Angst voor succes en verandering

Angst voor succes en verandering Angst voor succes komt vaker voor dan je wel zou denken. Hardwerkende werknemers krijgen plots de promotie waar ze al die jaren naar toe hebben gewerkt maar deze plotse verandering kan iemand volledig doen blokkeren. De opleiding slaat niet aan en het evenwicht binnen het nieuwe takenpakket is ver zoek. De nieuwe verantwoordelijkheden en verwachtingen zorgen voor een verhoogd stressgehalte waardoor paniekaanvallen en isolatie een voorbode zullen zijn van een burn-out.

Waar komt deze angst vandaan?

Angst voor succes wordt fundamenteel gezien als angst voor verandering. Mensen proberen in hun eigen toekomst te kijken maar slagen er niet in het gevoel te creëren dat ze deze ook zullen beheersen. Deze angst kan net zoals alle andere vormen van angst toenemen en groeien tot dat deze zodanige proporties gaat aannemen dat ze een gevoel geven van machteloosheid en verlamming. Om een gezond leven te kunnen leiden is het essentieel om te groeien en te evolueren als mens. Het enige dat hetzelfde blijft is het feit dat alles verandert. Om deze angst aanvallen te voorkomen is het op korte termijn ook aangewezen om zo weinig mogelijk veranderingen door te voeren.

Angst voor succes is een voorbeeld van de mercuriale kracht van verandering. Deze is zeer krachtig, destabiliserend en kan een invloed hebben op elk aspect van je huidige leven. Denk maar aan mensen die astronomische geldsommen winnen met de loterij. Na enkele jaren zijn ze blut en moeten ze in therapie als voor alcohol- en drugsmisbruik en wensen ze dat ze die loterij nooit hadden gewonnen.

Als we niet voldoende voorbereid zijn en inzicht hebben op hoe die verandering ons leven zal beïnvloeden is er kans op verlies van elk perspectief en er angst worden ontwikkeld. Succes kan ons leven ook heel snel transformeren in iets waar we volkomen vertrouwd mee zijn tot iets wat totaal onbekend is. In feite kan succes ons zodanig onherkenbaar maken voor anderen die minder snel zijn veranderd.

In dit proces kunnen we een angst creëren voor specifieke zaken zoals het verliezen van een vriend of familielid, of het achterlaten van oude leefgewoontes. We gaan ook buitensporige aandacht geven aan nieuwe tegenstanders of uitdagingen waardoor we nog verder worden gedestabiliseerd.

Angst voor succes toont aan dat iedereen eigenlijk zeer ambivalent is als het aankomt op verandering. We aanvaarden de verandering zolang we controle hebben op de mate waarin het ons leven zal beïnvloeden. Als dit het geval is staan we wel opeens open voor veranderingen.

Soms kan de angst voor succes ook afkomstig zijn van het gevoel dat we een succesvol punt hebben bereikt waar we echter niet weten wat te doen en waar we dus volledig incompetent zullen zijn. Of erger nog, mensen zullen zodanig hoge verwachtingen scheppen dat we niet weten hoe hieraan tegemoet te komen. Deze gevoelens zorgen ervoor dat dit succes geassocieerd zal worden met ongeluk en angst.

Het hoeft niet altijd zo te gaan. Het is gezond om in zekere mate angst te hebben voor succes. Zo is het ook belangrijk om hulpmiddelen in te roepen die je helpen omgaan met deze angst zodat we onze talenten het best kunnen uiten bij het volbrengen van je nieuwe taak.

Hoe omgaan met angst voor succes?

Focus op elk moment

Het is belangrijk om te visualiseren wat je wilt bereiken binnen drie maanden, binnen een jaar en binnen vijf jaar, maar het is net zo belangrijk om te focussen op wat je nu kunt doen. Vergelijk dit met het beklimmen van een berg. Ga je je focussen op het bereiken van de top of op de gevaren op weg naar deze top en waar je je voeten plaatst? Hopelijk op het laatste want als je niet focust op het huidige moment zal je nooit je doel kunnen bereiken.

Behoudt controle over je taken

Succes creëert vaak nieuwe omgevingen en vraagt ons op andere manieren te denken en handelen. Dit is oké en maakt nu eenmaal deel uit van onze groei en ontwikkeling. Als iets volledig onbekend is en je hebt het moeilijk om de noodzakelijk stappen te volgen zal het misschien meer controle en motivatie geven als je deze basisstappen nog eens onderverdeeld in kleinere stappen. De meeste succesvolle mensen die gedijen in een nieuwe omgeving hebben een bepaalde gedrag dat hen onderscheidt van anderen. Ze hebben geleerd om zelfs de meest kleine verantwoordelijkheden om te zetten in taken. Dit zijn eenvoudig weg stappen die moeten worden ondernomen om te vorderen in die taak en deze tot een goed einde te brengen. Vooruitgaan en beseffen dat deze stappen echt wel helpen is voldoende om controle te krijgen over je taken.

Spendeer tijd aan nieuwe zaken

Een marketing principe zegt: Hoe meer we iets nieuw zien en hoe meer we ermee omgaan, hoe vertrouwder het wordt en hoe meer positieve gevoelens we daar omtrent krijgen. Succes leidt ons vaak naar onbekende terreinen vol met nieuwe mensen, nieuwe plaatsen en nieuwe dingen. Spendeer zoveel mogelijk tijd aan deze zaken, vooral als het volledig onbekend terrein is. Hoe meer tijd en aandacht je besteed, hoe vertrouwder je zult worden en hoe beter je je in de nieuwe situatie zult voelen.

Leer uit je fouten

Falen is een integrale ervaring die gepaard gaat met groeien. Probeer hiervan te leren en loop er niet van weg. Omarm mislukkingen en zie het als leer opportuniteiten. Ironisch genoeg creëert succes grote kansen op mislukking. Hogerop geraken gebeurt nooit zonder slag of stoot en vaak is een mislukking onvermijdelijk. Dit is heel normaal en zeker oké, zolang je er maar uit leert.

Veranderingen gebeuren altijd

Zelfs zonder concrete acties zullen er veranderingen voorvallen. Dit is overigens een zeer belangrijke wet van de thermodynamica namelijk de entropie. Niemand zal voor een heel lange periode op hetzelfde punt blijven staan. Er zal altijd wel iets tussen komen waardoor alles verandert. We hebben allemaal de macht om deze veranderingen te herkennen en dat we in staat zijn om hier actief mee om te gaan. De keuze is aan jou.

Wees eerlijk met jezelf

Verandering, groei en het omhelzen van succes is een zware opdracht en kan een grote invloed hebben op een persoon. Daarnaast kan het ook grote offers vereisen. Een van de beste manieren om de angst voor succes te minimaliseren is door het opmaken van de balans van wat je wilt doen met je leven. Wanneer we de dingen waar we ons het meest verbonden toe voelen nastreven zal de angst minimaal blijven. Dit is belangrijk omdat we weten dat al die opofferingen die we maken toch in functie is van een belangrijk reden die centraal staat in onze zelfontwikkeling en persoonlijk groei.
© 2014 - 2024 Robin990, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vastdenken en onze weerstand - Berthold GunsterVastdenken en onze weerstand - Berthold GunsterVoor de een is het glas half leeg en voor de ander is het halfvol. Het verschil zit hem in het denken over het glas en d…
Bang voor veranderingenBang voor veranderingenDoor dingen te veranderen in je leven, geef je jezelf de gelegenheid om je te ontwikkelen en te ontplooien. Nieuwe ervar…
Omgaan met grote en belangrijke veranderingen in je levenOmgaan met grote en belangrijke veranderingen in je levenMoe van alle illusies? Ben je toe aan een grote beslissing in je leven? Weet je dat je toe bent aan verandering? Aan een…
Het voorkomen van een burn-outHet voorkomen van een burn-outEen burn-out is gemakkelijk te voorkomen, er zijn vaak maar een aantal zaken nodig om er voor te zorgen dat je niet uitg…

Waarom we te veel beloven, en hoe we daarmee kunnen stoppenWaarom we te veel beloven, en hoe we daarmee kunnen stoppenTeveel beloven, te makkelijk 'ja' zeggen , toezeggingen doen waar je later spijt van hebt: veel mensen hebben hier last…
In iemands allergie zittenIn iemands allergie zittenWe horen het steeds vaker “hij of zij zit in mijn allergie” en het enige wat je dan ziet is dat iemand boos of getergd i…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • http://www.opencircles.nl/blog/angst-voor-succes
  • http://www.jasperjobse.nl/persoonlijke-ontwikkeling/angst-voor-succes/
  • http://www.robertvanderwolk.nl/angst-voor-succes/
Robin990 (260 artikelen)
Laatste update: 28-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.