Bang voor veranderingen

Bang voor veranderingen Door dingen te veranderen in je leven, geef je jezelf de gelegenheid om je te ontwikkelen en te ontplooien. Nieuwe ervaringen zijn waardevol: ze verhogen je zelfvertrouwen en je kunt door veranderingen aan te brengen in je leven een kant op gaan die je voor ogen hebt. Wanneer je doet wat je echt wil, zal je je een stuk gelukkiger voelen dan wanneer je dingen doet uit gewoonte of omdat het nu eenmaal is zoals het is. Maar als veranderingen je gelukkiger maken, waarom zijn de meeste mensen dan zo angstig wanneer dingen anders dreigen te worden?

Mensen zijn gewoontedieren

Het zit in de aard van de mens om te willen behouden wat men heeft. We zijn erg gehecht aan zekerheid en alles wat dat in de war zou kunnen schoppen, boezemt ons angst in. We zijn geneigd om te blijven bij wat voor ons bekend is. Wanneer er zich een nieuwe situatie voordoet, roept dit gevoelens van angst en onzekerheid op. Zelfs wanneer we zelf bewust voor een nieuwe situatie hebben gekozen.

Niet iedereen heeft moeite met veranderingen

Er zijn ook mensen die houden van dynamiek in hun leven, omdat zij het leven anders al snel saai gaan vinden en zich gaan vervelen. Het is dan ook vaak zo dat mensen die van nature zekerder van zichzelf zijn en meer zelfvertrouwen hebben een verandering eerder als een uitdaging zullen zien in plaats van als een ramp, in tegenstelling tot mensen die onzekerder zijn.

Wat doet de angst voor verandering met ons?

Angst voor veranderingen maakt dat we ons passief opstellen en daarmee weinig ondernemend zijn. Hoe vertrouwd ‘het bekende’ misschien ook voelt voor je, je loopt het risico om het leven als een sleur te gaan ervaren en elke dag kan hetzelfde lijken. Alles gaat op de automatische piloot, want je bent inmiddels al zo vertrouwd geraakt met de manier waarop je je dagelijkse bezigheden aanpakt.

Welke soorten angst zijn er met betrekking tot veranderingen?

Angst voor verandering kan zich op verschillende manieren manifesteren, voorbeelden hiervan zijn:
  • Faalangst
  • Angst voor succes
  • Angst voor het onbekende
  • Angst voor het verlaten van je comfortzone
  • Angst voor verlies

Angst houdt ons tegen onze dromen waar te maken. We staan stil in ons leven en we komen niet verder dan het krampachtig vasthouden aan oude gewoonten en gedragingen.

Faalangst

Mensen die perfectionistisch zijn, zijn als de dood om fouten te maken. En hoe verklein je de kans dat je fouten maakt? Juist! Door dingen te doen die je al heel lang doet en daar niet vanaf te wijken. Toch helpt het maken van fouten je juist vooruit, ook al voelt dat misschien niet zo. Fouten maken is niet hetzelfde als falen; fouten heb je zelfs nodig om te leren en om successen te boeken.

Angst voor succes

Het komt regelmatig voor dat wanneer iemand een prestatie van formaat neerzet, hij zich afvraagt of hij het succes wel verdient. Dit heeft te maken met een gebrek aan zelfwaardering. Men gunt zichzelf niet om succesvol te zijn en is ervan overtuigd dat andere mensen daar net zo over denken.

Angst voor het verlaten van je comfortzone

Mensen houden van gewoonten, rituelen en regelmaat. Wanneer je buiten je comfortzone treedt, wijk je af van deze zaken. Een onrustig en onbehaaglijk gevoel kan het gevolg zijn. Je hebt het gevoel dat je je houvast kwijt bent en de controle uit handen geeft.

Angst voor het onbekende

Niet weten wat je te wachten staat, kan een intens gevoel van onzekerheid en angst oproepen. Je kunt de toekomst niet voorspellen, maar als je maar blijft doen wat je altijd doet, dan zal het resultaat ook ongeveer hetzelfde zijn, is dan vaak de gedachte.

Angst voor verlies

De angst voor verlies hangt nauw samen met de angst voor het onbekende. Meestal is het namelijk zo dat het niet de verandering op zich is waar men bang voor is, maar het verliezen van het bekende. Je weet immers wat je hebt en je weet niet wat je ervoor in de plaats zal krijgen als je de verandering doorzet.

Omgaan met je angst

Je kunt je angst pas overwinnen, als je deze onder ogen ziet. Ontken je angst niet en probeer je gevoelens niet te vermijden. Vraag jezelf af wat je zou willen en wat je tegenhoudt om dit daadwerkelijk te doen. Probeer na te gaan waar je precies bang voor bent, ook al breekt het zweet je misschien al uit bij de gedachte. Benoem je angst. Wat zou er kunnen gebeuren? En zou dat echt zo erg zijn als dat jouw gevoel zegt dat het zou zijn? Probeer de situatie realistisch in te schatten, zonder dat je angst je gedachten beïnvloedt. Misschien valt het wel mee, nu je de situatie ziet voor wat deze is.

Stap voor stap, niet alles hoeft in een keer

Net als bij het overwinnen van welke angst dan ook geldt bij de angst voor veranderingen: het hoeft niet in een keer. Je hoeft niet van vandaag op morgen te gaan verhuizen, te solliciteren op een nieuwe baan en je aan te melden bij een sportvereniging. Vergroot stukje bij beetje je comfortzone door in de eerste instantie kleine veranderingen op te zoeken. Veranderingen die niet per se doodeng zijn, maar wel een beetje ongemakkelijk. Oefening baart kunst. Je zult zien dat wanneer je langzaamaan je comfortzone vergroot, dat je zelfvertrouwen eveneens vergroot, wat jou vervolgens weer in staat stelt om een stapje verder te gaan.
© 2015 - 2024 Mileena, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is faalangst?Op de basisschool heeft op de twaalf kinderen last van faalangst. Faalangst is een angst, bij die angst ben je bang om t…
Help! Faalangst bij kinderenHelp! Faalangst bij kinderenFaalangst wordt vooral gezien als een angst die vanaf de puberteit komt optreden. Toch is dit niet altijd het geval. Zel…
Faalangst in categorieën, wat kun je ertegen doen?Faalangst in categorieën, wat kun je ertegen doen?Een beetje angst kun je zien als gezonde stress, maar als je faalangst hebt kan dit je leven gaan beheersen. Er zijn ver…
Faalangst in de praktijkFaalangst in de praktijkFaalangst is de angst of vrees om fouten te maken, en de angst voor mislukkelingen. Hoe ontstaat faalangst en hoe herken…

Goede voornemens laten slagenGoede voornemens laten slagenAan het begin van elk jaar nemen veel mensen zich voor om dingen in hun leven anders aan te pakken. Hun doelen zijn uite…
Snel energie opdoenSnel energie opdoenEnergie opdoen is voor de een ‘n vast ritueel, hij of zij kent zichzelf maar al te goed. De ander is er minder mee bezig…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
  • http://www.zoninjeleven.nl/wat-als-je-niet-durft-te-veranderen
  • https://sochicken.nl/bang_voor_verandering_versla_je_angst
  • https://www.vdab.be/magezine/okt12/verandering.shtml
  • http://www.jebentmeer.nl/angstvoorverandering/
Mileena (123 artikelen)
Gepubliceerd: 19-08-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Levensvisie
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.