Koopverslaving, wat is het en hoe kom je er vanaf?

Koopverslaving, wat is het en hoe kom je er vanaf? Het begint met het jezelf realiseren dat je een koopverslaving hebt én dat je er vanaf wilt. Het klinkt misschien vreemd, maar als je een zeer ruime beurs hebt en je hebt een “tekort” wat je opvult met veel kopen, kan het zomaar zijn dat je er in eerste instantie niet vanaf wilt. Waarom zou je immers? Dat is natuurlijk je kop in het zand steken, maar het probleem wordt nog groter als je beurs al je aankopen niet toelaat en/of je wilt er simpelweg vanaf.

Wanneer ben je koopverslaafd?

Dat je af en toe winkelen leuk vindt en met een en ander thuiskomt, is prima. Dat maakt je nog niet koopverslaafd. Zeker als het spullen zijn die je reëel gezien ook nodig hebt. Op het moment dat het gaat draaien om die aankopen en hetgeen je gekocht hebt, van ondergeschikt belang is, dan hebben we het over iets anders. Dan heb je mogelijk het probleem van koopverslaafd te zijn, we noemen dit officieel oniomanie. Zo’n 2 procent van de Nederlandse bevolking heeft in meer of mindere mate een koopverslaving.

Je bent gefocust op het doen van aankopen en wát je koopt is van ondergeschikt belang en gebruik je mogelijk helemaal niet. Dat je er geen geld voor hebt, is niet relevant op het moment dat je met je aankopen bezig bent. Het geldt zowel voor aankopen in de fysieke winkel als ook online aankopen.
Bij iedere verslaving gaat het om wat het met je doet, ook al is dat maar een kort moment. Bij een koopverslaving bouwt de spanning zich op en je kunt de impulsen om iets te kopen, niet meer weerstaan. Als je eenmaal iets koopt, krijg je die zo gewilde kick. Het compulsieve kopen blijft gewoon doorgaan, ook als je geen geld hebt voor al die aankopen.

Schuldgevoel

Na de aankoop ontstaat niet zelden een schuldgevoel en hoewel je dit iedere keer opnieuw weer weet, helpt het je niet om dat aankoopmoment te weerstaan. En toch is de kans groot dat je in ieder geval een moment een schuldgevoel hebt.

Kenmerken

  • je niet kunnen verzetten tegen de drang iets te moeten kopen.
  • Een heerlijk gevoel zodra je een aankoop gedaan hebt.
  • Een oplopende spanning naar het moment van de aankoop.
  • Aankopen worden voor naaste vaak verstopt en/of je liegt er over (dat je iets bijvoorbeeld al langer hebt).
  • Vaak worden de aankopen, naarmate je er langer last van hebt, duurder.

Geconstateerd en dan er vanaf willen

De gevolgen van een koopverslaving kunnen enorm uit de hand lopen, dus op het moment dat je je er van bewust bent, is het goed te handelen. Immers, je realiseert je dat je financiën behoorlijk het putje in gaan, maar je kunt ook in een isolement terecht komen en je gaat jezelf als negatief betitelen, want je bedenkt je dat al die aankopen inderdaad zinloos zijn.

Oorzaken kunnen uiteenlopend zijn

De eerdergenoemde “troost” aankopen, zie je relatief veel. Je wilt je beter gaan voelen door die aankopen, maar geeft maar heel kort dat gewenste gevoel. Daarnaast het je de “impulsieve” koper. Deze man of vrouw kan al die verleidingen – waar de winkels mee vol staan – niet weerstaan. Verder heb je de “fanatieke” koper en deze man of vrouw koop meestal heel bewust, maar dan wel alles in grote aantallen. Aantallen die eigenlijk helemaal niet meer relevant zijn. Tenslotte heb je nog de combinatie van deze eerder genoemde verslavingsvormen.

Er kunnen allerlei redenen aan ten grondslag liggen waarom je koopverslaafd wordt. Niet zelden ligt er echter een depressie, al dan niet in lichte vorm, aan ten grondslag. Het gaat gepaard met een laag zelfbeeld en dat moet weer gecompenseerd worden. Met de consumptiemarkt zoals wij deze kennen, wordt het de mensen met een lichte gevoeligheid wel erg gemakkelijk gemaakt.
Verder zijn de andere manieren van met geld omgaan, zoals het gemak van geld lenen, creditcards, maar ook de gewone betaalpas moeilijk voor sommige mensen. Geen fysiek geld in de hand hebben, in combinatie met de huidige consumptiemaatschappij, maakt het erg gemakkelijk en zo kan een verslaving in de hand gewerkt worden.

Bron: PublicDomainPictures, PixabayBron: PublicDomainPictures, Pixabay

Kom van je verslaving af en los het financieel op

Het gaat vaak samen, maar begint niet zelden met al het plastic geld doorknippen. Geen pasjes meer, alleen fysiek geld. Maar je budget kennen, lost het probleem nog niet op, het zorgt er wel voor dat je weet hoeveel geld je hebt en dus maak je het inzichtelijk.
Dat kan je zonder oplossing van je verslaving wel depressief maken, je ziet immers hoe weinig geld je hebt voor al die dingen die je graag wilt kopen.

Begin met het gesprek aan te gaan met een professional (en er zijn speciale afkickcursussen voor koopverslaafden) en daarnaast maak je het kenbaar in je directe omgeving. Als je al gaat winkelen, neem dan iemand mee die “nee” kan en mag zeggen … én waar je naar luistert. Ga bovendien niet winkelen als je je down voelt. Alles wat je online binnen krijgt direct deleten. Geen nieuwsbrieven of koopjes ontvangen in de je mail en bedenk bij iedere aankoop of je het echt nodig hebt of overleg zonodig met iemand.

Tot slot

Sommige mensen zullen lacherig doen over een koopverslaving, maar een koopverslaving kan op allerlei vlakken aardig uit de hand lopen. Dat wil zeggen dat het zeker zinvol is om een koopverslaving serieus te nemen.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Koopverslaving, winkelen zorgt voor slachtoffersKoopverslaving, winkelen zorgt voor slachtoffersVele echtgenoten in Nederland zullen roepen dat alle vrouwen last hebben van een koopverslaving. Dat een groot deel van…
Koopverslaving, geld weg spullen teveelKoopverslaving, geld weg spullen teveelAltijd het gevoel dat je geld gewoon verdwijnt, terwijl je huis steeds voller komt te staan met spullen? Heeft je partne…
Shopaholic, jij?Misschien herken je jezelf erin. Je bent vaak bij winkels in de buurt te vinden, vaak ook met tassen in je handen. Je he…
Koopverslaving: Compulsief Winkelen is geen PretjeDe officiële term voor koopverslaving is oniomanie. Dat klinkt als iets heel zwaars, terwijl compulsief of obsessief kop…

“Pluk de dag” … werkt het echt?“Pluk de dag” … werkt het echt?Je hoort het vaak “pluk de dag” en dat is eigenlijk niet meer of minder dan in het NU leven en NU genieten van het momen…
Interapy: online therapieInterapy: online therapieSteeds meer mensen volgen online therapie in plaats van face to face therapie. Interapy BV biedt online hulp aan mensen…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.