Bang voor veranderingen
Door dingen te veranderen in je leven, geef je jezelf de gelegenheid om je te ontwikkelen en te ontplooien. Nieuwe ervaringen zijn waardevol: ze verhogen je zelfvertrouwen en je kunt door veranderingen aan te brengen in je leven een kant op gaan die je voor ogen hebt. Wanneer je doet wat je echt wil, zal je je een stuk gelukkiger voelen dan wanneer je dingen doet uit gewoonte of omdat het nu eenmaal is zoals het is. Maar als veranderingen je gelukkiger maken, waarom zijn de meeste mensen dan zo angstig wanneer dingen anders dreigen te worden?
Mensen zijn gewoontedieren
Het zit in de aard van de mens om te willen behouden wat men heeft. We zijn erg gehecht aan zekerheid en alles wat dat in de war zou kunnen schoppen, boezemt ons angst in. We zijn geneigd om te blijven bij wat voor ons bekend is. Wanneer er zich een nieuwe situatie voordoet, roept dit gevoelens van angst en onzekerheid op. Zelfs wanneer we zelf bewust voor een nieuwe situatie hebben gekozen.
Niet iedereen heeft moeite met veranderingen
Er zijn ook mensen die houden van dynamiek in hun leven, omdat zij het leven anders al snel saai gaan vinden en zich gaan vervelen. Het is dan ook vaak zo dat mensen die van nature zekerder van zichzelf zijn en meer zelfvertrouwen hebben een verandering eerder als een uitdaging zullen zien in plaats van als een ramp, in tegenstelling tot mensen die onzekerder zijn.
Wat doet de angst voor verandering met ons?
Angst voor veranderingen maakt dat we ons passief opstellen en daarmee weinig ondernemend zijn. Hoe vertrouwd ‘het bekende’ misschien ook voelt voor je, je loopt het risico om het leven als een sleur te gaan ervaren en elke dag kan hetzelfde lijken. Alles gaat op de automatische piloot, want je bent inmiddels al zo vertrouwd geraakt met de manier waarop je je dagelijkse bezigheden aanpakt.
Welke soorten angst zijn er met betrekking tot veranderingen?
Angst voor verandering kan zich op verschillende manieren manifesteren, voorbeelden hiervan zijn:
- Faalangst
- Angst voor succes
- Angst voor het onbekende
- Angst voor het verlaten van je comfortzone
- Angst voor verlies
Angst houdt ons tegen onze dromen waar te maken. We staan stil in ons leven en we komen niet verder dan het krampachtig vasthouden aan oude gewoonten en gedragingen.
Faalangst
Mensen die perfectionistisch zijn, zijn als de dood om fouten te maken. En hoe verklein je de kans dat je fouten maakt? Juist! Door dingen te doen die je al heel lang doet en daar niet vanaf te wijken. Toch helpt het maken van fouten je juist vooruit, ook al voelt dat misschien niet zo. Fouten maken is niet hetzelfde als falen; fouten heb je zelfs nodig om te leren en om successen te boeken.
Angst voor succes
Het komt regelmatig voor dat wanneer iemand een prestatie van formaat neerzet, hij zich afvraagt of hij het succes wel verdient. Dit heeft te maken met een gebrek aan zelfwaardering. Men gunt zichzelf niet om succesvol te zijn en is ervan overtuigd dat andere mensen daar net zo over denken.
Angst voor het verlaten van je comfortzone
Mensen houden van gewoonten, rituelen en regelmaat. Wanneer je buiten je comfortzone treedt, wijk je af van deze zaken. Een onrustig en onbehaaglijk gevoel kan het gevolg zijn. Je hebt het gevoel dat je je houvast kwijt bent en de controle uit handen geeft.
Angst voor het onbekende
Niet weten wat je te wachten staat, kan een intens gevoel van onzekerheid en angst oproepen. Je kunt de toekomst niet voorspellen, maar als je maar blijft doen wat je altijd doet, dan zal het resultaat ook ongeveer hetzelfde zijn, is dan vaak de gedachte.
Angst voor verlies
De angst voor verlies hangt nauw samen met de angst voor het onbekende. Meestal is het namelijk zo dat het niet de verandering op zich is waar men bang voor is, maar het verliezen van het bekende. Je weet immers wat je hebt en je weet niet wat je ervoor in de plaats zal krijgen als je de verandering doorzet.
Omgaan met je angst
Je kunt je angst pas overwinnen, als je deze onder ogen ziet. Ontken je angst niet en probeer je gevoelens niet te vermijden. Vraag jezelf af wat je zou willen en wat je tegenhoudt om dit daadwerkelijk te doen. Probeer na te gaan waar je precies bang voor bent, ook al breekt het zweet je misschien al uit bij de gedachte. Benoem je angst. Wat zou er kunnen gebeuren? En zou dat echt zo erg zijn als dat jouw gevoel zegt dat het zou zijn? Probeer de situatie realistisch in te schatten, zonder dat je angst je gedachten beïnvloedt. Misschien valt het wel mee, nu je de situatie ziet voor wat deze is.
Stap voor stap, niet alles hoeft in een keer
Net als bij het overwinnen van welke angst dan ook geldt bij de angst voor veranderingen: het hoeft niet in een keer. Je hoeft niet van vandaag op morgen te gaan verhuizen, te solliciteren op een nieuwe baan en je aan te melden bij een sportvereniging. Vergroot stukje bij beetje je comfortzone door in de eerste instantie kleine veranderingen op te zoeken. Veranderingen die niet per se doodeng zijn, maar wel een beetje ongemakkelijk. Oefening baart kunst. Je zult zien dat wanneer je langzaamaan je comfortzone vergroot, dat je zelfvertrouwen eveneens vergroot, wat jou vervolgens weer in staat stelt om een stapje verder te gaan.