veiligheid
 • Een doel hebben in je leven
 • Over de middelen beschikken om je doel te bereiken
 • De mens is een sociaal wezen
 • Gevoel waardevol te zijn
 • Accepteer jezelf zoals je bent
 • Geniet van het moment.

Vrijheid

Mensen die niet in vrijheid kunnen leven missen een van de belangrijkste voorwaarden om tevreden te kunnen zijn. Dit geldt niet alleen in grote zaken zoals belemmering van vrijheid in oorlog maar ook van beklemming in een relatie of in een werksituatie. Ook kan de werkdruk te hoog zijn waardoor mensen zich niet vrij voelen in de uitvoering van hun werk. Het is belangrijk om bij jezelf na te gaan of je voldoende vrijheid voelt of dat je hier mogelijk wat in kunt veranderen.

Veiligheid

Gevoelens van veiligheid zijn nodig om tevredenheid te ervaren. Veilig wonen en je veilig over straat kunnen begeven zijn basisvoorwaarden. Ook de mensen met wie je omgaat moeten je een veilig gevoel geven. Als je bijvoorbeeld het gevoel hebt dat er over je geroddeld wordt dan voel je jezelf niet meer veilig.

Een doel hebben

Voor ieder mens is het belangrijk om één of meerdere doelen te hebben. Dat kunnen kleine dingen zijn zoals: wat ga ik vandaag doen? Of wat wil ik in het leven bereiken? Ook deze doelstelling zal in kleine plakjes gesneden moeten worden en iedere keer als er een stukje van de doelstelling gehaald wordt ervaar je een gevoel van tevredenheid. Denk hierbij maar eens aan mensen die in gewicht willen afvallen. Er is een doel gesteld maar wekelijks kan men een tevreden gevoel krijgen als de doelstelling is gehaald. Het is belangrijk om voor jezelf na te gaan welke doelen jij in je leven wilt bereiken.

Middelen beschikken om je doel te bereiken

Het is belangrijk dat mensen over de middelen beschikken om hun doel te bereiken. Maar meestal is er méér mogelijk dan je denkt. Van belang is om goed te weten wat je eigen mogelijkheden zijn met de beschikbare middelen. Daarnaast kun je kijken of er mogelijkheden gevonden kunnen worden om je middelen kunt verruimen.

De mens is een sociaal wezen

In de maatschappij anno 2020 vergeten we wel eens dat we geboren zijn als sociale wezens. Het is mogelijk om als individu veel te bereiken. Om echter tevredenheid te kunnen voelen is het noodzakelijk dat gevoelens gedeeld kunnen worden. Gevoel van verbondenheid is noodzakelijk. We willen dat mensen om ons geven. We voelen behoefte aan waardering. We willen bevestiging krijgen dat we op de goede weg zijn. Kinderen leren al vroeg om bevestiging te vragen en als we dit voldoende geven dan groeien ze op tot evenwichtige mensen.

Accepteer jezelf zoals je bent

Veel mensen willen méér of andere eigenschappen dan ze bezitten. In sommige dingen zijn we goed en in andere dingen zijn we minder goed. Natuurlijk is het streven erop gericht om onze talenten te gebruiken maar we zullen ook kanten van onszelf dienen te respecteren waar we niet goed in zijn. Zo zijn sommige mensen zijn goed met hun handen en andere mensen zijn bijvoorbeeld echte regelaars. Probeer maar niet om jezelf constant te veranderen, het is niet nodig en het verwijdert je van het tevreden gevoel wat je over jezelf mag hebben.

Geniet van het moment

Eigenlijk zouden we allemaal iets moeten hebben wat ons regelmatig herinnert aan de gedachte om te genieten van het moment. Er zijn zoveel kleine maar bijzondere momenten in ons leven die een gevoel van tevredenheid geven dat het jammer is als we daar niet veel meer expliciet bij stil staan. Dit is voor ieder mens anders. Het kan liggen in een bijzondere ontmoeting of zo maar samen aan tafel zitten met je gezin. Op een terrasje zitten en genieten van de mensen die voorbij komen. Een mooie zonsondergang bewust meemaken. Een vriendelijk woord van een voorbijganger. Een wandeling langs het strand en het voelen van de wind. Dit zijn allemaal dingen die ons tevreden maken als we ons bewust zijn van waar we mee bezig zijn.

Gevoel hebben waardevol te zijn

Vaak staan mensen niet stil bij de gedachte dat ze waardevol zijn. Vooral ouderen zijn niet opgegroeid met het idee dat ze waardevol zijn en dat kan een gevoel geven van onderwaardering. Toch zijn we allemaal een geliefd persoon voor onze omgeving. Zowel in de huiselijke situatie en binnen familie en vriendenkring worden we als waardevol gezien. Het wordt alleen niet vaak genoeg gezegd. Ook is het voor mensen in de werksituatie van groot belang dat ze het gevoel hebben waardevol te zijn.

Gezondheid

Bij het begrip tevredenheid moeten we apart aandacht schenken aan gezondheid. Deze speelt een belangrijke rol bij onze gevoelens van tevredenheid. Zieke mensen zijn beslist niet allemaal ontevreden. Bij langdurige ziekte of ouderdom ontstaat er wel een proces wat lange tijd in beslag zal nemen. Als er aanvaarding is dan komt ook de tevredenheid over wat er wel mogelijk is. Vaak is men in staat om een deel van wat aan gezondheid werd ingeleverd op een andere manier te compenseren.

Bedrijven zoeken naar klanttevredenheid

Bedrijven zoeken naar de wijze waarop klanten tevreden gesteld kunnen worden. Dit is een manier van denken die gericht is op wat de klant wil aantreffen. Vanzelfsprekend wil de klant een goed product en een vriendelijke benadering. Maar vooral vertrouwen speelt een grotere rol dan we vaak denken. Dit heeft weer te maken met de gevoelens van veiligheid en daar kunnen bedrijven nog wel wat meer aandacht aan schenken.

Vermijd negativiteit

We kennen allemaal mensen in onze omgeving die uitblinken in negativiteit. Het lijkt erop dat ze weinig positieve ervaringen hebben. Toch hoeft dit objectief gezien helemaal niet het geval te zijn, alleen deze mensen voelen zich niet tevreden en uiten zich meestal alleen over negatieve zaken. Omgaan met mensen die negatief zijn is moeilijk en brengt ons weinig positiefs. Men kan proberen om het negatieve wat om te buigen door steeds weer positieve zaken te benoemen maar dit wordt niet altijd begrepen. Soms kan het verstandig zijn om dan maar niet teveel in discussie te gaan.
© 2014 - 2024 Celientje1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dankbaarheid, een weldaad voor onze gezondheid!Dankbaarheid, een weldaad voor onze gezondheid!Gedachtenloos trekken de dagen aan je voorbij. Voor onze gezondheid en algehele gesteldheid, is het van groot belang om…
Tips om gelukkiger te wordenTips om gelukkiger te wordenBijna iedereen ervaart het gevoel wel eens gelukkig te zijn. Net zoals allerlei andere emoties zoals boosheid of verdrie…
De kwaliteit van onze gezondheidszorgmijn kijk opDe kwaliteit van onze gezondheidszorgDe Nederlandse gezondheidszorg staat voor grote uitdagingen, denk alleen maar aan de invoering van de WMO. Steeds vaker…
Hoe kun je gelukkiger worden?Hoe kun je gelukkiger worden?Meestal weet je wel of je gelukkig bent of niet. Of je weet dat je het misschien wel helemaal niet zo slecht hebt, maar…

Kunnen we de eerste indruk beïnvloeden?Kunnen we de eerste indruk beïnvloeden?Hoe werkt dat nou: je ontmoet iemand voor het eerst en onmiddellijk heb je bij die persoon een bepaald gevoel. De eerste…
Ontstaan van gedragDe oorzaak van een gedrag dat we vertonen zit vooreerst in de behoeften die we hebben en willen bevredigen. Maslow toond…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
 • Sochicken.nl simpele tips voor meer tevredenheid
 • Zuiver een vindtocht naar geluk door Marcel lendi ISBN 978-1-446-7020-0
Celientje1 (252 artikelen)
Laatste update: 08-02-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.