Interapy: online therapie
Steeds meer mensen volgen online therapie in plaats van face to face therapie. Interapy BV biedt online hulp aan mensen met psychische problemen. Onder andere voor psychische klachten als angst, depressiviteit, trauma, boulimia en rouwverwerking kun je terecht bij Interapy. Hoe ziet dat er uit: online therapie bij Interapy? Werkt het net zo goed als een face to face behandeling? En wat zijn de kosten?
Interapy: de behandeling
Wanneer je een behandeling aangaat via Interapy zie je in feite nooit iemand in het echt. Al het contact vindt plaats via de computer en via de telefoon. De meeste personen melden zich aan via internet. Interapy werkt aan de hand van protocollen. Het verloop van elke behandeling staat vast. De meeste behandelingen zijn gebaseerd op cognitieve gedragstherapie. Deze therapeutische benadering tracht psychische problemen op te lossen door aandacht te besteden aan de invloed van gedachten en gevoelens op gedrag. Tijdens Interapy zal het er vooral op neer komen dat de therapeut de cliënt opdrachten geeft, welke de cliënt inzicht geeft over eigen gevoelens, gedachten, gedragingen en de gevolgen daar van. Deze opdrachten zullen bestaan uit schrijf- en doe opdrachten.
Het contact tussen cliënt en behandelaar laat zich het beste omschrijven als emailcontact. Cliënt en behandelaar zijn niet tegelijkertijd online en reageren niet onmiddellijk op elkaar. Er is dus geen sprake van een chatten, waarbij personen onmiddellijk op elkaar reageren. Dit geeft zowel de cliënt als behandelaar tijd om na te denken over wat op te schrijven. Het contact is echter niet vrijblijvend, tussen beide personen worden afspraken gemaakt over wanneer er op elkaar gereageerd wordt. Gemiddeld genomen is er twee keer in de week een contactmoment. Doordat er zo vaak een contactmoment plaatsvindt is de gemiddelde duur van de gehele therapie korter dan wanneer er sprake is van een face to face behandeling. Gemiddeld duurt een behandeling tussen de 8 en 22 weken, afhankelijk van de ernst van de problematiek.
Werkt het?
Interapy werkt samen met de Universiteit van Amsterdam. Alle behandelingen die Interapy aanbiedt zijn evidend-based, wat wil zeggen dat de behandelingen wetenschappelijk effectief zijn bewezen. Een behandeling volgen via Interapy werkt dus. Uit onderzoek blijkt dat mensen ook nog eens sneller af zijn van hun klachten in vergelijking met een face-to-face behandeling. Interapy controleert de werkzaamheid van de therapie door cliënten op verschillende momenten vragenlijsten in te laten vullen over hun gevoelens, gedachten, stemmingen en algeheel functioneren. Door deze vragenlijsten van de verschillende momenten (aan het begin, tijdens en aan het einde van de therapie) met elkaar te vergelijken, kan men zien of er een afname van klachten is.
Hoeveel kost Interapy?
Therapie via internet blijkt werkzaam, waardoor het grotendeels vergoed wordt door de zorgverzekering. Wel kan het zo zijn dat er bijvoorbeeld beroep wordt gedaan op het eigen risico. Om er achter te komen wat Interapy gaat kosten, kan je het beste van te voren contact opnemen met je eigen zorgverzekering. Laat je dan ook goed informeren over de hoeveelheid behandelingen die je mag volgen en een eventueel eigen bijdrage. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.
Wat je je moet realiseren
Therapie via internet creëert een afstand tussen de behandelende persoon en de cliënt. Deze afstand zorgt er vaak voor dat cliënten meer van hun gevoelens bloot durven te leggen. In het echt kunnen sommige onderwerpen te schaamtevol voor een persoon zijn om te bespreken. Zo durven via internet meer mensen aan te geven dat ze last hebben van suïcidegedachten, dan dat mensen dat in het echt aangeven. Je bent echter wel nog steeds in gesprek met een echt persoon en een therapeut is verplicht om hulp in te schakelen wanneer een cliënt een gevaar voor zichzelf of anderen vormt. De therapeut kan in zo een geval bijvoorbeeld de huisarts inschakelen en dan wordt de therapie al een stuk minder afstandelijk.
Daarnaast bevindt al het contact via internet plaats. En hoewel de site goed beveiligd is bestaat er altijd een risico op het lekken van privacygevoelige informatie door bijvoorbeeld het hacken van de site.