In iemands allergie zitten
We horen het steeds vaker “hij of zij zit in mijn allergie” en het enige wat je dan ziet is dat iemand boos of getergd is. Vaak kom je niet tot een gesprek met die persoon, temeer de reden van de boosheid of het getergd zijn, niet echt goed te benoemen is. Maar hoe werkt het nu precies dat die ene persoon met het minste of geringste iets bij je kan bewerkstelligen dat je doet oplaaien?
Kernkwaliteiten en valkuilen
Het kernkwadrant* is bedacht door Daniel Ofman. Vooropgesteld dat iedereen kernkwaliteiten heeft, komt niet iedereen er tijdens het leven achter. Daar kunnen allerlei oorzaken voor zijn. De kernkwaliteiten staan voor die specifieke sterktes die je als persoon kenmerken en meestal komen deze tijdens het leven wel bovendrijven of je gaat er specifiek naar op zoek.
Tegenover de kernkwaliteiten staan de valkuilen of eigenlijk is de valkuil datgene waar je in je kernkwaliteiten voorheen schiet … en dus in een valkuil stapt. In feite vervormt je kwaliteit zich en op dat moment wordt het een zwakte. Een bekend voorbeeld is de man of vrouw die vol zelfvertrouwen zit, dit kan doorslaan naar arrogantie.
* Het kernkwadrant is de opsomming van de kernkwaliteiten, valkuilen, allergieën en uitdagingen.
Allergie
Iedereen heeft kernkwaliteiten én valkuilen en als iemand doorschiet kan deze persoon bij iemand anders irritatie opwekken. De manier waarop je reageert wordt een “allergie” genoemd. Niet zelden heeft die allergie iets te maken met hoe je zelf in elkaar steekt. Om het voorbeeld van zelfvertrouwen en arrogantie nog maar eens bij te kop te pakken, als je zelf een bescheiden mens bent dan kan de man of vrouw zie doorschiet en arrogantie vertoont, bij de bescheiden persoon heel storend overkomen.
Van allergie naar uitdaging
Op het moment dat iets dergelijks plaatsvindt, ligt er bij de bescheiden man of vrouw een ontwikkelpunt (we noemen het met een populair woord vaak “uitdaging”). Behalve constateren kun je leren en goed mee om te gaan.
Bron: PublicDomainPictures, Pixabay Kom achter je leerproces en pak het op!
Om er nu achter te komen waarom je zo boos of getergd overkomt, is het goed bij die persoon te kijken waar hij of zij in is doorgeschoten. De oorspronkelijke kwaliteit van die ander zou wel eens je eigen uitdaging kunnen zijn. Als voorbeeld weer die bescheiden persoon, want hij of zou zou mogelijk wel iets meer voor zichzelf op mogen komen.
Dit is gemakkelijker opgeschreven dan gedaan, maar het is wel een punt wat je met iemand die je hierin kan begeleiden zou kunnen bespreken én bekijken wat je zou kunnen doen om die uitdaging op te pakken en vorm te geven.
Kijk bij het euvel waar je boos of getergd over bent naar een mogelijke uitdaging voor jezelf en de kans is zeer wel aanwezig dat je iets concreets vind. Soms kan het een houding zijn of iets kleins wat er gezegd is.
Bij dit proces is wel de voorwaarde dat je behalve voldoende zelfkennis ook eerlijk naar jezelf en de buitenwereld bent. Je zult je dus kwetsbaar op moeten stellen om het kernkwadrant goed in te vullen en er vervolgens ook concreet iets mee te doen.
Zakelijk
Op de werkvloer wordt het kernkwadrant nogal eens toegepast in ontwikkeltrajecten van personeel. Een goede leidinggevende zou je bij allergieën en uitdagingen kunnen helpen, maar je moet je dan wel veilig voelen. Je moet je immers kwetsbaar opstellen. Overigens is het wel zo dat een goede leidinggevende vaak zelf als de allergieën opmerkt en het mogelijk ter sprake brengt in het kader van je persoonlijke ontwikkeling.
Tot slot
Het is altijd goed dit soort zaken op te pakken, want het kan je zomaar een stuk verder brengen in het leven, zowel zakelijk als privé. Een kans die je niet aan je voorbij moet laten gaan, ook al is het spannend, eng of zelfs pijnlijk als je door het proces gaat.